Skocz do zawartości

[korba] zniszczony gwint

teddo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

siemka,

Przy zdejmowaniu korby mocowanej na kwadrat pojawił mi sie spory problem. Otóz gwint w prawym ramieniu korby ( przy zebatkach) po zdjęciu zatyczki okazał sie zjechany i nie ma jak jej zdjąc zwykłym ściągaczem. Młotkiem niestety korby zdjąc sie nie da bo jest strasznie wcisnięta. ( drugie ramię pomimo zapieczenia to udało mi sie zdjąc bo dało sie ładnie wkręcić klucz).

Myślałem o odkręcenia prawej miski suportowej ale niestety nie mam takiego klucza .... a poza tym klucz musi byc bardzo duzy i pewnie nie zmieści sie pomiedzy rame a korbe ....

Czy ktos miał podobny problem i zna sposób na zdjecie tego cholerstwa???

wielkie dzieki za wszelkie pomysły

pozdrawiam

Napisano

jesli nie zalezy ci na suporcie tylko na korbie, mozesz sprobowac zmiescic pile jakas dobra i mala i odciac os suportu miedzy mufa a korba (zawile zadanie) a wtedy polozyc korbe miedzy dwie np. ceglówki i zawalic z mlotka i dluta w kwadrat w ktorym bedzie siedziec reszta osi suportu (ja tak zrobilem bo mialem podobną sytuację- ale mi nie zalezalo ani na korbie ani na suporcie:P)

Napisano

Ja miałem problem taki ze korby dłuuuuugo nieruszałem a potem cyk i wykreciłem klucz razem z gwintem i to z obu ramion ;)

Są dwie sensowne metody a w sumie 3 :

1. Bierzesz przecinak (ja nie brałem przecinaka tylko cos na kształt preta długości okolo hm.. 15-20cm) młotek i robisz tak: Rower opierasz o nogi wychylasz sie i walisz pod ramą (suportem) w korbe i teraz : np 5 mocnych (w ten pret który dotyka ramienia korby przy samym kwadracie) (naprawde mocnych) uderzen obrot o polowe znowu piec mocnych uderzen znowu obrot o polowe i znowu i tak dalej az do skutku. radze zabezpieczyc rame jakas cienka drewniana plytka albo czyms bo moja sie wgniotla (stara rama na szczescie :) ) tzn. wgniotla sie bo niezauwazylem ze opieram ten pret takze o rame.. waliłem dobre 10minut az w koncu pusciło.

2. Idziesz do sklepu metalowego kupujesz za 50gr brzeszczot do metalu lub piłke do metalu odcinasz oś suport przy korbie potem wybijasz ją z korby - dośc łatwe ale oś jest twarda i ciezko ją spiłować.

3. Podobno są ściągacze do korb ktore sie jakos inaczej zaczepia - nie potrzebują gwintu.. nie wiem nie widzialem nie uzywalem nie dotykałem.. jak miałem ten sam problem ktoś mi o taki sciagaczu powiedzial ale nie udało mi sie do niego dotrzec :)

jak masz jakieś pytania czy cos wal na gg : 1284773 moge jeszce bardziej to sprecyzowac lub pomóc cos wymyslec :]

ps. metoda 4 : miedzy klucz do korby a gwint wkładało sie zapałke - zdarzało sie że załapie :P

Edit: Mozesz sprubowac rozgrzac ramie korby powinno sie rozszerzyć - jeżeli jest zapieczone moze pusci :]

Edit 2 : Żeby nie było rame, korbe i suport mam nowe :)

• 1 miesiąc temu...
Gość Gość_Foreight_*
Napisano

Jest jedna dobra metoda nalezy podgrzac korbe wraz z suportem np. palnikiem potem lekko mlotkiem i spada.

Sorry ze oddnawiam posta :angry2:

Napisano

Jest jedna dobra metoda nalezy podgrzac korbe wraz z suportem np. palnikiem potem lekko mlotkiem i spada.

Sorry ze oddnawiam posta :)

yyyyyyyyy a po ogrzaniu metal sie przypadkiem nie rozszerza? Nie powinno sie jej jeszcze trudniej sciagac? :eek:

Napisano

yyyyyyyyy a po ogrzaniu metal sie przypadkiem nie rozszerza? Nie powinno sie jej jeszcze trudniej sciagac? :eek:

Rozszerza się i o to chodzi tylko trzeba to zrobić szybko żeby rozszerzyła się korba a nie zdążyła się nagrzać oś, i nie wiem czy aluminium tak można sobie potraktować palnikiem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...