Skocz do zawartości

[korba] Wymiana na nową o większej liczbie zębów

Adrid

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No rozumiem, czyli bez wolnobiegu nie mógł bym kręcić do tyłu pedałami czy jak ?? bo dopiero uczę się :)

Napisano

Wolnobieg (mechanizm wolnobiegowy) jako sam w sobie to mechanizm, który umożliwia jazdę bez stałego kręcenia korbami.

Ale przyjęło się nazywać wolnobieg zintegrowany z koronkami wolnobiegiem nakręcanym, a w skrócie po prostu wolnobiegiem. I taki zestaw nakręca się na piastę.

Jest też kaseta. To jest sam zestaw zębatek nakładany (w odróżnieniu od poprzedniego) na tzw. bębenek będący elementem piasty. A w bębenku znajduje się właśnie mechanizm wolnobiegowy.

Korby proponuję nadal te same. To porządne części w niezłej cenie.

Napisano

czyi muszę kupić i wolnobieg i kasetę czy tylne koło mam już w sobie zamontowany wolnobieg, jeśli mogę cie prosić napisz na gg 3357175, wtedy będę lepiej mi się z tobą kontaktować :)

Napisano

czyi muszę kupić i wolnobieg i kasetę czy tylne koło mam już w sobie zamontowany wolnobieg...

Musisz tylko kupić wolnobieg i wtedy nie musisz zmieniać koła.

po prostu nakręcasz go w miejsce starego wolnobiegu.

Wolnobieg (freewheel) - mechanizm wolnobiegu jest zintegrowany (wbudowany) z zębatkami.

Kaseta (casette), to same zębatki bez mechanizmu wolnobiegu, który jest "zintegrowany" z piastą koła.

Jeśli kupisz kasetę, to musisz kupić nowe koło z bębenkiem pod kasetę.

Pozdrówka!

Napisano

Jest tylko jedno "małe" ale. Nie kupisz wolnobiegu z najmniejszą koronką 11T. 13T może by się udało, bo gdzieś widziałem chyba taki od Sunrace, ale to niewielka różnica. Były co prawda produkowane MF-HG50 z tak małymi koronkami, ale dzisiaj zakup tego modelu graniczy z cudem.

Co do GG, zbyt krótko siedzę jednorazowo przed komputerem. Siadam na kilka minut, robię swoje, zwijam się. I tak co jakiś czas, więc jednak wolę pisać tutaj.

Napisano

ok czyli w jakiej granicy zmieści mi się wymiana całego tyłu ?? i czy przez zmianę koła nie spowoduje to zmiany opony, bo chce zostać na tej na której jestem :) powiem że jestem na wakacjach więc na razie nie będę nic robić ale chce się już wszystkiego dowiedzieć że jak przyjadę to żeby wiedziec juz co i jak :)

Napisano

Wziąłeś oczywiście pod uwagę to, że $53 (38 sam wolnobieg i 15 wysyłka) to około 150zł? :D

Siur! Z tym że to pierwszy lepszy wynik.

Można dostać taniej, jeśli się szuka i chce...

Wiem, bo siedzę ostatnio w temacie, jako że wymieniam napęd.

Sam o mało nie kupiłem kilkanaście dni wstecz wolnobiegu 11-28 do mojego roweru,

bo byłem pewny, że mój "zabytek" z '95 musi mieć wolnobieg, a tu... ZONK.

Kurcze, dobrze że coś mnie "tknęło" i sprawdziłem... okazało się, że mam kasetę.

O ile dobrze pamiętam to "mój" wolnobieg miał kosztować około 15Euro z przesyłką FREE co nam daje ok.60zł.

Pozdrówka!

Napisano

dziobolek czyli jesli ty masz kasete to masz od razu do piasty czyli bez wolnobiegu i wtedy caly czas musisz pedałować, dobrze rozumiem czy dalej jestem na złym tropie myślenia

Napisano

dziobolek czyli jesli ty masz kasete to masz od razu do piasty czyli bez wolnobiegu i wtedy caly czas musisz pedałować, dobrze rozumiem czy dalej jestem na złym tropie myślenia

Źle... :whistling:

Wolnobieg to grzechotka, która (w mocnym uproszczeniu) pozwala Ci przestać kręcić pedałami i jechać dalej na luzie.

I tak jak pisałem wcześniej...

Wolnobieg (freewheel) - mechanizm wolnobiegu jest zintegrowany (wbudowany) z zębatkami.

Kaseta (casette), to same zębatki bez mechanizmu wolnobiegu, który jest "zintegrowany" z piastą koła.

...czyli w moim przypadku wolnobieg jest wbudowany w piastę koła w postaci bębenka z ząbkami na który wsuwa się kasetę.

- http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/EV/bikecomponents/FH/EV-FH-R080-1640A_v1_m56577569830612194.pdf

W powyższym przykładzie jest to element oznaczony numerkiem 19.

Natomiast w Twoim przypadku, wolnobieg jest zintegrowany z zębatkami i całość jest przykręcana do piasty.

Na "kasetę zębatek z wbudowanym wolnobiegiem" potocznie mówi się WOLNOBIEG ponieważ w j.ang. nazywa się to FREEWHELL.

Na "kasetę zębatek bez wbudowanego wolnobiegu" mówi się KASETA ponieważ z angielska to CASSETTE.

Tak się przyjęło, i wszyscy wiedzą o co kaman... B)

Oooo! A wizualnie możesz sobie to ocenić tutaj:

http://www.sheldonbrown.com/freewheels.html

Pozdrówka!

Napisano

Dzięki, w końcu zrozumiałem, sry ze tak długo mi to zajeło. Czyli ja muszę kupić i kasetę i koło i bębenek "wolnobieg" ew. że bedzie już wmontowany z kołem do piasty. To jeśli mogę ściągnąć kasetę z bębenka, to wystarczy że kupię kasetę 11T która b.edzie mi pasowała na ten bembenek co mam teraz i nie muszę kupować nowego koła ??

Dzięki, w końcu zrozumiałem, sry ze tak długo mi to zajeło. Czyli ja muszę kupić i kasetę i koło i bębenek "wolnobieg" ew. że bedzie już wmontowany z kołem do piasty. To jeśli mogę ściągnąć kasetę z bębenka, to wystarczy że kupię kasetę 11T która b.edzie mi pasowała na ten bembenek co mam teraz i nie muszę kupować nowego koła ??

Napisano

Zrozumiałem tylko ja się nie znam na oznaczeniach i nie wiem co oznacza kiedy jest wolnobieg kiedy kaseta, a da się dostać wolnobieg 7 rzędowy z wolnobiegiem ??

Napisano

Zrozumiałem tylko ja się nie znam na oznaczeniach i nie wiem co oznacza kiedy jest wolnobieg kiedy kaseta...

Ja też się nie znam, ale wójek Google radzi sobie z tym doskomale :thumbsup:

...a da się dostać wolnobieg 7 rzędowy z wolnobiegiem ??

Oczywiście. Każdy "WOLNOBIEG" zawiera mechanizm wolnobiegu - dlatego tak się nazywa.

Tylko rarytasem są wolnobiegi z najmniejszą zębatką 11T, częściej są z 12T i 13T a 14T jest od groma.

Pozdrówka!

Napisano

Zacznijmy od początku.

To jest wolnobieg (w sensie wolnobieg nakręcany - zestaw koronek): klik A to jest kaseta: klik Ta nakrętka w kasecie to najprostszy sposób na odróżnienie jej od wolnobiegu.

Piasta pod wolnobieg wygląda tak: klik Na ten gwint z prawej strony nakręca się cały zestaw składający się z mechanizmu wolnobiegowego i zębatek, tj. wolnobieg nakręcany. To jest piasta pod kasetę: klik Mechanizm wolnobiegowy znajduje się w bębenku, który znajduje się z prawej strony piasty (ten element z wycięciami). A na bębenek nakłada się kasetę.

W czaasie jazdy działa to dokładnie w ten sam sposób, tyle tylko że w przypadku wolnobiegu wszystko jest zintegrowane w jedno, a kaseta to tylko zębatki. Mechanizm wolnobiegowy jest wtedy zintegrowany z piastą.

I tyle teorii.

Napisano

Dzięki Fenthin, a to ew. przy wolnobiegu 12T będzie też efekt czy nie ?? bo jak zmienię korbę to powinien być i chyba nie mały :) Teraz jeszcze pytanie. Jeśli zmienię koło żeby mieć taką piastę na którą zakładam tylko kasetę, to stara opona może być i czy wtedy szerokość piasty się zmniejszy?? Bo chcę zostać na tych samych oponach jakie mam i wzmocnione felgi mam :)

http://www.rowerymerida.pl/produkt38/matts-10-v-rower-merida.html to do tego roweru w sam raz są te korby które podałeś :)

Czyli teraz prośba jeszcze, jakie koło bym musiał kupić do tego rowerku żeby zostać na oponach tych samych :) w miarę tanio, jak uda wam się znaleźć :)

http://www.rowerymerida.pl/produkt63/crossway-tfs-300-v-rower-merida.html a co wy na kupno tego rowerku lub tego za 2499 ?? wtedy sprzedać ten co mam i dołożyć do nowego, czy osobiście kupilibyście korbę i wymienili w tym który mam teraz ?? Proszę o szczerą odpowiedź.

Napisano

Moim zdaniem powinieneś zmienić wolnobieg na kasetę. Opony nie mają nic do rzeczy w stosunku do piast czy kaset. Chcesz stare opony czy nowe, szersze czy węższe nie ma to znaczenia bo zakładasz je przecież na obręcz.

Nie musisz kupować koła. Masz jak piszesz i jesteś zadowolony z obręczy więc ewentualnie kupujesz nową piastę przeplatasz szprychy tylko muszą być nowe oraz zakładasz oponę czy starą czy nową nie ma to znaczenia.

Napisano

Kupujesz zwykłą piastę np. FH-M430 tylko musisz zwrócić uwagę ile masz otworów w swojej obręczy. Czy jest to 32 czy 36 i kupić dokładnie pod tyle samo w piaście. To, że jest pod kasetę 8 rz. to nic nie szkodzi bo założysz na bębenek najpierw podkładkę dystansową i po kłopocie.

Napisano

Fenthin, dziobolek, beskid i inni, prośba, zajrzyjcie do zakładki Rowery/ramy i tam jest mój temat, możliwe że jak rodzice pomogą to kupię sobie cross ale potrzebuję pomocy w wyborze. Możecie zerknąć i powiedzieć który był by dobry :) dzięki z góry :)

Napisano

Fenthin, dziobolek, beskid i inni, prośba, zajrzyjcie do zakładki Rowery/ramy i tam jest mój temat, możliwe że jak rodzice pomogą to kupię sobie cross ale potrzebuję pomocy w wyborze. Możecie zerknąć i powiedzieć który był by dobry :) dzięki z góry :)

A proszę bardzo - mówisz i masz ;)

Pozdrówka!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...