Skocz do zawartości

[Rogi] problem

michalmad

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam , zastanawiam sie nad montazem rogów, czy przykrecic je bezposrednio na kiere czy wlozyc tam jakis materiał, czy w styknieciu alu o alu nie beda sie slizgać ?

Napisano

Zdecydowanie BEZPOŚREDNIO!

Na pewno nic się nie będzie ślizgać, co mogło by mieć miejsce gdybyś coś tam podkładał.

Ewentualnie jeżeli masz mocno wycieniowaną kierownicę to warto wstawić aluminiowe korki zamiast tych z tworzywa, które zapewne siedzą w Twojej kierownicy.

• Mod Team
Napisano

Pod rogi nie wkłada się żadnego materiału. Montuje się je bezpośrednio na kierownicę, w której powinny znajdować się korki:

t-bbb-korki-do-kierownicy-plug-play.jpg

• Mod Team
Napisano

Pod rogi nie wkłada się żadnego materiału. Montuje się je bezpośrednio na kierownicę, w której powinny znajdować się korki

A jeżeli korków nie ma? Ja w sumie jeżdżę bez i jakoś nie wiem czemu miałyby służyć, jedynie lepiej wygląda kierownica i tyle.

Rogi gdyby miały zgnieść aluminium to taki kawałeczek plastiku chyba nic nie zmienia :)

• Mod Team
Napisano

Zależy też jaki jest ten kawałeczek plastiku. Teraz mam Boplighty i jest ok, ale przy Zoomach (gumowe korki) zauważalne było lekkie zdeformowanie kierownicy na brzegach. ;)

Napisano

Nie muszą być oryginalne o ile będą pasowały i nie wchodziły za lużno. Mnie się jeden stopił od gorąca z pieca i założyłem jakiś stary z poprzedniego sprzętu a że wchodził lużno to owinąłem tam gdzie trzeba izolacją i trzyma się lepiej niż oryginalny :blush:

Napisano

tzn kupilem zestaw amoeby(kiera, mostek, rogi, chwyty) i zapewne do chwytów sa te korki, w sumie to mozna uzywac tych korkow do tego i tego :D ale chwyty komus opchne, bo tiogi sa super :yes:

Napisano

Z tymi korkami to zależy od kierownicy. Syntace jest na tyle wycieniowany że producent przewidział, w przypadku montaży rogów, aluminiowe korki wzmacniające końcówki tejże. Normalnie, korki z tworzywa w zwykłej kierownicy, mają jedynie zastosowanie estetyczne co by syf nie wchodził do środka ;) Do rogów nie dają chyba korków ja mam oryginalne Syntace.

Napisano

Nie każde korki pasują, zależy to od tego jakie grube mają "skrzydełka" i jakiej grubości ścianki ma kierownica.

Korki mają większy sens przy kierownicy "gołej" i pełnią w pewnym stopniu funkcję zabezpieczenia ciała użytkownika roweru przy upadkach i nabiciu się na kierownicę. Na ile to skuteczne - nie wiem. Nie pełnią żadnej funkcji zabezpieczenia kierownicy przed zgnieceniem.

Napisano

U Syntace-a pełnią. Cytat: "uwaga: w celu założenia rożków kierownicy koniecznie polecamy uprzednie zamontowanie zatyczek wzmacniających typu BarPlugs#0.8"

picture3986_Syntace.jpg

Napisano

Przy czym dotyczy to tylko aluminiowych wydmuszek. Inaczej po prostu przykręcamy i już. Niezbyt wycieniowana kierownica to wytrzyma, a w przypadku carbonowych zwykle na jej końcach znajdują się aluminiowe inserty, które pozwalają na montaż rogów (choć trzeba uważniec czytać, czasem ich nie ma i można łatwo zniszczyć taką kierownicę mając na niej te rogi).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...