Skocz do zawartości

[Korba] Jaka korba do 80zł?

Szalony

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szukam korby do granicy cenowej 80zł. Wejście na kwadrat i najlepiej by było, gdyby największa zębatka miała 48 zębów. Co doradzacie?

Napisano

Myślę że najlepszym rozwiązaniem będzie Shimano Alivio. Długość ramion 170mm, zębatki stalowe 42/32/22z, korba w pełni rozbieralna, stop aluminium, waga 930g. Bardzo fajne i wytrzymałe. Niedawno kupiłem korby Truvative ale jeszcze ich nie założyłem bo kolega ukradł mi ściągacz :) Nadal jeżdżę na poczciwych Alivio i spisują się świetnie.

Napisano

Truvativ IsoFlow, mialem wersje z 28/38/48, jak hccesz to moge sprzedac za nieduze pieniadze najwiekszy blat, bo jest nieuzywany i sie kurzy :) .

Napisano

Alivio osobiście odradzam miałem taką korbe i zajeździłem ją po 2 miesiącach:] po prostu pogięły sie blaty:P

Po drugie niemożliwe żęby tak korba ważyła 930 gramów bo mój Race Face Evolve XC ten przed deusem waży daj boże 945 :) Pozatym licz sie z tym że ta korba będzie jak z gumy,jeżeli będziesz próbował podjechać jakiś ostry podjzad z blatu. 40% energi zamiast iśc w korbe a tym samym w szybkosć po prostu ucieknie :wink:

Napisano

Alivio osobiście odradzam miałem taką korbe i zajeździłem ją po 2 miesiącach:] po prostu pogięły sie blaty:P

Po drugie niemożliwe żęby tak korba ważyła 930 gramów bo mój Race Face Evolve XC ten przed deusem waży daj boże 945 :D Pozatym licz sie z tym że ta korba będzie jak z gumy,jeżeli będziesz próbował podjechać jakiś ostry podjzad z blatu. 40% energi zamiast iśc w korbe a tym samym w szybkosć po prostu ucieknie :wink:

Jeżdżę na nich w 4X i Strecie i spisują się świetnie a są na pewno bardziej obciążone niż w XC. Dane łatwo znaleźć w internecie. Sprawdziłem to sam i rzeczywiście ważą pomiędzy 900g-1000g. Zaskoczyła mnie twoja opinia bo większość posiadaczy chwali je. Wystarczy przeczytać recenzje http://rower.com/recenzje.php?op=prod&id=1773 . W sklepie w Warszawie kosztują jakieś 100zł na obrzeżach Warszawy niecałe 80zł ale myślę że nie ma sensu kupować nowych jak za grosze można kupić lekko używane. Ja tak zrobiłem i jestem bardzo zadowolony. Dla pewności foto w załączniku.

Napisano

Truvativ IsoFlow, mialem wersje z 28/38/48, jak hccesz to moge sprzedac za nieduze pieniadze najwiekszy blat, bo jest nieuzywany i sie kurzy :D .

Ja potrzebuje całego mechanizmu korbowego, bo z jednej strony gwint się wyrobił, a z drugiej krzywe są zębatki.

Napisano

Oczywiście że korba za takie pieniądze może spisywać się dobrze. Znam kilka osób co wymiatają że strach a latają na najtańszych rozbieralnych korbach Suntora. Sporadycznie jeżdżę w XC i myślę że nie jest potrzebna strasznie dobra korba bo nie katuje się ich za bardzo;)

Napisano

Moja korba wytrzymała 3-4 sezony brata, a póżniej mojego katowania. Dopiero pod koniec otatniego sezonu dawała znaki zużycia, więc droższej i lepszej na razie nie potzrebuje, bo nie jeżdżę wyczynowo :D

Pozatym licz sie z tym że ta korba będzie jak z gumy,jeżeli będziesz próbował podjechać jakiś ostry podjzad z blatu. 40% energi zamiast iśc w korbe a tym samym w szybkosć po prostu ucieknie

Ta korba (Shimano) którą mam to też była raczej w tym przedziale cenowym i mi to zużycie energii nie przeszkadzało, bo po dużych górkach nie jeżdżę często, ponieważ nie mam ich dużo w mojej okolocy (Kotlina Sandomierska), a wypad w większe górki tym rowerem był 2-3 razy w ciągu tych 3-4 lat :)

Napisano

P.S korba ALIVIO nie służy do katowania i hardcoru!!

Przeciez to porządna korba do XC a NIE do 4x czy FR, to juz przesada...

ehhh

Napisano

P.S korba ALIVIO nie służy do katowania i hardcoru!!

Przeciez to porządna korba do XC a NIE do 4x czy FR, to juz przesada...

ehhh

Skoro spisują sie bardzo dobrze to czemu mają mi nie służyć? :)

Napisano

nie na jasne że mozna... ale jak sie później płacze że 'sie zepsuło' to :lol: :lol:

W sumie gitarę tez mozna używac jako łopate :)

Napisano
Tutaj jest zdjęcie tej korby SHIMANO TURNEY. Niestety nie znalazłem strony gdzie można taką kupić (na allegro nie ma, w googlach to znajdywało mi tylko zamontowaną PRZERZUTKĘ w rowerach za 800zł <btw przerzutka ta kosztuje coś ponad 8 zł :) > )
Napisano

Mam podobny problem: szukam korby tyle ze do trekkingu i tez do ok 80 zł! Znalazlem jedna taka korbe Shimano rozpoczyanajaca sie od 48 ,ale sie waham: czy czasem podczas jazdy cos sie nie powygina! Jakie sa Wasze opinie o korbach Suntor? Mozna dostac korbe Suntora do ok 80 zł?

• Mod Team
Napisano
Jakie sa Wasze opinie o korbach Suntor? Mozna dostac korbe Suntora do ok 80 zł?

Do 80zł spokojnie dostaniesz ale nie wiem czy znajdziesz a tak dużymi zębatkami. Ja śmigam na jakimś tanim Suntourze już ponad 16 tys. km i wiem że jeszcze sporo pojeździ.

Napisano
Skoro spisują sie bardzo dobrze to czemu mają mi nie służyć?
Do czasu...korby do extremy na kwadrat sa już w wymarciu, ale do nich nigdy 'ajlawiu" nie należało :)
Napisano

Tutaj jest zdjęcie tej korby SHIMANO TURNEY. Niestety nie znalazłem strony gdzie można taką kupić (na allegro nie ma, w googlach to znajdywało mi tylko zamontowaną PRZERZUTKĘ w rowerach za 800zł <btw przerzutka ta kosztuje coś ponad 8 zł :) > )

A patrzyłeś w jakiś sklepach internetowych?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...