Adrid Napisano 5 Sierpnia 2011 Autor Napisano 5 Sierpnia 2011 No rozumiem, czyli bez wolnobiegu nie mógł bym kręcić do tyłu pedałami czy jak ?? bo dopiero uczę się
Fenthin Napisano 5 Sierpnia 2011 Napisano 5 Sierpnia 2011 Wolnobieg (mechanizm wolnobiegowy) jako sam w sobie to mechanizm, który umożliwia jazdę bez stałego kręcenia korbami. Ale przyjęło się nazywać wolnobieg zintegrowany z koronkami wolnobiegiem nakręcanym, a w skrócie po prostu wolnobiegiem. I taki zestaw nakręca się na piastę. Jest też kaseta. To jest sam zestaw zębatek nakładany (w odróżnieniu od poprzedniego) na tzw. bębenek będący elementem piasty. A w bębenku znajduje się właśnie mechanizm wolnobiegowy. Korby proponuję nadal te same. To porządne części w niezłej cenie.
Adrid Napisano 5 Sierpnia 2011 Autor Napisano 5 Sierpnia 2011 czyi muszę kupić i wolnobieg i kasetę czy tylne koło mam już w sobie zamontowany wolnobieg, jeśli mogę cie prosić napisz na gg 3357175, wtedy będę lepiej mi się z tobą kontaktować
dziobolek Napisano 5 Sierpnia 2011 Napisano 5 Sierpnia 2011 czyi muszę kupić i wolnobieg i kasetę czy tylne koło mam już w sobie zamontowany wolnobieg... Musisz tylko kupić wolnobieg i wtedy nie musisz zmieniać koła. po prostu nakręcasz go w miejsce starego wolnobiegu. Wolnobieg (freewheel) - mechanizm wolnobiegu jest zintegrowany (wbudowany) z zębatkami. Kaseta (casette), to same zębatki bez mechanizmu wolnobiegu, który jest "zintegrowany" z piastą koła. Jeśli kupisz kasetę, to musisz kupić nowe koło z bębenkiem pod kasetę. Pozdrówka!
Fenthin Napisano 5 Sierpnia 2011 Napisano 5 Sierpnia 2011 Jest tylko jedno "małe" ale. Nie kupisz wolnobiegu z najmniejszą koronką 11T. 13T może by się udało, bo gdzieś widziałem chyba taki od Sunrace, ale to niewielka różnica. Były co prawda produkowane MF-HG50 z tak małymi koronkami, ale dzisiaj zakup tego modelu graniczy z cudem. Co do GG, zbyt krótko siedzę jednorazowo przed komputerem. Siadam na kilka minut, robię swoje, zwijam się. I tak co jakiś czas, więc jednak wolę pisać tutaj.
dziobolek Napisano 5 Sierpnia 2011 Napisano 5 Sierpnia 2011 Jest tylko jedno "małe" ale. Nie kupisz wolnobiegu z najmniejszą koronką 11T... Oj, tam... Oj, tam... od razu "nie kupisz" Co prawda nie Shimano, ale... http://cgi.ebay.ie/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=300561503332&ssPageName=STRK:MEWAX:IT Pozdrówka!
Fenthin Napisano 5 Sierpnia 2011 Napisano 5 Sierpnia 2011 Wziąłeś oczywiście pod uwagę to, że $53 (38 sam wolnobieg i 15 wysyłka) to około 150zł?
Adrid Napisano 5 Sierpnia 2011 Autor Napisano 5 Sierpnia 2011 ok czyli w jakiej granicy zmieści mi się wymiana całego tyłu ?? i czy przez zmianę koła nie spowoduje to zmiany opony, bo chce zostać na tej na której jestem powiem że jestem na wakacjach więc na razie nie będę nic robić ale chce się już wszystkiego dowiedzieć że jak przyjadę to żeby wiedziec juz co i jak
dziobolek Napisano 5 Sierpnia 2011 Napisano 5 Sierpnia 2011 Wziąłeś oczywiście pod uwagę to, że $53 (38 sam wolnobieg i 15 wysyłka) to około 150zł? Siur! Z tym że to pierwszy lepszy wynik. Można dostać taniej, jeśli się szuka i chce... Wiem, bo siedzę ostatnio w temacie, jako że wymieniam napęd. Sam o mało nie kupiłem kilkanaście dni wstecz wolnobiegu 11-28 do mojego roweru, bo byłem pewny, że mój "zabytek" z '95 musi mieć wolnobieg, a tu... ZONK. Kurcze, dobrze że coś mnie "tknęło" i sprawdziłem... okazało się, że mam kasetę. O ile dobrze pamiętam to "mój" wolnobieg miał kosztować około 15Euro z przesyłką FREE co nam daje ok.60zł. Pozdrówka!
Adrid Napisano 5 Sierpnia 2011 Autor Napisano 5 Sierpnia 2011 dziobolek czyli jesli ty masz kasete to masz od razu do piasty czyli bez wolnobiegu i wtedy caly czas musisz pedałować, dobrze rozumiem czy dalej jestem na złym tropie myślenia
Fenthin Napisano 5 Sierpnia 2011 Napisano 5 Sierpnia 2011 Na złym. W przypadku kasety mechanizm wolnobiegowy ( już specjalnie piszę to w ten sposób ) znajduje się w bębenku piasty.
dziobolek Napisano 5 Sierpnia 2011 Napisano 5 Sierpnia 2011 dziobolek czyli jesli ty masz kasete to masz od razu do piasty czyli bez wolnobiegu i wtedy caly czas musisz pedałować, dobrze rozumiem czy dalej jestem na złym tropie myślenia Źle... Wolnobieg to grzechotka, która (w mocnym uproszczeniu) pozwala Ci przestać kręcić pedałami i jechać dalej na luzie. I tak jak pisałem wcześniej... Wolnobieg (freewheel) - mechanizm wolnobiegu jest zintegrowany (wbudowany) z zębatkami. Kaseta (casette), to same zębatki bez mechanizmu wolnobiegu, który jest "zintegrowany" z piastą koła. ...czyli w moim przypadku wolnobieg jest wbudowany w piastę koła w postaci bębenka z ząbkami na który wsuwa się kasetę. - http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/EV/bikecomponents/FH/EV-FH-R080-1640A_v1_m56577569830612194.pdf W powyższym przykładzie jest to element oznaczony numerkiem 19. Natomiast w Twoim przypadku, wolnobieg jest zintegrowany z zębatkami i całość jest przykręcana do piasty. Na "kasetę zębatek z wbudowanym wolnobiegiem" potocznie mówi się WOLNOBIEG ponieważ w j.ang. nazywa się to FREEWHELL. Na "kasetę zębatek bez wbudowanego wolnobiegu" mówi się KASETA ponieważ z angielska to CASSETTE. Tak się przyjęło, i wszyscy wiedzą o co kaman... Oooo! A wizualnie możesz sobie to ocenić tutaj: http://www.sheldonbrown.com/freewheels.html Pozdrówka!
Adrid Napisano 6 Sierpnia 2011 Autor Napisano 6 Sierpnia 2011 Dzięki, w końcu zrozumiałem, sry ze tak długo mi to zajeło. Czyli ja muszę kupić i kasetę i koło i bębenek "wolnobieg" ew. że bedzie już wmontowany z kołem do piasty. To jeśli mogę ściągnąć kasetę z bębenka, to wystarczy że kupię kasetę 11T która b.edzie mi pasowała na ten bembenek co mam teraz i nie muszę kupować nowego koła ?? Dzięki, w końcu zrozumiałem, sry ze tak długo mi to zajeło. Czyli ja muszę kupić i kasetę i koło i bębenek "wolnobieg" ew. że bedzie już wmontowany z kołem do piasty. To jeśli mogę ściągnąć kasetę z bębenka, to wystarczy że kupię kasetę 11T która b.edzie mi pasowała na ten bembenek co mam teraz i nie muszę kupować nowego koła ??
dziobolek Napisano 6 Sierpnia 2011 Napisano 6 Sierpnia 2011 To jeśli mogę ściągnąć kasetę z bębenka... A możesz...??? http://www.google.com/search?client=opera&rls=pl&q=MF-TZ21&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8&channel=suggest Bo z symboli które podałeś wcześniej wynika, że masz "wolnobieg" a nie "kasetę", więc...??? Chyba nadal nie do końca zrozumiałeś Pozdrówka!
Adrid Napisano 6 Sierpnia 2011 Autor Napisano 6 Sierpnia 2011 Zrozumiałem tylko ja się nie znam na oznaczeniach i nie wiem co oznacza kiedy jest wolnobieg kiedy kaseta, a da się dostać wolnobieg 7 rzędowy z wolnobiegiem ??
dziobolek Napisano 6 Sierpnia 2011 Napisano 6 Sierpnia 2011 Zrozumiałem tylko ja się nie znam na oznaczeniach i nie wiem co oznacza kiedy jest wolnobieg kiedy kaseta... Ja też się nie znam, ale wójek Google radzi sobie z tym doskomale ...a da się dostać wolnobieg 7 rzędowy z wolnobiegiem ?? Oczywiście. Każdy "WOLNOBIEG" zawiera mechanizm wolnobiegu - dlatego tak się nazywa. Tylko rarytasem są wolnobiegi z najmniejszą zębatką 11T, częściej są z 12T i 13T a 14T jest od groma. Pozdrówka!
Fenthin Napisano 6 Sierpnia 2011 Napisano 6 Sierpnia 2011 Zacznijmy od początku. To jest wolnobieg (w sensie wolnobieg nakręcany - zestaw koronek): klik A to jest kaseta: klik Ta nakrętka w kasecie to najprostszy sposób na odróżnienie jej od wolnobiegu. Piasta pod wolnobieg wygląda tak: klik Na ten gwint z prawej strony nakręca się cały zestaw składający się z mechanizmu wolnobiegowego i zębatek, tj. wolnobieg nakręcany. To jest piasta pod kasetę: klik Mechanizm wolnobiegowy znajduje się w bębenku, który znajduje się z prawej strony piasty (ten element z wycięciami). A na bębenek nakłada się kasetę. W czaasie jazdy działa to dokładnie w ten sam sposób, tyle tylko że w przypadku wolnobiegu wszystko jest zintegrowane w jedno, a kaseta to tylko zębatki. Mechanizm wolnobiegowy jest wtedy zintegrowany z piastą. I tyle teorii.
Adrid Napisano 7 Sierpnia 2011 Autor Napisano 7 Sierpnia 2011 Dzięki Fenthin, a to ew. przy wolnobiegu 12T będzie też efekt czy nie ?? bo jak zmienię korbę to powinien być i chyba nie mały Teraz jeszcze pytanie. Jeśli zmienię koło żeby mieć taką piastę na którą zakładam tylko kasetę, to stara opona może być i czy wtedy szerokość piasty się zmniejszy?? Bo chcę zostać na tych samych oponach jakie mam i wzmocnione felgi mam http://www.rowerymerida.pl/produkt38/matts-10-v-rower-merida.html to do tego roweru w sam raz są te korby które podałeś Czyli teraz prośba jeszcze, jakie koło bym musiał kupić do tego rowerku żeby zostać na oponach tych samych w miarę tanio, jak uda wam się znaleźć http://www.rowerymerida.pl/produkt63/crossway-tfs-300-v-rower-merida.html a co wy na kupno tego rowerku lub tego za 2499 ?? wtedy sprzedać ten co mam i dołożyć do nowego, czy osobiście kupilibyście korbę i wymienili w tym który mam teraz ?? Proszę o szczerą odpowiedź.
beskid Napisano 7 Sierpnia 2011 Napisano 7 Sierpnia 2011 Moim zdaniem powinieneś zmienić wolnobieg na kasetę. Opony nie mają nic do rzeczy w stosunku do piast czy kaset. Chcesz stare opony czy nowe, szersze czy węższe nie ma to znaczenia bo zakładasz je przecież na obręcz. Nie musisz kupować koła. Masz jak piszesz i jesteś zadowolony z obręczy więc ewentualnie kupujesz nową piastę przeplatasz szprychy tylko muszą być nowe oraz zakładasz oponę czy starą czy nową nie ma to znaczenia.
Adrid Napisano 7 Sierpnia 2011 Autor Napisano 7 Sierpnia 2011 http://www.arkus.sklep.pl/czesci-rowerowe-piasty-c-18_105.html?page=3&sort=4a czyli taką piastę kupuję i szprychy ?? tylko wtedy jak widzisz to jest na kasety 8-9 rzędowe, są na 7 rzędowe ??
beskid Napisano 7 Sierpnia 2011 Napisano 7 Sierpnia 2011 Kupujesz zwykłą piastę np. FH-M430 tylko musisz zwrócić uwagę ile masz otworów w swojej obręczy. Czy jest to 32 czy 36 i kupić dokładnie pod tyle samo w piaście. To, że jest pod kasetę 8 rz. to nic nie szkodzi bo założysz na bębenek najpierw podkładkę dystansową i po kłopocie.
Adrid Napisano 9 Sierpnia 2011 Autor Napisano 9 Sierpnia 2011 Fenthin, dziobolek, beskid i inni, prośba, zajrzyjcie do zakładki Rowery/ramy i tam jest mój temat, możliwe że jak rodzice pomogą to kupię sobie cross ale potrzebuję pomocy w wyborze. Możecie zerknąć i powiedzieć który był by dobry dzięki z góry
dziobolek Napisano 9 Sierpnia 2011 Napisano 9 Sierpnia 2011 Fenthin, dziobolek, beskid i inni, prośba, zajrzyjcie do zakładki Rowery/ramy i tam jest mój temat, możliwe że jak rodzice pomogą to kupię sobie cross ale potrzebuję pomocy w wyborze. Możecie zerknąć i powiedzieć który był by dobry dzięki z góry A proszę bardzo - mówisz i masz Pozdrówka!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.