Użytkownik netta1987 edytował ten post 09 grudzień 2011 - 09:27
[rower] do 7000zł
Rowery
Napisano 09 grudzień 2011 - 12:34
Napisano 09 grudzień 2011 - 19:59
Użytkownik mwegrzyn dnia 08 grudzień 2011 - 17:26 napisał
Użytkownik frezer4321 dnia 08 grudzień 2011 - 18:09 napisał
Napisano 09 grudzień 2011 - 19:59
Użytkownik mwegrzyn dnia 08 grudzień 2011 - 13:13 napisał
Orbea Alma rozmial M ( rura podsiodłowa 470 mm ) , długość górnej rury 590 mm.
Cube Reaction 29 GTC rozmiar 19" ( rura podsiodłowa 470 mm ) , długośc gurnej rury 602 mm.
Wniosek jest oczywisty , Orbea zaprojektowała rower nie nadający się do " ambitnej jazdy/scigania "
Oto link do roweru nie wiadomo do czego :
http://www.orbea.com...rmacion_tecnica
Orbea Alma rozmial M ( rura podsiodłowa 470 mm ) , długość górnej rury 590 mm.
Cube Reaction 29 GTC rozmiar 19" ( rura podsiodłowa 470 mm ) , długośc gurnej rury 602 mm.
Wniosek jest oczywisty , Orbea zaprojektowała rower nie nadający się do " ambitnej jazdy/scigania "
Oto link do roweru nie wiadomo do czego :
http://www.orbea.com...rmacion_tecnica
Napisano 18 grudzień 2011 - 09:37
Dziękuję wszystkim raz jeszcze za pomoc
Uważam więc temat za zamknięty.
Rowery
Napisano 18 grudzień 2011 - 11:12
Napisano 20 grudzień 2011 - 18:55
Napisano 20 grudzień 2011 - 20:07
Napisano 21 grudzień 2011 - 00:49
Napisano 03 styczeń 2012 - 15:41
Mam podobny problem z doborem pierwszego 29era.
Czytając uważnie widzę że znajduje się tu grupa ludzi obeznana bardzo dobrze w temacie więc pozwole sobie zadac pytanko..
Co sądzicie o tym rowerku
RADON BikesZR Race 29er 7.0
zastanawiam się nad kupnem gdyż wydaje mi sie ze ma całkiem niezły osprzęt.
Czytając powyższe komentarze widzę że kąty ramy mają również duże znaczenie.
Ja mam 182 cm wzrostu i 84kg.
Jazda głównie rekreacyjna ale mam zamiar w tym roku nakulac więcej km.
Proszę o komentarze.
Pozdrawiam
Napisano 03 styczeń 2012 - 20:53
Napisano 04 styczeń 2012 - 08:58
Rozważałem wiele opcji łącznie z
Kolejny POLSKI 29er! - Mbike Renegade 29 - team 29er - bo wielkość ma znaczenie
W sumie nawet czekam na dostawę w sklepie aby móc dosiąśc parę z wybranych modeli.
Te dwa są moimi faworytami.
Jednak pierwszy w prostszym malowaniu, jakoś te wszystkie pstrokate, ...... poprostu nie dla mnie...
No i osprzęt sprawdzony na poprzednim rowerku.
Nie miałem do czynienia nigdy do marki osprzętu modelu 6.0 o którym wspominasz jak i tym z MBIKE.
Decyzja na zmiane zapadła po przejechaniu się na rowerze kolegi
C-29 CROSS TWO
Bardzo wygodna pozycja z tym że on wyższy o 8 cm więc i rama mysle większa.
Chciałbym zamknąc się w 5000zł jednak naciągnąc tak jak w przypadku Radona myślę że warto.
Napisano 04 styczeń 2012 - 10:46
Napisano 04 styczeń 2012 - 13:05
W sumie nie byłem na targach rowerowych w Warszawie bo nie jestem ani fanatykiem ani handlowcem danej dziedziny więc nie wiem jakie firmy się tam wystawiały.
Jednak jeżeli w konkurencji mieli tylko Rometa i Wigry to nagroda za najlepszy produkt którą się tak afiszują może byc tylko dana bo należało ją w końcu komuś wydac.
Pomacam to ocenie.
Takie zdanie usłyszałem też w jednym sklepie gdzie chłopaki w uczciwy widac sposób podchodzą do sprawy. Nie tak jak cała reszta patrzy wcisnąc towar na którym mają większą marżę.
Tłumaczących mi że firmy na "s" i "m" na osprzecie klasy deore z rowerami mniej renowanych firm które chcą sie wbic na rynek wkładając slx są gorsze bo są i koniec, bez sensownego wytłumaczenia dlaczego.
Nie wątpię że te firmy mają większe doświadczenie i jakośc ich ram z tej samej chińskiej fabryki nie wychodzi ciut lepsza.
Jestem zwykły Kowalski który chce ciut lepszy rower na dobrym osprzecie, nie koniecznie grubych pstrokatych rurach typu cube do lansowania sie w miejskich parkach.
Zawsze, no prawie... bo jestem typowym myśliwym... zanim coś kupie chce wiedziec co lepsze, by kupic najlepsze, czytam, konsultuję się a widzę że tu grono ekspertów napewno jest po treści sęsownych wypowiedzi a nie takich byle by wcisnąc.
Porównując ceny widzę właśnie taką zależnośc że im więcej coś modne na drogach tym jakośc osprzętu i nawet waga tych rowerów nie ma się nic co do ceny u mniej znanej marki.
W maratonach nie jeżdżę i nie planuję więc carbony i tym podobne rzeczy wogóle mnie nie interesują ze względu na ograniczone środki finansowe jednakże sprzęt chciałbym porządny a nie do wiecznych remontów dlatego też proszę o radę.
Czy miał ktoś już kontakt z rowerami RADONA?
Napisano 11 luty 2012 - 09:30
Jeździłem część ubiegłego sezonu na Almie. Orbea Alma rozmiar M, mój wzrost 185cm. Po dłuższych testach rzeczywiście okazało się, że górna rura jest za krótka i to nie tylko dla tych ambitnych... Co najmniej o 2cm za krótka do pozostałych parametrów geometrii. Zmieniłem ramę i jest inny świat.
Wszystko to oczywiście jest sprawą indywidualną, ale śmiem twierdzić, że dla większości "czujących" rower tak będzie. I Almy będą za krótkie, więc trzeba szukać prawdopodobnie coś innego. Choć nie zmienia to faktu, że ramę trzeba przed zakupem solidnie "przetestować"...
Ta geometria jest dla innej budowy ciała rowerzystów, może południowcy mają krórsze korpusy ciała
Użytkownik wapid edytował ten post 11 luty 2012 - 09:34
Napisano 12 luty 2012 - 18:05
Użytkownik MarekB79 dnia 04 styczeń 2012 - 13:05 napisał
Jeżeli jesteś sytuacyjnym "jakobinem", któremu tak się akurat napisało, to mniejsza o to.
Ale jeżeli naprawdę myślisz, że Cube służy do lansowania się w miejskich parkach, to wjechałeś w pokrzywy.
Cube sprzedaje setki tysięcy rowerów, które kupują tacy sami klienci jak innych firm - do przeróżnych
celów, może niektórzy dla lansu. Ja znam jednego, który Cubem za 10 k, w wieku 60 lat, kręci po 70 km/dziennie,
bo lubi, a lansować się nie ma po co i przed kim.
Zabawne są założenia ludzi z cienszym portfelem o motywach ludzi, którzy kupują drogi sprzęt.
Wygląda to tak, jakby chcieli dowartościować się ich kosztem.
Przy okazji, interesuje Cię Radon, który blisko współpracuje z Cubem, co widać m.in. po malowaniu.
Napisano 12 luty 2012 - 18:39
Napisano 12 luty 2012 - 23:34
Napisano 25 kwiecień 2012 - 11:57
Moje wymiaray wzrost 186cm dł nogi około 87cm
Bardzo proszę o szybką odpowiedz w sklepie mozna zarezerwować ostatnie sztuki.
Napisano 25 kwiecień 2012 - 12:11