kikiriki Napisano 24 Lipca 2011 Napisano 24 Lipca 2011 Witam! Przede mną zakup roweru, stary "marketowiec" poszedł na złom - mam bardzo złe wspomnienia związane z nim, teraz przyszedł czas żeby kupić coś lepszego. Czego oczekuję? Możliwie komfortowa jazda po utwardzonych drogach, głównie asfalt, łatwe pokonywanie kilometrów, wypady jedno bądź wielodniowe. Dylemat: kupić wyposażonego trekking'a czy cross'a, któremu później w miarę potrzeb dokupię akcesoria (bagażnik, błotniki, oświetlenie). Kolejna sprawa to wybór porządnej marki - jestem nowy w tych tematach, a nie chciałbym się nadziać (Merida, Kellys - podobno b. dobre, a co z rowerami Arkus, Unibike, Kross). Cena - jak na początek myślę, że nie ma co szaleć, ale 1000 zł wydaje mi się być małą kwotą, a tyle właśnie chcę przeznaczyć. Rozmiar ramy - 20-21 (proszę o korektę jeśli jestem w błędzie) przy wzroście 176. Póki co tyle najważniejszych pytań. Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam!
Pavvel Napisano 24 Lipca 2011 Napisano 24 Lipca 2011 IMHO, przy takiej kwocie to porozglądaj się za crossem, którego uzupełnisz w dalszym czasie. I rozglądałbym się między Krossem a Unibikiem, właśnie przez niedużą kwotę, jaką masz na rower (nie pakujesz się w płacenie za cło i naklejkę). P. Ps. Ja mając crossa Unibike mam ramę19 przy 180cm. I dla mnie osobiście jest optymalna.
radamenes Napisano 24 Lipca 2011 Napisano 24 Lipca 2011 Jak się dobrze rozglądniesz to może w tej kwocie kupisz Author'a Classic rozmiar dla Ciebie 18" Porządna lekka rama (5lat gwarancji) do późniejszej rozbudowy.
goncian Napisano 25 Lipca 2011 Napisano 25 Lipca 2011 Moim zdaniem do tak zadeklarowanego przeznaczenia odpowiedniejszy będzie rower trekkingowy. Mając wszystko na pokładzie od razu możesz realizować wszelkie dalsze i bliższe wypady, niezależnie od tego, czy złapie Cię deszcz lub zastanie zmrok. Istotny jest też czynnik finansowy, bo gdy kupisz cross-a, to przyzwoite doposażenie po prostu sporo kosztuje: błotniki (np. SKS Bluemels – 120 zł), oświetlenie (spełniające wymogi przepisów np. Sigma LIGHTSTER 20 Lux LED + CUBERIDER II – 140 zł), aluminiowy bagażnik – od 50 zł, a to w sumie daje ok. 310 zł. Korzystniej jest kupić rower w pełni wyposażony (jeśli coś jest w danej chwili niepotrzebne, to można zdemontować), bo zawsze wyjdzie to taniej i będzie praktyczniejsze – dynamo bezoporowe wyeliminuje konieczność ciągłego posiadania sprawnych baterii/akumulatorków. Przeznaczona na zakup roweru kwota, moim zdaniem pozwala niestety na rozglądanie się wyłącznie za rowerem używanym, bo z nowych za 1000 zł niczego przyzwoitego (kasta i osprzęt od Alivio w górę) się nie kupi. Radziłbym rozglądać się raczej za rowerami porządnych i uznanych producentów, którzy specjalizują się lub oferują szeroką gamę rowerów trekkingowych (Gazelle, Koga Miyata, Winora, Bergamont, Steppenwolf, Batavus, Sparta, Kettler, Kalkhoff, Raleigh, Gudereit, Bike Manufaktur, VSF FachrradManufaktur, Stevens itd.), przez, co miałoby się jakąś pewność, że rower będzie wygodny (dobra geometria) i Ci długo jeszcze posłuży. Wielkość potrzebnej ramy jest sprawą indywidualną, ale jej wstępną wielkość oszacowałeś prawie prawidłowo (moim zdaniem 53-56 cm – o czym możesz przekonać się tu: http://www.cube.eu/pl/service/faq/faq-detail/article/how-do-i-determine-the-correct-frame-size/ Najlepiej byłoby, odwiedzić jakąś większą giełdę, gdzie można zapoznać się z szerszą ofertą rowerów różnych marek oraz je poprzymierzać i dokonać jazd próbnych dla sprawdzenia.
kikiriki Napisano 16 Sierpnia 2011 Autor Napisano 16 Sierpnia 2011 Chyba lepiej dołożyć - budżet wzrasta do 1500. Byłem dzisiaj przymierzyć i rama 21 jak najbardziej pasuje. Polecono mi Kellys Axis 2011 za 1500 lub Kross Trans Alp 2009 za 1400. Może macie jakieś ciekawe propozycje?
dziobolek Napisano 16 Sierpnia 2011 Napisano 16 Sierpnia 2011 Chyba lepiej dołożyć - budżet wzrasta do 1500... ... Może macie jakieś ciekawe propozycje? Siur! Za te pieniążki - STRATOS to kawałek porządnego sprzętu. Jak się dobrze rozglądniesz to może w tej kwocie kupisz Author'a Classic IMHO 250zł mniej a mniej więcej to samo jest w modelu HORIZON 2009 za 1099zł Pozdrówka!
radamenes Napisano 16 Sierpnia 2011 Napisano 16 Sierpnia 2011 Byłem dzisiaj przymierzyć i rama 21 jak najbardziej pasuje. 21" przy takim wzroście i kołach 28" to ile masz do krocza od podłogi? Takiej kobyły bym nie kupił bał bym się o przyrodzenie a w dodatku dosiadanie tego to będzie męczarnia. IMHO 250zł mniej a mniej więcej to samo jest w modelu HORIZON 2009 za 1099zł Stery skręcane i kręcone manetki to nie dla mnie ale jeśli ktoś lubi to czemu nie.
Greegoory Napisano 16 Sierpnia 2011 Napisano 16 Sierpnia 2011 Warto przejechać się na jakąś giełdę. Ja Kupiłem świetny rower używany, z bardzo dobrym osprzętem i wszystkie potrzebne do trekkinga akcesoria. Zobacz w moim profilu. Dałem tylko 1500 zł.
dziobolek Napisano 17 Sierpnia 2011 Napisano 17 Sierpnia 2011 21" przy takim wzroście i kołach 28" to ile masz do krocza od podłogi? Takiej kobyły bym nie kupił bał bym się o przyrodzenie a w dodatku dosiadanie tego to będzie męczarnia. Ale wiesz, że ramę oblicza się inaczej dla MTB, inaczej dla cross/trekking/touring a jeszcze inaczej dla szosówek/kolarzówek??? Stery skręcane i kręcone manetki to nie dla mnie ale jeśli ktoś lubi to czemu nie. No widzisz, a ja moich grip-shiftów w życiu nie zamienię na nic innego. A stery??? Czy to skręcane, czy a-head to ja większej różnicy w użytkowaniu nie widzę. Ps. Ja mając crossa Unibike mam ramę19 przy 180cm. I dla mnie osobiście jest optymalna. Ja mam 175cm i ramę 19" w crossie i jest dla mnie w sam raz. Czasami jeżdżę crosem mojej lubej z ramą 21" i też jest dla mnie OKi, więc... wzrost nie do końca tu gra "pierwsze skrzypce" Najlepiej mieć możliwość przymiarki. Pozdrówka!
radamenes Napisano 17 Sierpnia 2011 Napisano 17 Sierpnia 2011 Zdaje sobie sprawę że rama nie musi mieć aż tak niskiego przekroku ale jednak rama 21" przy kołach 26" a 28" to spora różnica. Np taki Kross na swojej stronie podaje w tabelce takie same rozmiary dla mtb/cross co dla mnie jest logiczne właśnie ze względu na różnice wysokości oraz przeznaczenie (na co wpływ mają koła) a rozróżnia tylko city/trekking o 2" wiecej. Poza tym klejnoty oraz wygoda mają tutaj też znaczenie. Może niech autor poda jaki ma przekrok i czy chce cross'a czy trekking/city to nam więcej powie ale wydaje mi się że 20" to max przy tym wzroście i kołach 28".
dziobolek Napisano 17 Sierpnia 2011 Napisano 17 Sierpnia 2011 Zdaje sobie sprawę że rama nie musi mieć aż tak niskiego przekroku ale jednak rama 21" przy kołach 26" a 28" to spora różnica. Np taki Kross na swojej stronie podaje w tabelce takie same rozmiary dla mtb/cross co dla mnie jest logiczne... ...a rozróżnia tylko city/trekking o 2" wiecej. No to dla mnie to jest nielogiczne... ...czy chce cross'a czy trekking/city... cross/trekking/touring, to taki sam sposób obliczania. Inny jest dla MTB, jeszcze inny dla szosy/kolarzówki, no i nastała nowa kategoria - MTB 29", co pewnie jeszcze inaczej powinno się dobierać Kategoria City to taki trochę IMHO "wynalazek", bo zaliczane są do niej również składaki, eco-electric bike, itp., itd. O, a tak dla przykładu firma Author dla swoich rowerków podaje tabelkę. I tak dla crossa jest tutaj - http://www.author.eu/download/1302096080_4d9c68d0d4b5c/en_frame_size-crossdural.pdf Pozdrówka!
radamenes Napisano 17 Sierpnia 2011 Napisano 17 Sierpnia 2011 Chyba zgodzisz się że przekrok przy ramie 21" i kołach 26" i 28" będzie inny?
dziobolek Napisano 17 Sierpnia 2011 Napisano 17 Sierpnia 2011 Chyba zgodzisz się że przekrok przy ramie 21" i kołach 26" i 28" będzie inny? W tej samej ramie dla różnych rozmiarów kół... jak najbardziej, tylko co to ma do rzeczy??? Jaki sens ma takie myślenie/porównanie??? Rama dla MTB 26" ma deczko inną geometrię niż rama dla cross/trekking/touring. To nie jest ta sama rama, tylko koła inne (co powyżej sugerujesz, zdaje się...). Pozdrówka
radamenes Napisano 17 Sierpnia 2011 Napisano 17 Sierpnia 2011 No to może niech ktoś jeszcze się wypowie w tej kwestii. Ja już wyraziłem swoje zdanie, miałem rower 21" koła 26" przy takim wzroście jak autor i był on niewygodny, nieporęczny po prostu za wielki do codziennego użytku. Wiadomo, każdy ma swoje preferencje, każda firma ma inną geometrie, każdy też używa sprzętu inaczej ale sprawa jest do przemyślenia (przymierzenia) Przestrzegam żeby później nie żałować, nie narzekać.
goncian Napisano 17 Sierpnia 2011 Napisano 17 Sierpnia 2011 radamenes – ewidentnie nie znasz się w tym temacie, więc odpuść. Zainteresowany już sprawdził, jaki mu rozmiar ramy pasuje. Czekamy na jego decyzję, jakie ostatecznie rowery go interesują, bo tematów cross/trekking za 1500 zł było już wiele.
radamenes Napisano 18 Sierpnia 2011 Napisano 18 Sierpnia 2011 Może się nie znam i źle argumentuje ale czytać potrafię i według Krossa czy Authora pod 176cm jest przewidziana rama 20"
dziobolek Napisano 18 Sierpnia 2011 Napisano 18 Sierpnia 2011 Może się nie znam i źle argumentuje ale czytać potrafię i według Krossa czy Authora pod 176cm jest przewidziana rama 20" Niom, a proponujesz... ... rozmiar dla Ciebie 18" ... ...i może być tak, że z obliczeń "po długości nogi" wyjdzie 20,5" więc można to zaokrąglić tak do 20" jak i do 21". Więc nie ma dziwne, że kolega przy jego wzroście czuł się dobrze z ramą 21", co raczyłeś skrytykować Pozdrówka!
radamenes Napisano 18 Sierpnia 2011 Napisano 18 Sierpnia 2011 .. rozmiar dla Ciebie 18" ... ...proponuje Kross na swojej stronie w zakładce rowery>rozmiary. Powinienem dopisać dla precyzji. No ale może oni się też tam w tym Krosie nie znają... Napisałem też to: ale wydaje mi się że 20" to max przy tym wzroście i kołach 28". Wyraziłem swoją opinie bez oceniania innych a autor niech z nią zrobi co uważa, byle nie żałował jak będzie musiał zeskoczyć z roweru jak mu ktoś drogę zajedzie
kikiriki Napisano 19 Sierpnia 2011 Autor Napisano 19 Sierpnia 2011 Rama 20" będzie ok. Dziękuję za burzliwą dyskusję na ten temat. Co powiecie o tym: http://allegro.pl/kross-crow-rubble-deore-lx-kask-kross-gratis-i1756833644.html
goncian Napisano 22 Sierpnia 2011 Napisano 22 Sierpnia 2011 Jeśli nie ważysz za dużo, to może być. Tylko gdzie znajdziesz męską ramę w Twoim rozmiarze (tam jest 17,5”)?
Rurku Napisano 22 Sierpnia 2011 Napisano 22 Sierpnia 2011 Sam jeżdżę na Kross Evado 1.2 i mogę go zdecydowanie polecić. Rower jest szybki, zrywny, wytrzymały i dobrze się prowadzi. Niestety nówka jest za 1500+ więc musisz poszukać na allegro używanego. Np taki: http://allegro.pl/kross-evado-1-2-cross-21-i1775550423.html tylko osobiście poprosiłbym gościa o więcej zdjęć, ale wydaje się że ładny rower jak za taką kasę. Co do rozmiaru ramy to jeśli chcesz crossa i być szybkim to nie bierz za małej... mam ok 180 cm i rama 21 jest na mnie ok, sylwetka jest taka by stwarzać jak najmniej oporów. Rowery na szosę czy twarde drogi powinny być większe niż MTB.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.