Skocz do zawartości

[hydraulik] Tektro auriga i suntor xcr - Jaka tarcza?

buckowina

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Przymierzam się do kupna hamulca i koła do mojego roweru. I mój wybór padł na tektro auriga. Niestety na razie nie mam funduszy aby kupić jeszcze amor więc muszę ten sezon zakończyć na sr suntor xcr z 2010r. I tu pojawia się moje pytanie: Jaką max tarczę mogę zastosować do tego amora? Z tego co zauważyłem nie ma on możliwości montażu adaptera. W przyszłości mam zamiar kupić epicona i do niego przełożyć hamulec wiec proszę się sugerować tylko wytrzymałością tego amorka (xcr jest do zajeżdżenia). Czy tarcza 203mm nie będzie za duża do xcr'a ? Od razu przeproszę za moją małą wiedzę w sprawie hamulców tarczowych gdyż od zawsze jeździłem na v-brake.

Pozdrawiam

Buckowina

• Mod Team
Napisano

I tu pojawia się moje pytanie: Jaką max tarczę mogę zastosować do tego amora? Z tego co zauważyłem nie ma on możliwości montażu adaptera.

To jak chcesz to poskładać bez adaptera? :D

Z tego co widzę to max. tarcza to 185mm, zakładanie większej chyba i tak jest pozbawione sensu.

Z tego co widzę to starsze XCRy mają mocowanie IS, za to te z 2011 mają PM, tak więc zobacz jakie masz i kup odpowiednie.

Zacisk jest mocowany pod PM.

Epicony chyba podobnie, model 2012 ma mocowanie PM, starsze IS

Napisano

Napisałem ten tekst myśląc, że adaptery są tylko do is a w międzyczasie dowiedziałem się, że do pm też są :P

Mój xcr ma pm tak samo jak epicon, który chce kupić. Czyli z twojej wypowiedzi mam wnioskować, że epicon się szybko rozleci jak dam mu 203mm? Przyznam, że będą to moje pierwsze tarczówki i nie chce się na nich szybko zawieść stąd wybór 203mm. Czy 180mm będzie dobrze hamowało? Poczytałem trochę i w przyszłości zamierzam zmienić klocki na metaliczne. Kolejne pytanie brzmi: czym różnią się podane przeze mnie tektro auriga od wersji comp i pro, poza ceną?

• Mod Team
Napisano

No to skoro masz mocowanie PM to tamten adapter będzie ok.

Nie chodzi nawet o to, że coś się rozleci, tylko o to, że takiej dużej tarczy raczej się do XC nie stosuje a skoro będziesz miał Epicona to podejrzewam, że taki styl uprawiasz. Tarcza 180 z pewnością będzie wystarczająca, nie ma sensu obciążać amortyzatora.

Ile ważysz?

Kup dobre klocki, dobrą tarczę i tyle.

Napisano

ważę 55kg :P

Ok tylko tektro jest do kupienia z tarczą i klockami w zestawie...

Czy wiesz może czym się różnią tek wersje pro, comp i zwykłe?

Napisano

Raczej będę brał 180mm.

Teraz pytanie: Czy BR-M575 2011 lub BR-M535 będą lepsze od tektro? i jeśli tak to które wybrać? Co do tektro to zniechęca mnie płacenie za tarcze 203mm którą i tak muszę zmienić na 180mm...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...