Forum rowerowe

• Jesteśmyna

- - - - -

[Buty] MTB Specialized Sport 2006

51 odpowiedzi w tym temacie

#1 Fiodor

Pro

• Nowy użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 151 postów

Napisano 10 wrzesień 2006 - 18:35

MTB Specialized Sport 2006
koszt: 240 zł

Dołączona grafika

Zakupione w twomark, dostarczone błyskawicznie. Po otwarciu dużego czarnego pudła z wściekle czerwonym charakterystycznym S ukazały się buciki z instrukcją i reklamówkami specialized body geometry. Miałem do wyboru ten model bądź shimano sh-072, wybrałem specjałki ze względu na wygląd, 3 rzepy, no i body geometry. Co to body geometry?
dość dobrze przedstawione jest to tu: http://www.specializ...e/bodygeometry/
w skrócie: ustawienie stopy pod kątem.
Jak się sprawują w terenie? a bardzo dobrze, jedyny minus jaki zauważyłem to to na 1 bucie, nie wiem skąd się wzięło to porwanie być może w trakcie jazdy po lesie w chaszczach, no nie było i naraz patrzę jest (?):

Dołączona grafika

Zwiewno, sztywno, tak jak mi pasuje, bloki trzymają się dobrze, nic w butach nie skrzypi, etc. Polecam każdemu, kto ma te 240 zł+koszty przesyłki.

Więcej fotek:
Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika
Najlepsze makrokesze u legalnych dystrybutorów: author, schwinn, kona, scott, wheller, gt, giant, garry fisher, ktm, specialized, unibike, kross, szmelo.

Rowery

• admin

#2 Ombre

Stały bywalec

• Użytkownik
  • 1061 postów
  • Imię:Tomek

Napisano 10 wrzesień 2006 - 18:41

A powiedz mi jaki masz numer tych butków i ile mm ma Twoja noga? Bo nie bardzo wiem jak dobrac rozmiar :)

#3 Fiodor

Pro

• Nowy użytkownik
  • 151 postów

Napisano 10 wrzesień 2006 - 18:51

Wyświetl postUżytkownik Ombre dnia 10.09.2006, 19:41 napisał

A powiedz mi jaki masz numer tych butków i ile mm ma Twoja noga? Bo nie bardzo wiem jak dobrac rozmiar :)
Wziąłem 43 na foto widać:

Dołączona grafika
Najlepsze makrokesze u legalnych dystrybutorów: author, schwinn, kona, scott, wheller, gt, giant, garry fisher, ktm, specialized, unibike, kross, szmelo.

#4 Ombre

Stały bywalec

• Użytkownik
  • 1061 postów
  • Imię:Tomek

Napisano 10 wrzesień 2006 - 18:53

A jezeli mozna by wiedziec ile Twoja stopa ma milimetrow? Bo wlasnie ten rozmiar mnie interesuje, z gory dzieki :)

#5 Fiodor

Pro

• Nowy użytkownik
  • 151 postów

Napisano 10 wrzesień 2006 - 19:13

Wyświetl postUżytkownik Ombre dnia 10.09.2006, 19:53 napisał

A jezeli mozna by wiedziec ile Twoja stopa ma milimetrow? Bo wlasnie ten rozmiar mnie interesuje, z gory dzieki :)
ze 27 cm

Rowery

• admin

#6 renko

Maniak

• Nowy użytkownik
  • Reputacja: 1
  • 323 postów

Napisano 12 wrzesień 2006 - 20:20

zrobilem w nich jakies 500 km jak na razie. moge zatem napisac troche wrazen.

dalem za nie 299 w skiteamie. nawet za takie pieniadze uwazam je za swietny zakup.
bardzo sztywna podeszwa jest jednoczesnie bardzo wygodna- chodzenie w nich nie sprawia zadnych problemow. bloki gleboko schowane, nie halasuja. bieznik sprawdza sie w kazdych warunkach- w piachu i blocie konkretnym. bloto ciezko potem wydlubac:)

buty wygodne, nie obcieraja. 3 rzepy bardzo pewnie trzymaja stope. lekko sie rozeszly, mozna kupic na styk(tak mam). nic mi sie nie strzepi jak na razie poza rzepami, ale to detal. niteczki mozna latwo przyciac.

swietna wentylacja, juz przy malej predkosci czuc wiaterek na stopie. przez to latwo przemakaja. w deszczu potrzebowaly kilku minut ulewy. ale wysychaja szybco na szczescie.

balem sie, ze przez ta siateczke wszystko bedzie lecialo do buta i bedzie sie tam robilo niezle bloto, ale tak nie jest na szczescie.

z zakupu jestem bardzo zadowolony jak na razie. polecam zdecydowanie (zwlaszcza za nizsza cene- nie do pobicia)

#7 hxm

Pro

• Nowy użytkownik
  • 197 postów

Napisano 16 wrzesień 2006 - 22:40

Podobnie jak autor topica zakupilem za 240zł do tego SPD 520 za cały kompet dalem 339zł = :angry2: co do rozmiaru to ja mam normalne trampki 43 a te mam 44 wolalem miec luzu wiecej( wystraszylem sie tym ze noga mi napuchnie i zonk :rolleyes: ) nastepnym razem wezme raczej na styk :P super rozwiazanie 3 rzepy jak narazie ok 300km i wszystko OK
Butki szczególnie godne polecenia
pozdro 4 all
Myśle więc jestem
Żyje więc jeżdze :)

Rower to jest świat:) -> http://img176.images...ge=jura13ly.jpg

#8 Shadow265

Maniak

• Użytkownik
  • 742 postów

Napisano 16 wrzesień 2006 - 22:59

Jestem kolejnym szczesliwym posiadaczem tych butkow :P Sa poprostu idealne, nie mam sie do czego przyczepic. Koszt: 240 PLN. Ogolnie zrobilem w nich jakies 350 km, w brudzie, wodzie, blocie i nadal nic. Przeczyscilem i wygladaja prawie jak nowe. Z poczatku zaintrygowalo mnie to ze bloki sa tak umiejscowione, ze nie stukaja, jednak gdy idziemy po nierownej nawierzchni nie da sie ich nie odczuc. Od siebie dodam, ze w butkach tych zdarzylo mi sie grac w kosza >nie polecam :rolleyes: < oraz skakac pare razy z metrowego murku >da sie, lecz rowniez nie polecam :angry2: <. Polecam :P
Dołączona grafika

W życiu piękne są tylko chwile...

#9 marekw11

Świeżak

• Nowy użytkownik
  • 8 postów

Napisano 19 wrzesień 2006 - 13:36

Również jestem właścicielem tych bucików od ok 1,5 miesiąca. Przejechałem w nich ok 900 km. Jestem b. zadowolony, nie będę się więc powtarzał, poprzednicy już chyba wszystko napisali, b. dobre buciki.
Uwaga tylko na numerację !!!! Jeżeli ktoś będzie zamawiałprzez internet polecam przymierzyćje gdzieś gdyż moim zdnaiem numeracja jest trochę niepoprawna.
Normalnie noszę buty 42 czasem 43, ale nigdy większe, a te buciki rowerowe musiałem zakupić w rozmiarze 44. Używam ich z blokami time'a i również wszystko jest ok.

#10 renko

Maniak

• Nowy użytkownik
  • Reputacja: 1
  • 323 postów

Napisano 19 wrzesień 2006 - 15:14

u mnie normalnie 43 i spece tez mam 43. choc przymiarke zrobic zdecydowanie trzeba. w koncu bg nie wszystkim pasuje- stopa musi byc mocno wysklepiona chyba, bo luk jest dosc duzy.

#11 eryk_wiking

Pro

• Nowy użytkownik
  • 140 postów

Napisano 20 wrzesień 2006 - 16:37

właśnie dostałem te buciki z twomarku na allegro, butów nie mierzyłem ale wziołem nr 47 (normalnie 46) i leżą jak ulał. co do wykonania to są one dobrze zrobione, ale wysoce prawdopodobne że gorna część języka pęknie podczas mocnego użytkowania( to samo co się stało u Fiodora ), poprostu podczas zgięcia mocno nogi w stawie skokowym ta cześc uciska i może się rozerwać.

BTW nie długo pisanie o tych butach w samych superlatywach stanie się OT :)

#12 manio49

Maniak

• Nowy użytkownik
  • 585 postów
  • Imię:Maniek

Napisano 20 wrzesień 2006 - 18:03

mi też te dziurki sie porwały na jezyku ale akurat swoją role spełnia - jest wentylacja xD

ja platfusika nie mam a buty leżą cacy ;)

Tylko polecić moge.

Dałem 240 zł w sklepie stacjonarnym w Wawie.
mój pan author

Author Traction, RST Gila, SRAM 7.0, PG-970, PC-59 x2, Shimano STX, Alivio, Amoeba, Accent, Conti Escape, WTB i wogóle :D
Świetna maszynka ale szkoda jej na dojazdy do szkoły - ZBIERAM NA ROWEREEK SS :)

#13 Bizon

Emeryt

• Elita
  • Reputacja: 3
  • 7499 postów
Garaż Rower

Napisano 21 wrzesień 2006 - 08:57

Jakoś że używam troche te buty jakiś 1 sezon z groszami.
Zalety
-w miare dobra wentylacja
-dość sztywna podeszwa -
-wygone
-nigdzie się nie prują ,dobrze poklejone
Minusy
-rzepy bardzo słabe po 1 sezonie nie trzymały już wogóle
-w prawym bucie gąbka z tyłu buta opadła na dół
-słaba podeszwa -strasznie już jest zniszczona
-skrzypią w kontakcie z pedałem
-brak korków z przodu a przydały by się czasem
Ja dałem za nie jkoą 300 zł w zeszłym roku .Czy kupiłbym drugi
i raz -NIE.Za tą kase kupiłbym coś innego

#14 eryk_wiking

Pro

• Nowy użytkownik
  • 140 postów

Napisano 23 wrzesień 2006 - 10:44

dziś przyszły 520 i mam problem
po co w tej blaszce w butach są taki 2 śrubki na imbus ?

#15 bialykom

Master

• Nowy użytkownik
  • 1887 postów
  • Imię:Bartek

Napisano 23 wrzesień 2006 - 11:57

niebardzo rozumiem o co chodzi. srubki sa w blaszce, do ktorej przykrecasz bloki, czy z przodu buta?

Użytkownik bialykom edytował ten post 23 wrzesień 2006 - 11:59

Cause I love This I gave my life for This, You see This is Me and I am This.

#16 eryk_wiking

Pro

• Nowy użytkownik
  • 140 postów

Napisano 23 wrzesień 2006 - 12:54

w bucie tam gdzie się przykręca bloki(te blaszki co dali razem z pedałami 520) są 4 gniazda na śruby. dwa dolne gniazda są puste(tzn. mają gwint w środku), a dwa górne mają wkręcone śróbki imbusem. i do czego służą te śróbki na imbus w bucie ?

#17 bialykom

Master

• Nowy użytkownik
  • 1887 postów

Napisano 23 wrzesień 2006 - 12:56

do przykrecenia blokow ;]

#18 eryk_wiking

Pro

• Nowy użytkownik
  • 140 postów

Napisano 23 wrzesień 2006 - 13:04

do przykręcenia bloków to są śruby od bloków a nie od butów ( te od bloków mają przekrój poprzeczny w kształcie litery T, czyli mają łepek, a te co są w bucie go nie mają i nie ma możliwości przykręcić nimi blkoków)
EDIT: pierwsze zdjęcie w poście Fiodora, pokazujące podeszwe w szarym bucie (lepsze światło) tam w górnych gniazdach są śrubki a w dolnych nie, i o te śrubki mi się rozchodzi

#19 bialykom

Master

• Nowy użytkownik
  • 1887 postów

Napisano 23 wrzesień 2006 - 13:12

prawdopodobnie sa to srubki, ktore zabezpieczaja gniazda przed zabrudzeniem. bloki mozna przykrecic do gornych jak i dolnych gniazd.

#20 eryk_wiking

Pro

• Nowy użytkownik
  • 140 postów

Napisano 23 wrzesień 2006 - 13:16

no faktycznie. dzięki