Forum rowerowe

• Jesteśmyna

[rower] do 7000zł

61 odpowiedzi w tym temacie

#41 netta1987

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 21
  • 1349 postów
  • Imię:Tomek

Napisano 09 grudzień 2011 - 09:19

nie zdradzę marki ale proszę o ocenę geo bo znalazłem jakiegoś rodzykowego dziwaka ImageShackŽ - Online Photo and Video Hosting

Użytkownik netta1987 edytował ten post 09 grudzień 2011 - 09:27

Dołączona grafika

Rowery

• admin

#42 nabial

Stary wyjadacz

• team29er
  • Reputacja: 89
  • 3658 postów
  • Imię:Mateuszek

Napisano 09 grudzień 2011 - 12:34

to nie jest geometria, a jej wycinek, ktory uswiadamia, ze mufa jest baaardzo nisko - z ramionami 175mm bedzie problem, chociaz parametr podany jest w nie do konca miarodajny sposob, bo lepiej podac obnizenie wzgledem osi kol, co jest wartoscia bezwzgledna w swojej naturze...gorna rura sredniej dlugosci - to, czy styknie do ambitnej jazdy zalezy od kata podsiodlowego....jesli jest ponizej 73, to nic nie wyszło zbita

#43 TomaszB

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 5
  • 100 postów
  • Imię:Tomasz

Napisano 09 grudzień 2011 - 19:59

Wyświetl postUżytkownik mwegrzyn dnia 08 grudzień 2011 - 17:26 napisał

Trudno odnieść się do takiej informacji . W Polskich realiach zazwyczaj problemy są nie na lini sklep-producent , tylko sklep-importer danej marki . Raczej ten sklep nie miał do czynienia z "hiszpanami" tylko z importerem.
Przytoczyłem dokładne słowa właściciela sklepu, który mówił o "Hiszpanach", ale kogo konkretnie miał na myśli, czy producenta czy importera to już niestety nie wiem :icon_wink: Być może wystąpiły problemy po obu stronach którymi się nie pochwalił. Trudno powiedzieć, aczkolwiek trochę opadł mój entuzjazm dla Orbei.

Wyświetl postUżytkownik frezer4321 dnia 08 grudzień 2011 - 18:09 napisał

Czytając recenzje roweru orbea alma 29 S Team Test Orbea Alma 29 S Team - Gorące flamenco z hiszpańską dziewczyną - team 29er - bo wielkość ma znaczenie To po przeczytaniu wrażeń z jazdy wiadomo do czego nadje się ten rower ;)
Test bardzo interesujący i wyczerpujący temat moim zdaniem. Trochę martwi mnie tylko opisane myszkowanie na podjazdach. Niestety nie jestem jeszcze "doświadczonym" kolarzem z dziesiątkami tysięcy przejechanymi w siodle, więc nie wiem czy na początku radziłbym sobie odpowiednio dobrze na tych rowerach podczas podjazdów. Mimo wszystko nie wiem czemu, ale przemawia do mnie oferta Orbei :icon_wink:

#44 xtrak

Świeżak

• Użytkownik
  • Reputacja: 1
  • 28 postów
  • Imię:Czesław

Napisano 09 grudzień 2011 - 19:59

Wyświetl postUżytkownik mwegrzyn dnia 08 grudzień 2011 - 13:13 napisał

I teraz uwaga :
Orbea Alma rozmial M ( rura podsiodłowa 470 mm ) , długość górnej rury 590 mm.
Cube Reaction 29 GTC rozmiar 19" ( rura podsiodłowa 470 mm ) , długośc gurnej rury 602 mm.

Wniosek jest oczywisty , Orbea zaprojektowała rower nie nadający się do " ambitnej jazdy/scigania " :)
Oto link do roweru nie wiadomo do czego :
http://www.orbea.com...rmacion_tecnica
różnice w dlugości zawsze będą i często są

I teraz uwaga :
Orbea Alma rozmial M ( rura podsiodłowa 470 mm ) , długość górnej rury 590 mm.
Cube Reaction 29 GTC rozmiar 19" ( rura podsiodłowa 470 mm ) , długośc gurnej rury 602 mm.

Wniosek jest oczywisty , Orbea zaprojektowała rower nie nadający się do " ambitnej jazdy/scigania " :)
Oto link do roweru nie wiadomo do czego :
http://www.orbea.com...rmacion_tecnica
różnice w długości są często gigantyczne.Spec stumpjumper 29" w rozm 19" będzie miał 615mm więc do Orbei to już przepaść.

#45 TomaszB

Pro

• Użytkownik
  • 100 postów

Napisano 18 grudzień 2011 - 09:37

Witam pod dłuższej przerwie. Po długich poszukiwaniach i kilku nieprzespanych nocach :icon_wink: kupiłem pierwszego swojego 29er'a.
Dziękuję wszystkim raz jeszcze za pomoc :thumbsup:
Uważam więc temat za zamknięty.

Rowery

• admin

#46 jasskulainen

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 9
  • 767 postów
  • Imię:Michau

Napisano 18 grudzień 2011 - 11:12

a moze sie pochwal co kupiles ?

#47 TomaszB

Pro

• Użytkownik
  • 100 postów

Napisano 20 grudzień 2011 - 18:55

Tak więc stanęło na Specu Stumpjumper w rozmiarze 21". W tej chwili czekam na rower więc wrażenia z jazdy i ewentualne uwagi co do wyboru rozmiaru ramy pojawią się w przyszłości. Czekanie jest najtrudniejsze :icon_wink:

#48 nabial

Stary wyjadacz

• team29er
  • 3658 postów

Napisano 20 grudzień 2011 - 20:07

zeby sie tylko nie okazalo, ze rower jest jednak za duzy, przede wszystkim za dlugi, bo zarowno ja przy 19" i 188cm jak i Pyra przy 21" i bodaj 195 mamy takie same odczucia - rowery moglyby byc ciutke mniejsze

#49 TomaszB

Pro

• Użytkownik
  • 100 postów

Napisano 21 grudzień 2011 - 00:49

Największą moją bolączką jest to, że zgodnie z rozmiarówką większości producentów najlepszym dla mnie rozmiarem ramy byłoby 20", czyli coś pomiędzy L a XL. Czyli rama która tak właściwie nie istnieje obecnie na rynku. Mam zmierzone 191cm, wykonałem pomiary długości nóg, tułowia, rąk i odnosząc to już do zakupionego Speca, wychodzę dokładnie pomiędzy rozmiarami 19" a 21". Przymierzałem się tak jak pisałem do 19" Carve'a jednak moim subiektywnym zdaniem był za mały. Siedziałem też na 21" Rockhopperze tylko że na 26", i wiem że geometria inna ( i ogólnie to zupełnie inny rower), ale rurę górną ma takiej samej długości jak Stumpjumper i siedziało mi się na nim zdecydowanie lepiej niż na 19" Carvie. Zobaczymy jak wyjdzie z pozycją, mam nadzieję że będzie na tyle dobra, że podczas ścigania się będzie moim "plusem dodatnim" :002: . Ewentualnie jeżeli będzie tragicznie lub odezwą się kolana z wołaniem o pomoc, spróbuję coś poprawić śpiesząc z wizytą do fittera BG. Co i tak chyba wypadałoby zrobić nawet jak wszystko będzie "ok".

#50 MarekB79

Świeżak

• Nowy użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 3 postów
  • Imię:Marek

Napisano 03 styczeń 2012 - 15:41

Witam Serdecznie wszystkich użytkowników forum.
Mam podobny problem z doborem pierwszego 29era.
Czytając uważnie widzę że znajduje się tu grupa ludzi obeznana bardzo dobrze w temacie więc pozwole sobie zadac pytanko..
Co sądzicie o tym rowerku
RADON BikesZR Race 29er 7.0
zastanawiam się nad kupnem gdyż wydaje mi sie ze ma całkiem niezły osprzęt.
Czytając powyższe komentarze widzę że kąty ramy mają również duże znaczenie.
Ja mam 182 cm wzrostu i 84kg.
Jazda głównie rekreacyjna ale mam zamiar w tym roku nakulac więcej km.
Proszę o komentarze.
Pozdrawiam

#51 nabial

Stary wyjadacz

• team29er
  • 3658 postów

Napisano 03 styczeń 2012 - 20:53

dobry wybor, 18" bedzie akurat, tylko sa pewne niewiadome typu ilosc miejsca na opone, jakosc ramy...ogolnie rozwazylbym zakup nizszego o oczko modelu + upgrade kol

#52 MarekB79

Świeżak

• Nowy użytkownik
  • 3 postów

Napisano 04 styczeń 2012 - 08:58

Obecnie mam 10letniego scotta i czas zmienic na następny.
Rozważałem wiele opcji łącznie z
Kolejny POLSKI 29er! - Mbike Renegade 29 - team 29er - bo wielkość ma znaczenie
W sumie nawet czekam na dostawę w sklepie aby móc dosiąśc parę z wybranych modeli.
Te dwa są moimi faworytami.
Jednak pierwszy w prostszym malowaniu, jakoś te wszystkie pstrokate, ...... poprostu nie dla mnie...
No i osprzęt sprawdzony na poprzednim rowerku.
Nie miałem do czynienia nigdy do marki osprzętu modelu 6.0 o którym wspominasz jak i tym z MBIKE.
Decyzja na zmiane zapadła po przejechaniu się na rowerze kolegi
C-29 CROSS TWO
Bardzo wygodna pozycja z tym że on wyższy o 8 cm więc i rama mysle większa.
Chciałbym zamknąc się w 5000zł jednak naciągnąc tak jak w przypadku Radona myślę że warto.

#53 nabial

Stary wyjadacz

• team29er
  • 3658 postów

Napisano 04 styczeń 2012 - 10:46

szczerze...jesli ten corratec cie uwiodl, to KAZDY 29er bedzie dla ciebie genialny, bo o wiekszego koczkodana naprawde trudno :) mbike ma te zalete, ze jest na miejscu, jednakze tak naprawde malo kto widzial ostateczna wersje ramy i tu szczegolnie jest spore ryzyko w kontekscie krotkiego ogona i jego pojemnosci na opone, inna sprawa, ze trwaja juz na niego zapisy, ktore albo wynikaja z rzeczywistego zainteresowania, albo firma podsyca ogien i nakreca potencjalnych klientow :)

#54 MarekB79

Świeżak

• Nowy użytkownik
  • 3 postów

Napisano 04 styczeń 2012 - 13:05

Coś w tym jest..
W sumie nie byłem na targach rowerowych w Warszawie bo nie jestem ani fanatykiem ani handlowcem danej dziedziny więc nie wiem jakie firmy się tam wystawiały.
Jednak jeżeli w konkurencji mieli tylko Rometa i Wigry to nagroda za najlepszy produkt którą się tak afiszują może byc tylko dana bo należało ją w końcu komuś wydac.
Pomacam to ocenie.
Takie zdanie usłyszałem też w jednym sklepie gdzie chłopaki w uczciwy widac sposób podchodzą do sprawy. Nie tak jak cała reszta patrzy wcisnąc towar na którym mają większą marżę.
Tłumaczących mi że firmy na "s" i "m" na osprzecie klasy deore z rowerami mniej renowanych firm które chcą sie wbic na rynek wkładając slx są gorsze bo są i koniec, bez sensownego wytłumaczenia dlaczego.
Nie wątpię że te firmy mają większe doświadczenie i jakośc ich ram z tej samej chińskiej fabryki nie wychodzi ciut lepsza.
Jestem zwykły Kowalski który chce ciut lepszy rower na dobrym osprzecie, nie koniecznie grubych pstrokatych rurach typu cube do lansowania sie w miejskich parkach.
Zawsze, no prawie... bo jestem typowym myśliwym... zanim coś kupie chce wiedziec co lepsze, by kupic najlepsze, czytam, konsultuję się a widzę że tu grono ekspertów napewno jest po treści sęsownych wypowiedzi a nie takich byle by wcisnąc.
Porównując ceny widzę właśnie taką zależnośc że im więcej coś modne na drogach tym jakośc osprzętu i nawet waga tych rowerów nie ma się nic co do ceny u mniej znanej marki.
W maratonach nie jeżdżę i nie planuję więc carbony i tym podobne rzeczy wogóle mnie nie interesują ze względu na ograniczone środki finansowe jednakże sprzęt chciałbym porządny a nie do wiecznych remontów dlatego też proszę o radę.
Czy miał ktoś już kontakt z rowerami RADONA?

#55 wapid

Pro

• team29er
  • Reputacja: 3
  • 116 postów
  • Imię:RYSZARD

Napisano 11 luty 2012 - 09:30

I teraz uwaga : Orbea Alma rozmial M ( rura podsiodłowa 470 mm ) , długość górnej rury 590 mm. Cube Reaction 29 GTC rozmiar 19" ( rura podsiodłowa 470 mm ) , długośc gurnej rury 602 mm. Wniosek jest oczywisty , Orbea zaprojektowała rower nie nadający się do " ambitnej jazdy/scigania " :)

Jeździłem część ubiegłego sezonu na Almie. Orbea Alma rozmiar M, mój wzrost 185cm. Po dłuższych testach rzeczywiście okazało się, że górna rura jest za krótka i to nie tylko dla tych ambitnych... Co najmniej o 2cm za krótka do pozostałych parametrów geometrii. Zmieniłem ramę i jest inny świat.

Wszystko to oczywiście jest sprawą indywidualną, ale śmiem twierdzić, że dla większości "czujących" rower tak będzie. I Almy będą za krótkie, więc trzeba szukać prawdopodobnie coś innego. Choć nie zmienia to faktu, że ramę trzeba przed zakupem solidnie "przetestować"...

Ta geometria jest dla innej budowy ciała rowerzystów, może południowcy mają krórsze korpusy ciała :yes:

Użytkownik wapid edytował ten post 11 luty 2012 - 09:34

#56 artoor

Świeżak

• Użytkownik
  • 12 postów
  • Imię:artoor

Napisano 12 luty 2012 - 18:05

Wyświetl postUżytkownik MarekB79 dnia 04 styczeń 2012 - 13:05 napisał

Jestem zwykły Kowalski który chce ciut lepszy rower na dobrym osprzecie, nie koniecznie grubych pstrokatych rurach typu cube do lansowania sie w miejskich parkach.

Jeżeli jesteś sytuacyjnym "jakobinem", któremu tak się akurat napisało, to mniejsza o to.
Ale jeżeli naprawdę myślisz, że Cube służy do lansowania się w miejskich parkach, to wjechałeś w pokrzywy.
Cube sprzedaje setki tysięcy rowerów, które kupują tacy sami klienci jak innych firm - do przeróżnych
celów, może niektórzy dla lansu. Ja znam jednego, który Cubem za 10 k, w wieku 60 lat, kręci po 70 km/dziennie,
bo lubi, a lansować się nie ma po co i przed kim.
Zabawne są założenia ludzi z cienszym portfelem o motywach ludzi, którzy kupują drogi sprzęt.
Wygląda to tak, jakby chcieli dowartościować się ich kosztem.
Przy okazji, interesuje Cię Radon, który blisko współpracuje z Cubem, co widać m.in. po malowaniu.

#57 kadargo

Master

• Użytkownik
  • Reputacja: 74
  • 1924 postów
Garaż Rower

Napisano 12 luty 2012 - 18:39

Kurcze, cały czas wiedziałem że jeszcze do czegoś mogę wykorzystać mój rower ale nie mogłem zajarzyć do czego... Lans po parku to jest to! :D

#58 TomaszB

Pro

• Użytkownik
  • 100 postów

Napisano 12 luty 2012 - 23:34

I ta zazdrość w oczach tych wszystkich Wiewiórek - Bezcenne B)

#59 scottelite

Świeżak

• Nowy użytkownik
  • 3 postów
  • Imię:Robert

Napisano 25 kwiecień 2012 - 11:57

Witam, przesiadam sie z 26 na 29era. Wybór padł na scott elite 29. Mam dylemat co do doboru wielkosci ramy M lub L.Rower będe używał zgodnie z jego przeznaczeniem. Głównie szybka dynamiczna jazda w terenie.
Moje wymiaray wzrost 186cm dł nogi około 87cm

Bardzo proszę o szybką odpowiedz w sklepie mozna zarezerwować ostatnie sztuki.

#60 Obes

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 54
  • 1311 postów

Napisano 25 kwiecień 2012 - 12:11

Według mnie L.