Waxx Napisano 12 Września 2011 Napisano 12 Września 2011 Witam, posiadam rower GT Avalanche 3.0 z amortyzatorem SR Suntour XCM-V3-HLO. Sprawa wyglada następująco- wczoraj podczas jazdy zauważyłem, że koło nie jest na środku. Dokładniej zobrazują to zdjęcia: Odległość między obręczą a widełkami z jednej strony to 3.3 cm z drugiej 4.3 cm. Hamulec tarczowy nie ociera, ogólnie działa OK, tylko, że jest to dwuślad Pytanie, czy to tak ma być ze względu na hamulec tarczowy, czy jakoś to regulować?
Kateem Napisano 12 Września 2011 Napisano 12 Września 2011 Witam, posiadam rower GT Avalanche 3.0 z amortyzatorem SR Suntour XCM-V3-HLO. Sprawa wyglada następująco- wczoraj podczas jazdy zauważyłem, że koło nie jest na środku. Dokładniej zobrazują to zdjęcia: Odległość między obręczą a widełkami z jednej strony to 3.3 cm z drugiej 4.3 cm. Hamulec tarczowy nie ociera, ogólnie działa OK, tylko, że jest to dwuślad Pytanie, czy to tak ma być ze względu na hamulec tarczowy, czy jakoś to regulować? Tak ma być. Hamulec tarczowy musi się gdzieś zmieścić
sp0q Napisano 12 Września 2011 Napisano 12 Września 2011 Hm, a czy koło nie powinno być zaplecione niesymetrycznie w takim wypadku?
Waxx Napisano 12 Września 2011 Autor Napisano 12 Września 2011 Co do zaplotu to koło nieruszane od nowości, także chyba jest zrobione jak należy. Rower tylko raz był dawany do serwisu na regulację hamulca tarczowego. No nic, jak tak ma być to niech będzie, aczkolwiek myślałem, że jakaś podkładka załatwi sprawę i będę miał jednoślad Jakby co mogę wrzucić zdjęcie koła
vidoq5 Napisano 12 Września 2011 Napisano 12 Września 2011 raczej nie powinno tak być, żeby rower był dwuśladem, jak kolega napisał, więć albo masz źle wpięte koło, abo krzywy amor, koło musi być po środku, amor ma taki rozstaw, że mieści się tarcza i nie ma konieczności przesuwania koła na drugą stronę. zdejmij koło i ponownie je załóż dociskająć z góry na kierę, żeby do końca weszło w widełki, jak nie pomoże to masz problem
Waxx Napisano 12 Września 2011 Autor Napisano 12 Września 2011 więc tak, zrobiłem tak jak kolega vidoq5 napisał. Faktycznie koło jest teraz na oko na środku, hamulec też nie ociera, a tarcz nie wygina się przy hamowaniu. Swoją drogą dziwne, że przy przedtem, też było wszystko ok, szczególnie z tarczą
Mod Team Puklus Napisano 12 Września 2011 Mod Team Napisano 12 Września 2011 Niekoniecznie dziwne, tak sie zdarza. Moga być przypadki przesunięcia obreczy względem piasty gdy zaplatał ktoś kto nie do konca wiedizał co robi. Wtedy przesuwamy obrecz na nyplach kolejo jeden w lewo drugi w prawo o tyle samo obrotów az przejedziemy całe koło.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.