Napisano 16 marzec 2012 - 16:08
podczepie sie..
prosilbym o pomoc w wyborze kompletu odziezy rowerowej. ehh, od czego tu zaczac. moze od warunkow
dojazd do pracy po miescie (ale plasko nie jest) ok 10km w jedna strone. rowerem planuje jezdzic w zasadzie w kazdych warunkach procz sniegu i mrozu (od kilku stopni powyzej zera w zwyz). Ale jako ze robi sie cieplej (choc rano kolo zera jeszcze jest) to takie stricte zimowe zestawienie zostawilbym juz na koniec roku (ale tak zeby mozna je bylo dopasowac do tego co skompletuje sobie teraz). ameryki nie odkryje bo pewnie nie jestem jedyny ktory do pracy jezdzi rowerem. Czego bym oczekiwal.. przede wszystkim universalnosci, ale oczywiscie nie w obrebie jednego ciucha tylko odpowiednio skonfigurowanego zestawu. Chodzi mi o te zeby tych kombinacji bylo jak najmniej a zeby poszczegole kombinacje mialy zastosowanie w mozliwie szerokim zakresie pogodowym. Mysle ze wiadomo o co chodzi (nikt nie kupi ciuchow na kazda pogode w sensie warunkow dokladnie ustalonych bo brakloby mu kasy i miejsca do trzymania). Dalej, do pracy jezdzilbym okolo 06:00 wiec nawet jak dzien zapowiada sie upalny (jak bedzie lato) to o tej porze sami wiecie ze temperatura moze zaskakiwac i w porywach jest czasem mniej niz 10st zeby po poludniu zrobila sie lampa. Dalej, rano suchutko a wychodze z pracy - leje. Czyli generalnie zmienne warunki pogodowe. Co sobie zalozylem - nie wiem czy to sluszna koncepcja. Kupic jednego dobrego ciucha na gore (mysle nad sofshellem, ale takim prawdziwym softshellem) jako druga warstwa. Powiedzmy to by byla taka baza wokol ktorej budowalbym zestawienie ubraniowe na kazda pogode, w zaleznosci od niej - cos do tego sofshella dodawal. Pierwsza ZAWSZE stanowila by potowka (na teraz z dlugim rekawem a jak sie robi cieplej to z krotkim - btw, jezdzicie w potowkach caly rok?). Do tego w 3 warstwa w postaci kurtki - tu nie mam pojecia jaka, jak to polaczyc z bluza sofshell i potowka , w zaleznosci od warunkow. Dol - spodnie. Rowniez nie mam pojecia czego tu szukac. Czy tu tez termo ? jesli tak to zaklada sie pod termo zwykle gacie ? Sa jakies universlane spodnie w sensie zdejmowane nogawki, no nie mam pojecia.
Buty - nie musza byc SPD, ale dobrze zeby bylo mi w nich cieplo w okolicy zera a nie za cieplo na +30. jest to mozliwe ? dobrze zeby oczywiscie byly nieprzemakalne, chyba ze takich nie ma i zaklada sie rekawy na nogawki i zaslania nimi buty.
Dodam kilka istotnych rzeczy - dopuszczam wozenie ze soba "na wszelki wypadek" czego typu kurtka, koszulka, bluza itd zeby nie zostac zaskoczonym popoludniu przez wiatr/deszcz/spadek temp. Dalej - oczywiscie w pracy wymiana ubrania procz "pierwszych gaci" wiec tu juz chyba mozna powiedziec ze termo na dupe odpada. Ale mysle ze w dlugich spodniach jeszcze 1-2 miesiaca rano trzeba bedzie jezdzic, a co popoludniu ? zmiana na krotkie ? no wlasnie, jak to rozwiazujecie u siebie.
Mysle ze problem nie jest odosobniony, wiadomo, sa ciuchy na kazda pogode, mi chodzi o zestawienie takich "konfigow" a nie kupowanie tysiaca rzeczy.
Jak na razie mam jedna potowke z dlugim rekawem alpinusa (wartosc ok 80PLN) i dwie koszulki z lidla z ostatniej oferty (czarna i czerwona).
bede baaaaaaaaaardzo wdzieczny za odp, mile widziane konkrety (linki do sklepow , aukcji itd) . Mysle ze taki "zbiorcze" przyda sie nie tylko mnie.