[opinie i doświadczenia] karbonowy.pl
Napisano 02 marzec 2012 - 18:55
Rowery
Napisano 12 marzec 2012 - 15:33
Napisano 26 marzec 2012 - 08:42
Użytkownik Piksel edytował ten post 26 marzec 2012 - 08:43
Napisano 26 marzec 2012 - 09:14
Napisano 26 marzec 2012 - 09:54
Użytkownik Piksel edytował ten post 26 marzec 2012 - 09:55
Rowery
Napisano 26 marzec 2012 - 10:13
Napisano 26 marzec 2012 - 10:23
Napisano 26 marzec 2012 - 10:30
Napisano 26 marzec 2012 - 10:32
P.S. w sytuacji, gdy przedmiot nie posiada oryginalnego opakowania warto o tym napisać w aukcji, bo to już podchodzi pod niezgodność z opisem.
Napisano 26 marzec 2012 - 10:48
Natomiast co do ustawy i zwrotu... Ustawowo zwrot jest do 14 dni. Do 10 dni należy POWIADOMIĆ sprzedawcę o zwrocie. Tak mówi ustawa:) Dobrze jest o tym pamiętać. Dodatkowo, te 10 dni na taką informację konsument ma od WYDANIA MU przedmiotu. Czyli nie od daty wysyłki, czy zakupu, a od daty DORĘCZENIA.
P.
Ps. Pixel ma rację - piszcie po prostu na aukcji, że jest bez pudełka i z głowy. Po co narażać się nawet na niezadowolenie klienta z powodu braku krótkiej informacji.
Użytkownik Pavvel edytował ten post 26 marzec 2012 - 10:48
Napisano 26 marzec 2012 - 11:23
Użytkownik Pavvel dnia 26 marzec 2012 - 10:48 napisał
Art. 7. Ustawa z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz. U. z dnia 31 marca 2000 r.)
1. Konsument, który zawarł umowę na odległość, może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie, w terminie dziesięciu dni ustalonym w sposób określony w art. 10 ust. 1. Do zachowania tego terminu wystarczy wysłanie oświadczenia przed jego upływem.
Sklep karbonowy.pl z własnej nieprzymuszonej woli wydłużył ten termin do 14 dni, więc prawa Klienta są tym samym bardziej chronione niż w innych sklepach.
Napisano 26 marzec 2012 - 12:32
Art. 7.
1. Konsument, który zawarł umowę na odległość, może od niej odstąpić bez podania
przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie w terminie dziesięciu
dni, ustalonym w sposób określony w art. 10 ust. 1. Do zachowania tego terminu
wystarczy wysłanie oświadczenia przed jego upływem.
3. W razie odstąpienia od umowy umowa jest uważana za niezawartą, a konsument
jest zwolniony z wszelkich zobowiązań. To, co strony świadczyły, ulega zwrotowi
w stanie niezmienionym, chyba że zmiana była konieczna w granicach
zwykłego zarządu. Zwrot powinien nastąpić niezwłocznie, nie później niż w terminie
czternastu dni. Jeżeli konsument dokonał jakichkolwiek przedpłat, należą
się od nich odsetki ustawowe od daty dokonania przedpłaty.
Poczytać można tu: http://isap.sejm.gov...00220271&type=3
Więc, jak pisałem, powiadomić, a zwrócić, to dwie różne sprawy w tej materii
P.
Napisano 26 marzec 2012 - 13:03
Użytkownik Pavvel dnia 26 marzec 2012 - 12:32 napisał
P.
Tak właśnie zrobiliśmy. Po prostu chcemy mieć pewność, że towar zakupiony w naszym sklepie jest właśnie tym, który Klient chciał nabyć.
Mam wrazenie, że w naszym kraju wciąż znaczna część społeczeństwa uważa, że sklep/firma/wykonanwca funkcjonuje tylko po to, by go oszukać. Brakuje wiary, że można chcieć się związywać z Klientem na dłużej, że na długotrwałej współpracy można budować solidne fundamenty firmy. Kto chce może to nazwać donkichoterią, ale osobiście wierzę, że zarówno pod względem ogólnoludzkim, jak i biznesowym to się po prostu opłaca.
Jeszcze raz apeluję o zamieszczanie opinii o naszym sklepie: pozytywnych, neutralnych i negatywnych. Patentu na nieomylność nie mamy, więc i te ostatnie mają prawo się zdarzyć.
Napisano 26 marzec 2012 - 15:35
Nie ma Pan wrażenia, bo tak jest, w większości przypadków nie bezpodstawnie
Co do pudełka, też bym się upominał, bo brak pudełka jest równoznaczny z niższą ceną, tak było jest i raczej będzie.
Ostatnio np kupiłem nową Rebę RL bez oryginalnego pudełka... za 1250zł, w pudełkach z dodatkowymi uszczelkami były u konkurencji za 1450zł.
No i w sumie ostatnia sprawa: nie widzę sensu w debatowaniu nad tym, czy ktoś jest zadowolony, czy nie. Raczej stwierdzeniem Pan tego stanu nie zmieni ;p
Pozdrawiam, Paweł
Napisano 26 marzec 2012 - 15:52
Napisano 26 marzec 2012 - 16:27
Dodam, że zadowolenie z zakupów wynika z bardzo dużej uwagi poświęconej selekcji kontrahentów.
Użytkownik EpicPoznan edytował ten post 26 marzec 2012 - 16:29
Napisano 27 marzec 2012 - 09:07
Transakcja przeprowadzona we wzorowy sposób, bardzo dobry kontakt oraz solidnie zapakowany towar. Wysyłka jakby ktoś włączył "nadprzestrzeń"
Po dokonaniu płatności, wyraziłem pozytywną opinię na temat sklepu i sposobu realizacji.
W odpowiedzi otrzymałem maila z podziękowaniami za feedback oraz informację, że wszystkie linki otrzymam z nierdzewnej stali, które są ponad 2 razy droższe.
Byłem pozytywnie zaskoczony, taka "uprzejmość" jeszcze mi się nie zdarzyła, co bardzo cieszy.
Jako zadowolony klient jestem pewien, że wrócę do zakupów w tym sklepie i będę polecał go innym.