Skocz do zawartości

[amortyzator] rst first

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

U mej dziołchy w rowerze jest F1RST Platinum i z rurą 22cm waży 1690g. Pracuje nadspodziewanie ładnie i co ważne od samego początku - nie potrzebuje większej przeszkody żeby się uaktywnić. No i co jest istotne, to również pod osobą ważącą niespełna 50kg działa płynnie, choć już nie całym skokiem - ostatnie 2-3 cm są silnie progresywne i potrzebują większego strzału do ugięcia (ponoć można to zmienić wywalając kawałeczki elastomerów które standardowo zapobiegają dobiciu).

Patrząc na wagę masz wersję F1RST Air (D) , ponieważ F1RST Platinum (D) powinien ważyć w okolicach 1,5kg :).

Mi w serwisie powiedzieli, że zmiana oleju w tłumiku na rzadszy, powinna wpłynąc na "większy" skok amortyzatora (nie sprawdzałem, i w sumie nie mam zamiaru tego robić). U mnie podobnie, ostatnie 25mm pozostaje niewykorzystane.

Napisano

To jest tak dobry wynik, że aż niepokojący :) Tora waży dużo więcej.

no właśnie dlatego się jeszcze zastanawiam czy rst który jest czy możne axon który jest w podobnej wadze lecz jest droższy jak się patrze na allegro i tez interesują mnie ich wagi wiec dalej nie wiem nie wiem co wybrac :)

Napisano

Patrząc na wagę masz wersję F1RST Air (D) , ponieważ F1RST Platinum (D) powinien ważyć w okolicach 1,5kg :).

Mi w serwisie powiedzieli, że zmiana oleju w tłumiku na rzadszy, powinna wpłynąc na "większy" skok amortyzatora (nie sprawdzałem, i w sumie nie mam zamiaru tego robić). U mnie podobnie, ostatnie 25mm pozostaje niewykorzystane.

Hmm, dziwna sprawa, że wiesz lepiej ode mnie na czym moja dziewczyna jeździ... :icon_wink:

Tak jak pisałem - F1RST Platinum tylko w kolorze białym.

Ot i fotka żeby nie było:

widel.th.jpg

Możliwe że waga była walnięta, nie będę się kłócił - wynik i tak bardzo w porządku jak dla widła z otwartą kąpielą.

Co do skoku, jeśli się przyjrzysz z jakąś linijką to widać, że golenie górne są wysunięte na około 13cm, a skoku tylko 10cm - stąd końcówka niewykorzystana. Przez to też widelec jest wysoki i może psuć geometrię do XC. Ale też można to spokojnie poprawić, tj. obniżyć amora o te 2.5-3 cm.

Napisano

To mnie zaskoczyłeś z tym Platinum. Wczesniejsza wersja na rok 2009 według producenta ważyła w okolicach 1,58kg. Ten F1rst kupiony razem z rowerkiem (fabryczne wyposażenie)?

Chciałbym zwrócić uwagę na fakt, iż po ustawieniu prawidłowego SAG`u, amortyzator powinien ugiąc się na poziomie 15-25% maksymalnego skoku (a więc 15-25mm). Myśle, żę z geometrią będzie ok, ale zmierzę dzisiaj wysokość całkowitą amortyzatora :).

Wynik mojego pomiaru firsta.jpg

Napisano

To i tak lekkie te wasze F1RSTy, mój ze skokiem 80mm i sterówka 17,5cm i gwiazdką waży 1700g :P

Janisław, tutaj jest pół otwarta kąpiel olejowa, ale fakt bardzo fajnie się sprawuje.

Faktycznie zaskakująco wysoka waga tej wersji platinum.

A co do wysunięcia goleni na 13cm przy skoku 100mm to już taka norma, w innych amortyzatorach sytuacja wygląda podobnie.

Ja ze swojej strony polecam, serwis bardzo prosty, części w sumie bez problemu dostępne. Działa przyjemnie, zmieniłem ze starszej wersji epicona i jestem zadowolony. Pewnie nowy Epicon działa podobnie.

Napisano

To i tak lekkie te wasze F1RSTy, mój ze skokiem 80mm i sterówka 17,5cm i gwiazdką waży 1700g :P

Tutaj, według sprzedającego (link skopiowałem z pierwszej strony tego tematu) RST F1RST Platinum model 2011 waży 1445g z rurą sterową 17,5cm http://allegro.pl/amortyzator-rst-first-platinum-1445-g-prawie-nowy-i1760691745.html - czyli waga podawana przez producenta 1,5kg z rurą sterową 24cm jest jak najbardziej możliwa :).

Napisano

Panowie jestem zielony w temacie amorów i z tego co piszecie nic nie rozumiem do mnie trzeba prosto kup to, tego nie kupuj :) ale wiecie ja wam w dyskusji nie chce przeszkadzać :) a jeszcze co do tego co napisał kolega enduro to mam 15 lat ważę 63 kg przy wzroście 178 a chciałbym żeby amorek posłużył na kilka lat a mam taka posturę ciała ze nie będę specjalna chudzina mam zamiar za rok zacząć chodzić na siłownie wiec waga może się zmienić dlatego chce żeby amor był zdatny do przyszłej wagi :) (Panowie wybaczcie ze tak pisze jak idiota ale naprawdę mało orientuje się w temacie ja chce po prostu żeby mi się dobrze i wygodnie jeździło a sprzęcik był trwały i lekki w miare )

Napisano

@Tasiorasior, stawiam, że do 80 kg Twojej wagi nie powinno być problemów więc nie bój nic :) To czy amor pojeździ kilka lat jest związane przede wszystkim z tym jak dużo i gdzie będziesz jeździł oraz drugą kluczową sprawą czyli dbaniem o sprzęt. Jeżeli go nie zapuścisz i będziesz serwisował jak trzeba to RST Ci posłuży :)

Napisano

Ja nie miałem okazji porównać F1RST'a do Epicona lub Axona, ale przy Reconie i FOX'ie F120 RL wypada duuuużo gorzej

Napisano

Ja nie miałem okazji porównać F1RST'a do Epicona lub Axona, ale przy Reconie i FOX'ie F120 RL wypada duuuużo gorzej

Akurat Recona miałem u siebie, Solo air 130mm skoku - bez żalu zmieniłem na Minute z ośką 20mm ponieważ Recon miał:

* "takie se" tłumienie

* małą sztywność z ośką 9mm

* bardzo strasznie utwardzona druga połowa skoku.

Jeżeli chodzi o pracę RST jest bardzo zbliżony do Recona, jednak ciut mniej progresywny. Biorąc pod uwagę relację praca / cena - F1rst wygrywa.

Napisano

te dwa recony co podałeś to żadna rewelacja

pierwszy to wersja sprężynowa, czyli odpada bo można taniej Tore kupic, do tego wersja XC nie na sprzedaż tylko do montażu z nowymi rowerami, czyli ten jest z demontażu i bez żadnego tłumika nawet bez blokady skoku za tą kasę porażka

drugi powietrzny z najprostszą regulacja tłumienia powrotu, ale bez blokady skoku

żaden z nich nie ma Motion Control a bez tego za tą kasę RS nie opłaca się brać

Napisano

Nikt za Ciebie wyboru nie dokona. Masz dwa modele, więce teraz trochę poczytaj o nich i decyduj ;). Każdy wskaże na inny amortyzator, zdania będą podzielone.

Jezeli jeszcze nie trafiłes na te tematy to podsyłam:

RST F1RST

SR Suntour Axon

Ważne abyś zwracał uwagę na datę postów, ponieważ modele były "usprawniane".

Napisano

pierwszy to wersja sprężynowa, czyli odpada bo można taniej Tore kupic, do tego wersja XC nie na sprzedaż tylko do montażu z nowymi rowerami, czyli ten jest z demontażu i bez żadnego tłumika nawet bez blokady skoku za tą kasę porażka

:blink: eee, a jakim cudem może być bez tłumika?? Wymontował ktoś czy jak?

Tym bardziej ze w opisie aukcji wyraźnie zaznaczone że ma zewnętrzną regulację tłumienia powrotu...

Blokada - co komu potrzebne. Ja w swoim Minucie ze dwa razy z ciekawości włączyłem żeby sprawdzić co to daje, a tak to od roku nie śmigana.

Napisano

Każdy RS ma tłumik tylko nie każdy ma Motion Control - zapewne o to chodziło w tamtej wypowiedzi. Co do blokady to jest to jak najbardziej przydatna rzecz a jeżeli można ją "przełamać" to jest w ogóle super. A jeszcze supszej jest kiedy można ją aktywować z manetki na kierownicy.

Napisano
Każdy kij ma dwa końce - mało pociechy ze sztywnego widelca, który nie tłumi etc. Trzeba szukać złotego środka ;) Jak dla mnie termin sztywność zaczyna się dopiero tam gdzie jest oś 20 mm :)

O co chodzi z tą osią 20mm ?

Wszystko fajnie tylko widelec tego typu, bez osi 20 mm, ważący ~1600 gram nadaje się dla lekkich osób i warto o tym pamiętać gdyby komuś cięższemu przyszła na niego ochota

Czyli jak ważę 85 kg i będę dosyć ostro jeździł, to mam sobie odpuścić ? ;]

Napisano

rock-shox-amortyzator-recon-trail-351-solo-air-1-1-8-skok-130-mm-do-hamulca-tarczowego-os-20-mm.jpg

To jest amortyzator z osią 20mm. Przednie koło zachowuje większą sztywności w zakrętach szczególnie.

Moja waga właśnie podchodzi pod 85kg. F1rst ma przejechane u mnie 1802km na razie, od chyba 650km pracuje z przodu z tarczą 180mm :). Nie wiem co to znaczy że będziesz ostro jeździł, ja zjeżdzam ze schodów, i zdarza się na jakims single-tracku wykonać małe poderwanie kół. Co do miasta, to na wysokie krawężniki dzięki SPD robię BH i koniec.

Napisano

Hehe, a po Polsku ? "jakims single-tracku wykonać małe poderwanie kół. Co do miasta, to na wysokie krawężniki dzięki SPD robię BH i koniec. " ;)

Czyli posiadasz F1rsta i jesteś zadowolony ? A co ze sztywnością, lub jej braku ?

Napisano

Single-Track

od 0:50 mysle że mniej więcej Ci to zobrazuje. Co do poderwania koł, to są co jakiś czas małe hopeczki, takie na 30cm i z nich korzystam dla zabawy, przy prędkości 30-35km/h i zakurzonym amortyzatorze, dobrze widać ile skoku wykorzystał (niestety brakuje cudownej gumeczki, która to precyzyjnie określa, więc pozostaje tylko brud i kurz zebrany podczas jazdy).

System SPD

dzięki wpiętym butom, znacznie łatwiej jest wykonać to:

"

od 0:50.

F1rsta posiadam, tak jak w temacie zostało nie raz to napisane :). Widzę że nie czytałeś uwaznie ponieważ już o sztywności pisałem co myslę :D --> http://www.forumrowerowe.org/topic/97443-amortyzator-rst-first/page__view__findpost__p__924959

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...