Skocz do zawartości

[łańcuch i kaseta] czy muszę wymieniać razem?

morfish

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jakoś tak niepostrzeżenie nakręciłem prawie 3000 km, ostatnio poszedłem do rowerowego i przy okazji zmierzyłem sobie jak bardzo łańcuch się wyciągnął. Przyrząd lekko się zapadał.

Osobiście nie odczuwam dyskomfortu, nic nie przeskakuje, ale nie wiem jak będzie pod koniec sezonu. Mechanik powiedział, że przy tym przebiegu nowy łańcuch nie będzie współgrał z kasetą, a kasety zupełnie nie mam ochoty wymieniać w tym sezonie.

Pytanie dodatkowe - w przyszłości chciałbym zmienić kasetę na 12-36. Żadnej nie mogę znaleźć dla 9sp. Czy SRAM PG1050 będzie współpracować z 9sp resztą, ew. prawa manetka do wymiany?

Napisano

Kaset 12-36 nie ma na 9 rzędów. Najwyżej 36-11. Do tego musi przerzutka obsługiwać 36 zębatek czyli musi być długi wózek. A jak ci sie marzy kaseta 10 rzędowa to musisz wymienic:

kaseta

lancuch

przerzutke

manetke

korbe.

Napisano

11-36 to chyba tylko w dyna-sys. Największa zębatka ma 36 zębów, bo najmniejszy blat korby dyna-sys ma 24 zęby. Więc jak w napędzie 3x9 masz 22x34 to tak samo, jak byś miał w dyna-sys 24x36. Z normalną korbą z żółwiem 22 to w ogóle nie ma sensu, bo ja na kasecie 32 zęby wjeźdżałem na takie stromizny, że koło traciło przyczepność, a przednie chciało wylecieć w powietrze.

Zakładaj kolego 9 rzędowy napęd z kasetą max 11-34 i będzie fajnie. 11-36 nie wykorzystasz, bo przełożenie 22-36 to już jest taki młynek, że spdadłbyś z roweru :icon_mrgreen:

Napisano

Dzięki za odpowiedzi.

11-34 mam teraz, nie narzekam, ale jeżdżę na 29erze, i myślałem o 12-36 przyszłościowo, jak się wybiorę w "prawdziwe góry" i nie będzie zmiłuj :icon_wink:

Czyli pozostaje mi zajeździć to co jest, aż łańcuch albo kaseta nie wytrzyma, tak?

Napisano

Czy SRAM PG1050 będzie współpracować z 9sp resztą, ew. prawa manetka do wymiany?

To jaką będziesz miał kasetę czy SRAMA lub Shimano do manetki nie ma nic. Jeśli już to do tylnej przerzutki bo nie wszystkie Shimano chodzą na SRAMIE.

Tak zajeżdzij to co masz i dopiero potem wymieniaj.

Napisano

Które przerzutki sh nie gadają z kasetami srama?

zbyt wąskie pytanie.. lepien po prostu nie mieszac srama z shimano, choć są wyjątki ale to skomplikowane

Napisano

Które przerzutki sh nie gadają z kasetami srama?

Czytaj ze zrozumieniem. morfish pytał o wymianę manetki więc napisałem, że nie wszystkie tylne przerzutki będą współpracować z manetkami SRAMA. Kaset tyczyło się moje pierwsze zdanie.

Napisano

zdaje jednak ze sa kasety 12 36 pod 9 :whistling:

a dla niewiernych jest to

a ze sram nie działa z innymi kasetami/łancuchami to tez mit

mam w takim razie mieszanke wybuchowa przeutki srama kaseta xt i łancuch campa c9

i jakoś w innych mieszankach tez nic sie nie dzieje takze mozna mieszać (mit obalony :icon_lol: )

Napisano

Ja też kaseta XT, łańcuch XTR i manetki x-5 z przerzutką x7. Działa

Chyba chodziło o manetki z przerzutkami. Sram stosuje przełożenie 1:1 1mm linki to 1mm ruchu wuzka. Siemano zaś 1:2

Sram wyprodukował jednak manetkę 1:2 czyli model x-gen. To jedyny wyjątek, który działa z shimano. No i to tyle. Nic skomplikowanego tutaj nie ma :icon_wink:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...