Jeśli chodzi o kwestię roweru którego szukam: śmigam na Giancie do XC, czeka go remont generalny i upgrade więc chce mieć jakiś drugi, gorszy sprzęt do jazdy po mieści tzw. "po bułki" a roweru do streetu po prostu mi się podobają w swojej prostocie. Przy okazji trening wheelie którym się zaraziłem i trenuję na Giancie, nauka manuala, bunny hopa, takie urozmaicenie jazdy na uczelnię. Odwiedziny dirt czy skate parku wchodzą w grę, może się zarażę tą dyscypliną. Szkoda mi niszczyć sprzętu w mieście a szczególnie napędu. Mam 180cm wzrostu i ważę ok. 80km, 23 lata które kończę za miesiąc to chyba nie straszny wiek na rozpoczynanie zabawy w street?
Rower jakiego szukam:
- rama/koła - nie mam pojęcia, wiem że dirt/street to nieco inne bajki, jakieś konkretne ramy i rozmiary kół się wiążą z tymi dyscyplinami? Chciałbym też żeby nie była zbyt mała aby dało się czasem podnieść nieco siodełko (chyba że to niekonieczne bo komicznie musi wyglądać) i w miarę wygodnie pozamulać ze znajomymi po ścieżkach rowerowych, prędkościami spacerowymi - nie męcząc kolan zbytnio.
- napęd - jednorzędowy, problem przerzutek z głowy, konserwacja łatwiejsza, pytanie czy można dobrać zębatki odpowiedie i do jazdy na kole i w miarę sprawnego przemieszczania się po mieście? W MTB używam takiego - 32 zęby z przodu i 24 zęby z tyłu, można w miarę sprawnie jechać po DDR bez kosmicznej kadencji i fajnie na gumę sprzęt stawiać.
- hamulec - tarczówka na tył, ale czy lepiej mechanik czy hydraulik - nie wiem, teraz mam Hayes MX-2 i nie narzekam ale trzeba co chwilę lekko podregulować.
- amorek - wskazany, jeśli go nie będzie może wsadzę na początek rozklekotanego SR XCR-a którego yrzucam z Gianta a potem ewentualnie zmienię? Jednak w mieście potrzebny i przy lądowaniu z gum również bo ręce mniej bolą.
Myślę że tylko używki wchodzą w grę chyba że są jakieś warte zakupu nówki do dalszego upgrade. Cena im niższa tym lepiej, najfajniej do tysiąca, to ma być głównie sprzęt do jeżdżenia po mieście więc niech nie kusi lepkich rąk, z dobrą ramą która się nie rozsypie.

Rower