Mike1337 Napisano 4 Sierpnia 2011 Napisano 4 Sierpnia 2011 1. Do mtb jest lepsza plaska czy lekko zagieta kierownica? 2. Jaką kierownice byscie polecili do 120 zł?
Jarek516 Napisano 4 Sierpnia 2011 Napisano 4 Sierpnia 2011 ja preferuje bardziej proste kierownice, ale co biker to ma inne opinie. Innym słowem każdy woli inną, lecz nie za szeroką. Ja ma Easton Ea50 580mm a tutaj takie propozycje : paco boplight
Mike1337 Napisano 4 Sierpnia 2011 Autor Napisano 4 Sierpnia 2011 Dzięki, ciekawe propozycje. Wlasnie zastanawia mnie jak sie jezdzi na prostej kierownicy. Moj styl jazdy jest raczej dynamiczny, nei wiem czy to wplynie na komfort, itp. Mam 186 cm wzrostu i zastanawiam sie do ilu mm wybrac. Proszę o kolejne propozycje i dziękuję jeszcze raz za poradę kolegi wyżej.
Mod Team safian Napisano 4 Sierpnia 2011 Mod Team Napisano 4 Sierpnia 2011 Szerokość, wznios, zgięcie zależą od Twoich preferencji, budowy ciała. Do 'ostrej' jazdy używa się szerszych, giętych kierownic, do XC zwykle stosuje się właśnie węższe, płaskie kierownice, bardzo często z rogami. Ja posiadam tę białą kierownicę Boplighta, moja jest nieco lżejsza niż podają (165 g), całkiem fajna, bardzo sztywna. Czarna będzie lżejsza. Do tego białą łatwo zarysować od manetek/klamek/rogów i później jak dalej przesuniesz manetki to niespecjalnie wygląda.
Authorek Napisano 4 Sierpnia 2011 Napisano 4 Sierpnia 2011 Również mam kierownicę z mostkiem Boplight (białe) i mogę je w pełni polecić już za sam wygląd.
Dolat Napisano 4 Sierpnia 2011 Napisano 4 Sierpnia 2011 Od kilku miesięcy posiadam kierę PACO XC. Według mnie bardzo lekka jak na swoją cenę, sztywność też całkiem przyzwoita Można ją przycinać (ja skróciłem do 550mm).
deF Napisano 13 Sierpnia 2011 Napisano 13 Sierpnia 2011 1. Do mtb jest lepsza plaska czy lekko zagieta kierownica? Z rozważań kokpitowych wyszło mi, że jeden pies czy prosta, czy gięta. W praktyce chodzi o masę i wysokość kokpitu, a tą drugą można osiągnąć mostkiem o większym wzniosie. Gięta ma ten plus, że można sobie troszkę przybliżyć/oddalić chwyt obracjąc ją w mostku. Oczywiście są jeszcze kwestie estetyczne, ale to już każdy sam musi sobie odpowiedzieć, co mu się bardziej podoba.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.