Skocz do zawartości

[pedały] SPD w crossie

Greegoory

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kupiłem rower crossowo-trekingowy. Mam w nich zamontowane pedały SPD shimano (niestety niewiem jaki dokładnie model). Czy warto inwestowac w buty, czy lepiej zmienic pedały na zwykłe. Musiał bym kupic również bloczki. Mój dystans tygodniowy to około 150-200 km.

Napisano

Pedały spd ułatwiają jazdę, staje ona się bardziej efektywna, nogi pracują na obrót korby do dołu jak i do góry, przez co łatwiej na podjazdach i jest jazda mniej męcząca.

Napisano

Jeżeli pozwalają Ci na to możliwości finansowe to jak najbardziej warto zainwestować w te spd. Zwłaszcza przy takim dystansie tygodniowym.

Ja polecam. Najtańsze buty kupisz już od ok 100zł. Jak zapolujesz na okazje i przeceny to może i taniej.

Ja jeżdżę w tych diadorach już trzy lata i jestem bardzo zadowolony:

http://allegro.pl/buty-diadora-rove-comfort-super-cena-i1761097896.html

bloki kupisz na allegro za ok. 25zł

Pozdrawiam

Napisano

Dzięki za pomoc. Zależy mi na butach wyglądających w miare "normalnie" - jak jakies zwykłe adidasy. Te diadory od kol. Beardman'a są ok, ale możę polecicie cos bardziej budżetowego ?

Napisano

Z tańszych warto rozejrzeć się za shimano, accent lub northwave. W northwave'ach jeździłem wcześniej i też były wygodne.

Na allegro są tańsze ale są to z reguły wyprzedaże pojedynczych sztuk, więc musisz polować na Swój rozmiar.

W sklepie stacjonarnym będzie Ci ciężko kupić coś tańszego niż 150zł.

Napisano

Pedały z jednostronnym mechanizmem spd (wellgo swego czasu też takie robiło). Model raczej podstawowy ale w zupełności wystarczy na początek, żeby się przekonać czy spd Ci będą odpowiadać. Poza tym plus jest taki, że nie musisz kupować zwykłych pedałów bo masz platformę z jednej strony :icon_wink: .

PS. Gratuluję zakupu. Rowerek na bardzo dobrym osprzęcie. :thumbsup:

Napisano

Ja jestem przeciw takim pedałom hybrydowym. Ani pies ani wydra. Jak spd to normalne pedzie tak aby się zawsze wpiąć a nie celować czy się uda czy nie. Skoro są buty i bloki to po co brać pedzie z jedną zwykłą stroną?

Napisano

Nie wierze, ze SPD ci "nie siądzie" :) kupuj buty - mozesz na poczatek kupic sobie turystyczne - troche wygodniejsze, ale z blokami.

roznica jest zauwazalna i w/g mnie warta doinwestowania tych paru groszy - szczegolnie, ze wcale malo nie jezdzisz :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...