anza123 Napisano 31 Lipca 2011 Napisano 31 Lipca 2011 Witam Nie dawno kupiłem rower kellys scarpe 2011 z amortyzatorem XCM V3 Rl i chciałbym się spytać czemu w upalne dni widelec chodzi całkiem miękko a w zimniejsze + 20 prawie nic co to ma być? Moja waga 55 kg.Za 1.5 miesiąca pojade do serwisu to się spytam o co chodzi.Może wlać olej tylko w te reguracje?To się wogóle ściąga?Może widelec jest zbyt twardy jak dla mnie.A wogóle to się wlewa olej do amortyzatora? Może to temu że w miesiąc zrobiłem 550 km?i coś tam trzeba wymienić?Głównie jeżdżę po asfalcie.3 tygodnie temu smarowałem te uszczelki olejem ale to tylko na chwilę miękko chodził.Może kupić ten brunox? Albo nowy widelec może ten djd?
dymcio111 Napisano 31 Lipca 2011 Napisano 31 Lipca 2011 wiesz ja tak samo mam w swoim, kiedyś w serwisie rowerowym sie pytałem jakiś czas temu, nie pamiętam dokładnie co mi mówili, ale coś chodziło chyba ogólnie z zasadą działania amortyzatora że przy zimnie jakiś płyn czy coś po wpływem temperatury niestety mniej działa przy chyba hamulcach ze sprężyną, a przy hydraulicznych chyba to działa jakoś normalnie cały rok tylko że minus tych drugich to że działają z małym opóźnieniem. Sorry że tak troche może nie czytelnie ale samemu dla amatora troche ciężko mi to było zakapować a mówili mi to jakieś 3-4 miesiące temu na pewno ktoś będzie widział dokładniej ode mnie
wikrap1 Napisano 2 Sierpnia 2011 Napisano 2 Sierpnia 2011 To o czym dymcio pisze, to gęstnienie oleju w tłumiku. Ma to miejsce w okolicach -10 *C poza tym w XCM chyba nie ma tłumików olejowych, tylko elastomer i tłumienie cierne. Co z tym fantem zrobić, to już Ci napisali w drugim temacie, który założyłeś.
kubek20 Napisano 2 Sierpnia 2011 Napisano 2 Sierpnia 2011 Winny jest elastomer-w niższych temperaturach twardnie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.