Skocz do zawartości

[napęd] Prośba o ocenę stanu zużycia kasety i korby

AXE95

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Najmniejszy trym korby jak jeszcze nie przeskakuje, to chyba niedługo będzie. Łańcuch się nie najlepiej układa na zębatce 34T na zdjęciu kasety. Mi tak samo się układa na korbie w szosie. Można śmigać. I tak się kiedyś zużyje. Prawdopodobnie łańcuch się za szybko wyciągnął ale może to się samo ułożyć. Zimę ten napęd przejedzie, po zimie kupisz nowy. A jak jeździsz w lato tylko, to 5000 powinien jeszcze chyba przejechać moim zdaniem.

• Mod Team
Napisano

Korba generalnie nie ma tragedii ale kaseta hmmm mi to tam wolnobiegiem zalatuje, ale faktycznie ostatnie zeby to już nadają sie do regeneracji :P choc moja kaseta xt wyglada gorzej :D najgorsze ze nie jest zjedzona rownomiernie, czyli głownie używane 3 ostatnie zeby a reszta wcale.

Co do lancucha, to UG wiec no czego tu sie spodziewać.

• Mod Team
Napisano

Najprostszy sposób stwierdzenia zużycia to kiedy na kasecie łańcuch już zaczyna skakać pod obciążeniem mimo prawidłowego wyregulowania przerzutki, wtedy bezwzględnie wymiana wraz z łańcuchem, tarcze z przodu to podobnie, zaczyna chrobotać jak dostanie nowy łańcuch, wtedy zostaje tylko powrót do starego łańcucha i dożynanie lub kompleksowa wymiana. Proponuje zakup przyrządu do mierzenia wyciągnięcia łańcucha. Będziesz mógł samodzielnie w niezawodny sposób sprawdzać jego stan.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...