Forum rowerowe

• Jesteśmyna

* * * * * 1 głosy

[opinie i doświadczenia] karbonowy.pl

76 odpowiedzi w tym temacie

#61 matkell

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 2
  • 208 postów
  • Imię:Mateusz

Napisano 02 marzec 2012 - 18:55

Witam, nie czytałem owej dyskusji na temat sklepu karbonowy, ale zamówiłem u nich siodło, po wpłacie na konto paczkę miałem w domu drugiego dnia, towar zgodny z opisem, dobrze zapakowany, szczerze polecam, pełen profesionalizm

Rowery

• admin

#62 crashbash1

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 5
  • 274 postów
  • Imię:Rafał
Garaż Rower

Napisano 12 marzec 2012 - 15:33

Także mogę pochwalić sklep karbonowy.pl. Zamawiałem u nich kasetę SLX, łańcuch XT, końcówki linek i paczka przyszła w następny dzień roboczy po wpłacie pieniędzy.

#63 Piksel

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 44
  • 1206 postów
  • Imię:Adam

Napisano 26 marzec 2012 - 08:42

Właśnie dostałem łańcuch od sklepu karbonowy.pl.Łańcuch nie przyszedł w oryginalnym pudełku, co więcej nie jestem pewien, ale chyba był zdemontowany z nowego roweru, nie wygląda mi na zupełnie nowy.Przesyłką w miarę szybka, ale bez rewelacji.Dla mnie sklep jakich wiele, niczym się nie wyróżnia, ani na plus, ani na minus.

Użytkownik Piksel edytował ten post 26 marzec 2012 - 08:43

„Ból jest przemijający, a skutki rezygnacji pozostają na zawsze.” - Lance Armstrong.

Dołączona grafika

#64 karbonowypl

Świeżak

• Użytkownik
  • 27 postów
  • Imię:Marek

Napisano 26 marzec 2012 - 09:14

Hmmm, wie Pan więcej na temat historii sprzedawanych przez nas łańcuchów niż my sami. W sklepie sprzedajemy wyłącznie produkty w 100% nowe, nie sprzedajemy żadnych przedmiotów pochodzących z demontażu rowerów. Otrzymał Pan produkt szybko, 100% zgodny z opisem, w 100% nowy. Proszę o sugestię, w czym jeszcze moglibyśmy poprawić obsługę Klienta.

#65 Piksel

Stały bywalec

• Użytkownik
  • 1206 postów

Napisano 26 marzec 2012 - 09:54

Skoro jest w 100% nowy, to dlaczego bez pudełka, ba bez choćby foli, po prostu łańcuch wrzucony luzem do koperty, a co do tej szybkości to bym nie przesadzał, produkt kupiony w zeszły poniedziałek, otrzymałem go w piątek, czas przeciętny.

Użytkownik Piksel edytował ten post 26 marzec 2012 - 09:55

„Ból jest przemijający, a skutki rezygnacji pozostają na zawsze.” - Lance Armstrong.

Dołączona grafika

Rowery

• admin

#66 karbonowypl

Świeżak

• Użytkownik
  • 27 postów

Napisano 26 marzec 2012 - 10:13

W naszym sklepie w ciągu 14 dni (choć ustawowo jest to 10 dni) może Pan zwrócić kupiony przedmiot bez podawania żadnej przyczyny. Sugerowanie, że jakikolwiek sprzedawany przez nas przedmiot, jest niezupełnie nowy, nie ma - że tak powiem - pokrycia z rzeczywistością. W pełni rozumiem, iż może być Pan niezadowolony, mimo że otrzymał przedmiot szybko, zgodny z opisem i w 100% nowy. Ma Pan w tej sytuacji prawo do jego zwrotu. Proszę jedynie nie sugerować, że sprzedajemy produkty pochodzące z demontażu lub używane, bo to nie jest po prostu prawdą.

#67 kadargo

Master

• Użytkownik
  • Reputacja: 74
  • 1923 postów
Garaż Rower

Napisano 26 marzec 2012 - 10:23

Tak z ciekawości zapytam, czemu skoro jest nowy był bez opakowania?

#68 karbonowypl

Świeżak

• Użytkownik
  • 27 postów

Napisano 26 marzec 2012 - 10:30

Kupujemy od producentów/dystrybutorów zaróno produkty pakowane pojedyńczom, jak i w opakowaniach zbiorczych. Dla części Klientów istotne jest to, że dostaną produkt w pudełku, dla innych bardziej ważna jest cena, która - w zależności od produktu - wynosi kilka, kilkanaście, a czasami nawet killkadziesiąt złotych mniej.

#69 Piksel

Stały bywalec

• Użytkownik
  • 1206 postów

Napisano 26 marzec 2012 - 10:32

Właśnie, a co do zwrotu, to nie skorzystam, ponieważ jest mi ten łańcuch natychmiast potrzebny i jeszcze raz powtórzę, nie uważam, że 4 dni od zamówienia do dostarczenia to krótszy czas.W środę wieczorem zamówiłem też amortyzator, w piątek już u mnie, także wysłany pocztą.Można?Można.
P.S. w sytuacji, gdy przedmiot nie posiada oryginalnego opakowania warto o tym napisać w aukcji, bo to już podchodzi pod niezgodność z opisem.

Dołączona grafika

#70 Pavvel

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 19
  • 330 postów
  • Imię:Paweł
Garaż Rower

Napisano 26 marzec 2012 - 10:48

Pixel, nie bronię nikogo, ale poczta czasem też daje popalić równo :) Kiedyś do mnie (na trasie WAW - KRK) szła paczka ponad miesiąc, więc oni też dają radę :) Tu najlepszą "obroną" dla Karbonowego byłby skan dowodu nadania.

Natomiast co do ustawy i zwrotu... Ustawowo zwrot jest do 14 dni. Do 10 dni należy POWIADOMIĆ sprzedawcę o zwrocie. Tak mówi ustawa:) Dobrze jest o tym pamiętać. Dodatkowo, te 10 dni na taką informację konsument ma od WYDANIA MU przedmiotu. Czyli nie od daty wysyłki, czy zakupu, a od daty DORĘCZENIA.

P.

Ps. Pixel ma rację - piszcie po prostu na aukcji, że jest bez pudełka i z głowy. Po co narażać się nawet na niezadowolenie klienta z powodu braku krótkiej informacji.

Użytkownik Pavvel edytował ten post 26 marzec 2012 - 10:48

#71 karbonowypl

Świeżak

• Użytkownik
  • 27 postów

Napisano 26 marzec 2012 - 11:23

Absolutnie się z Panami zgadzam. Opis został uzupełniony. W sklepie mamy aktualny, na Allegro opis był zeszłoroczny, za co serdecznie przepraszam. Łańcuch jest rocznikowo już 2012, a do opisu dodaliśmy wyraźną informację o jego pochodzeniu. Co do wysyłki: w opisie aukcji było opis, że czas realizacji jest od 2 dni. W rzeczywistości wysłaliśmy łańcuch w dniu zakupu lub następnego dnia (w zależności od godziny zakupu). Czy to szybko czy nie niech każdy sam oceni.

Wyświetl postUżytkownik Pavvel dnia 26 marzec 2012 - 10:48 napisał

Natomiast co do ustawy i zwrotu... Ustawowo zwrot jest do 14 dni. Do 10 dni należy POWIADOMIĆ sprzedawcę o zwrocie. Tak mówi ustawa:) Dobrze jest o tym pamiętać. Dodatkowo, te 10 dni na taką informację konsument ma od WYDANIA MU przedmiotu. Czyli nie od daty wysyłki, czy zakupu, a od daty DORĘCZENIA.

Art. 7. Ustawa z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz. U. z dnia 31 marca 2000 r.)

1. Konsument, który zawarł umowę na odległość, może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie, w terminie dziesięciu dni ustalonym w sposób określony w art. 10 ust. 1. Do zachowania tego terminu wystarczy wysłanie oświadczenia przed jego upływem.

Sklep karbonowy.pl z własnej nieprzymuszonej woli wydłużył ten termin do 14 dni, więc prawa Klienta są tym samym bardziej chronione niż w innych sklepach.

#72 Pavvel

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 19
  • 330 postów
  • Imię:Paweł
Garaż Rower

Napisano 26 marzec 2012 - 12:32

Ta sama ustawa :)

Art. 7.
1. Konsument, który zawarł umowę na odległość, może od niej odstąpić bez podania
przyczyn,
składając stosowne oświadczenie na piśmie w terminie dziesięciu
dni
, ustalonym w sposób określony w art. 10 ust. 1. Do zachowania tego terminu
wystarczy wysłanie oświadczenia przed jego upływem.

3. W razie odstąpienia od umowy umowa jest uważana za niezawartą, a konsument
jest zwolniony z wszelkich zobowiązań. To, co strony świadczyły, ulega zwrotowi
w stanie niezmienionym, chyba że zmiana była konieczna w granicach
zwykłego zarządu. Zwrot powinien nastąpić niezwłocznie, nie później niż w terminie
czternastu dni.
Jeżeli konsument dokonał jakichkolwiek przedpłat, należą
się od nich odsetki ustawowe od daty dokonania przedpłaty.

Poczytać można tu: http://isap.sejm.gov...00220271&type=3

Więc, jak pisałem, powiadomić, a zwrócić, to dwie różne sprawy w tej materii :) Chyba, że wydłużyliście również okres, w którym należy Was powiadomić, to ok:)

P.

#73 karbonowypl

Świeżak

• Użytkownik
  • 27 postów

Napisano 26 marzec 2012 - 13:03

Wyświetl postUżytkownik Pavvel dnia 26 marzec 2012 - 12:32 napisał

Więc, jak pisałem, powiadomić, a zwrócić, to dwie różne sprawy w tej materii :) Chyba, że wydłużyliście również okres, w którym należy Was powiadomić, to ok:)

P.

Tak właśnie zrobiliśmy. Po prostu chcemy mieć pewność, że towar zakupiony w naszym sklepie jest właśnie tym, który Klient chciał nabyć.

Mam wrazenie, że w naszym kraju wciąż znaczna część społeczeństwa uważa, że sklep/firma/wykonanwca funkcjonuje tylko po to, by go oszukać. Brakuje wiary, że można chcieć się związywać z Klientem na dłużej, że na długotrwałej współpracy można budować solidne fundamenty firmy. Kto chce może to nazwać donkichoterią, ale osobiście wierzę, że zarówno pod względem ogólnoludzkim, jak i biznesowym to się po prostu opłaca.

Jeszcze raz apeluję o zamieszczanie opinii o naszym sklepie: pozytywnych, neutralnych i negatywnych. Patentu na nieomylność nie mamy, więc i te ostatnie mają prawo się zdarzyć.

#74 EpicPoznan

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 4
  • 242 postów

Napisano 26 marzec 2012 - 15:35

"Mam wrazenie, że w naszym kraju wciąż znaczna część społeczeństwa uważa, że sklep/firma/wykonanwca funkcjonuje tylko po to, by go oszukać"

Nie ma Pan wrażenia, bo tak jest, w większości przypadków nie bezpodstawnie :)

Co do pudełka, też bym się upominał, bo brak pudełka jest równoznaczny z niższą ceną, tak było jest i raczej będzie.
Ostatnio np kupiłem nową Rebę RL bez oryginalnego pudełka... za 1250zł, w pudełkach z dodatkowymi uszczelkami były u konkurencji za 1450zł.

No i w sumie ostatnia sprawa: nie widzę sensu w debatowaniu nad tym, czy ktoś jest zadowolony, czy nie. Raczej stwierdzeniem Pan tego stanu nie zmieni ;p

Pozdrawiam, Paweł

#75 karbonowypl

Świeżak

• Użytkownik
  • 27 postów

Napisano 26 marzec 2012 - 15:52

To by musiało oznaczać, że w przypadku większości Pańskich zakupów w ostatnim czasie również i Pan został oszukany. Jest to możliwe, aczkolwiek mało prawdopodobne. Ja ze swoich zakupów w Internecie w ciągu ostatniego roku jestem generalnie zadowolony. Nie odniosłem wrażenia, że ktoś mnie chciał oszukać, wykorzystać, itp. A nie sądzę, bym miał jakieś wyjątkowe szczęście. No może poza zakupem piłki do koszykówki od osoby, która już za chwilę okazała się osobą nieuczciwą. Może więc nie jest tak źle?

#76 EpicPoznan

Maniak

• Użytkownik
  • 242 postów

Napisano 26 marzec 2012 - 16:27

Oszukany niekoniecznie, ale proszę porozmawiać ze znajomymi: przedsiębiorcami, czy pracownikami, czym się kierują w swojej pracy. Szczera odpowiedź może być pesząca :)

Dodam, że zadowolenie z zakupów wynika z bardzo dużej uwagi poświęconej selekcji kontrahentów.

Użytkownik EpicPoznan edytował ten post 26 marzec 2012 - 16:29

#77 n4k5

Maniak

• Użytkownik
  • 383 postów

Napisano 27 marzec 2012 - 09:07

W ubiegłym roku dokonałem zakupu pancerza przerzutki, linek (przypadkowo wybrałem galwanizowane zamiast nierdzewne, 3 sztuki), końcówek i obcinarki.
Transakcja przeprowadzona we wzorowy sposób, bardzo dobry kontakt oraz solidnie zapakowany towar. Wysyłka jakby ktoś włączył "nadprzestrzeń" :)
Po dokonaniu płatności, wyraziłem pozytywną opinię na temat sklepu i sposobu realizacji.
W odpowiedzi otrzymałem maila z podziękowaniami za feedback oraz informację, że wszystkie linki otrzymam z nierdzewnej stali, które są ponad 2 razy droższe.
Byłem pozytywnie zaskoczony, taka "uprzejmość" jeszcze mi się nie zdarzyła, co bardzo cieszy.

Jako zadowolony klient jestem pewien, że wrócę do zakupów w tym sklepie i będę polecał go innym.