SpeeDer97 Napisano 17 Września 2011 Napisano 17 Września 2011 Witam wszystkich! Od niedawna mam problem z moim rowerem, a mianowicie taki, że podczas jazdy słyszę piszczenie. Najprawdopodobniej są to hamulce ocierające o tarcze lub coś innego, lecz nie wiem z jakiego powodu tak się stało, oraz nie mam pojęcia jak to naprawić. Piszę do was abyście dali mi jakąś radę co zrobić, bo już mnie to tak denerwuje, że odechciewa mi się już jeździć. Rower jest nowy, lecz już ze dwa razy się na nim wywaliłem - lecz to było już trochę czasu temu bo byłem teraz na Wakacjach. Bardzo was proszę o odpowiedzi, będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam!
iwan1245 Napisano 17 Września 2011 Napisano 17 Września 2011 poluzuj mocowanie zacisku hamulca , zaciśnij klamke i przykręć z powrotem . tak się reguluje . jak nie pomoże to znaczy że masz krzywą tarcze
KenjiX1G Napisano 17 Września 2011 Napisano 17 Września 2011 Sprawdź dokładnie czy nigdzie nie ociera tarcza o klocek(najlepiej robić to w dzień na powietrzu, wtedy da się wypatrzeć te szczelinki), może zatłuściłeś czymś tarcze, olejem, smarem, dotykałeś ją często rękoma?
iwan1245 Napisano 17 Września 2011 Napisano 17 Września 2011 jak by zatłuścił tarcze to i tak przy prawidłowym ustawieniu klocków by nie ocierało pod czas jazdy
SpeeDer97 Napisano 17 Września 2011 Autor Napisano 17 Września 2011 Nie dotykałem ręką tego ani razu, a co do luzowania to nie wiem jak to się robi.
sebaxgh Napisano 17 Września 2011 Napisano 17 Września 2011 poluzuj mocowanie zacisku hamulca , zaciśnij klamke i przykręć z powrotem . tak się reguluje . jak nie pomoże to znaczy że masz krzywą tarcze Tak to się reguluje hydrauliki, a jak ma mechaniczne to już tak się nie robi. Więc SpeeDer jakie to hamulce ?
SpeeDer97 Napisano 18 Września 2011 Autor Napisano 18 Września 2011 Szczerze mówiąc nie wiem jakie ot hamulce, i też nie wiem gdzie to sprawdzić. Pisze na hamulcu?
heb89 Napisano 18 Września 2011 Napisano 18 Września 2011 zobacz czy masz prosta tarcze, zakrec kolem i patrz na tarcze pomiedzy klockami, moze odbijac i "smyrac" klocek co powoduje upierdliwe piszczenie. moze mam krzywo wzgledem rownoleglosci zacisk zamocowany albo jeden klocek za mocno jest wykrecony.
KenjiX1G Napisano 18 Września 2011 Napisano 18 Września 2011 Szczerze mówiąc nie wiem jakie ot hamulce, i też nie wiem gdzie to sprawdzić. Pisze na hamulcu? Podaj najlepiej nazwe i model roweru. To że masz tarczowe, to już wiemy, teraz chodzi o to, czy mechaniczne czy hydrauliczne, no i najlepiej model. Jeśli są mechaniczne, to do rączki na kierownicy(zwanej manetką) wchodzi linka, a jak hydrauliczne, jak wcisniesz mocno hamulec, to widać tłoczek.
SpeeDer97 Napisano 18 Września 2011 Autor Napisano 18 Września 2011 Udało mi się znaleźć na internecie, zdjęcie oraz wszystkie informacje dotyczące mojego roweru. Wystarczy kliknąć w link i pod obrazkiem są podane dane roweru. A gdybyście nie zauważyli to mam Hamulce GIANT Root 2, hydrauliczne, tarczowe. Kliknij tutaj aby otworzyć stronę z moim rowerem.
viper512 Napisano 18 Września 2011 Napisano 18 Września 2011 Jesteś pewny, że to hamulce? Nie wiem jak zbudowane są piasty pod tarcze, ale u mnie podczas jazdy czasami piszczy uszczelka przy piaście w tylnym kole(taka gumka, która jest założona z jednej strony na śrubę i z drugiej wchodzi w korpus piasty, tak jak tu po lewej: Może u Ciebie jest coś podobnego?
SpeeDer97 Napisano 18 Września 2011 Autor Napisano 18 Września 2011 Nie wiem, ja się na tym nie znam dlatego tutaj napisałem. Wiem, że jak zahamuje to nie słychać piszczenia. Te piszczenie jest co jakieś 2-3 sekundy, nie ma tak, że bez przerwy piszczy. A co ciekawe co jakiś tam czas przestaje piszczeć na jakieś5 minut, zależy od sam nie wiem czego.. ;D.
iwan1245 Napisano 18 Września 2011 Napisano 18 Września 2011 @viper512 tą piaste którą podałeś nie są pod hamulce tarczowe . w piastach pod hamulce tarczowe masz specjalne miejsca na śrubki @SpeeDer97 spróbuj wyregulować hamulec , jak nie pomoże to masz pewnnie coś z powrotem klocków nie tak
KenjiX1G Napisano 18 Września 2011 Napisano 18 Września 2011 Sprawdź czy masz prostą tarcze, sprawdź czy masz mocno przykręcone koło, czy tarcza nie ma luzów, czy klocki nie trzymają tarczy(zawsze powinien byc ten min. 1mm przerwy pomiedzy klockami a tarczą), jeśli tak nie jest, to rozepchaj je. Jeśli już to wszystko się wykluczy, a w szczególności trzymanie klocków i prostość tarczy, będzie można szukać głębiej ;-D
Mod Team Puklus Napisano 28 Września 2011 Mod Team Napisano 28 Września 2011 No i powietrze krzyczy zeby sie wydostac Najczęstsze przyczyny piszczenia hamulca tarczowego: - Zasyfione, zatłuszczone klocki, poznać to czesto po ciemnych sladach na tarczy. Rady śa odoglnie 2 albo wypalić w wysokiej temp, zeby sie tłuszcz rozmyslił i wyniósł z klocków albo (w przypadku żywicznych) kupno nowych. - Nie odpowiednie klocki, wiele klocków piszczy jak zarzynane prosie nie daj boże jak sa mokre. - Nie dokręcony zacisk, który wprawia całosć w wibracje. Myśle ze jeszcze by kilka pozycji znalazł ale to sa najczęstsze. Jezeli piszczy nie odczas hamowania, mało prawdopodobne ze to hamulec, mogł by coś tam sie odzywac przy prędkościach bliskich zero ale nie podczas szybkiej jazdy. Jak to ktoś wyżej wspomniał mi tez uszczelka łożyska piasty krwi napsuła swego czasu. jeżeli to koło przod to podnieś rower zakrec kołem i patrz czy trze czy piszczy a jak piszczy to gdzie, z tyłem podobnie. To sie dzieje przy jeździe na wprost, zakrecaniu ?? jakie masz hamulce?
RedstoneMaster Napisano 2 Października 2011 Napisano 2 Października 2011 Sądzę że wystarczy dokręcić łożyska w przednim kole. Też tak kiedyś miałem, za dużo skakałem na "skoczniach" i przednie koło się poluzowało. Tarcza jest przymocowana do koła, a klocki do "widelców", to wszystko przez to.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.