Kusch Napisano 6 Lipca 2011 Napisano 6 Lipca 2011 Witam. Niedawno zakupiłem używanego SID'a z karbonową rurą sterową, w środku znajdował się już ekspander, tylko tak się składa, że jest odrobinę za nisko umiejscowiony i śruba kapsla ledwo mi go łapie. W jaki sposób mogę wyjąć ten ekspander i umiejscowić go nieco wyżej? Na razie tego nie dotykałem bo nie chcę popsuć taka ładna rura to jest
kamfan Napisano 6 Lipca 2011 Napisano 6 Lipca 2011 jak to jest karbonowa rura to najlepiej gwiazdę wbić parę centymetrów niżej i po prostu zostawić, a później nabić nową lub od spodu rury sterowej włożyć jakiś "patyk" i spróbować wybić ją kilka milimetrów wyżej, tak aby śruba chwyciła jak cię będzie denerwowało te 15g więcej to można spróbować ją wybić dołem - to znaczy przepchnąć od góry do dolu rury sterowej, jakby pod koniec nie chciała wychodzić to można wiertłem rozwiercić, choć tego sposobu bym do karbonowych rur nie polecał, bo można sobie łatwo sterówkę uszkodzić (jak wiertło się ześlizgnie lub gwiazdka zacznie się w rurze obracać)
Punkxtr Napisano 6 Lipca 2011 Napisano 6 Lipca 2011 jak to jest karbonowa rura to najlepiej gwiazdę wbić parę centymetrów niżej i po prostu zostawić, a później nabić nową lub od spodu rury sterowej włożyć jakiś "patyk" i spróbować wybić ją kilka milimetrów wyżej, tak aby śruba chwyciła jak cię będzie denerwowało te 15g więcej to można spróbować ją wybić dołem - to znaczy przepchnąć od góry do dolu rury sterowej, jakby pod koniec nie chciała wychodzić to można wiertłem rozwiercić, choć tego sposobu bym do karbonowych rur nie polecał, bo można sobie łatwo sterówkę uszkodzić (jak wiertło się ześlizgnie lub gwiazdka zacznie się w rurze obracać) Uwielbiam takie odpowiedzi. Do karbonowych rur nie stosuje się gwiazdek, ani niczego nie wbija. Poza tym, gdybyś widział SID-a z taką sterówką to wiedziałbyś, że rura nie ma otworu od dołu jak w aluminiowych wersjach i niczego tak nie wybijesz... Kusch, napisz jaki masz expander, bo jest przynajmniej kilka takich rozwiązań: Extralite, Tune, czy też oczywiście oryginalny RS. Korki te działają na zasadzie rozporowej, więc po prostu trzeba je poluzować i wyjąć ręką. Dla przykładu w Extralite: https://picasaweb.google.com/punkxtr/MyOldBikeParts#5483352487327560882 wystarczy imbus 10 mm.
supersam Napisano 6 Lipca 2011 Napisano 6 Lipca 2011 Dokładnie sidy z karbonową sterówką nie mają otworu od spodu. Ja mam ekspander który odkręca się imbusem a resztę z rury sterowej da się wyjąć bezproblemowo. Tylko trzeba zwrócić uwagę przy zakupie nowego ekspandera na średnice wewnętrzną rury sterowej, może być inna niż np. w widelcu karbonowym do szosy. Różnica może wynieść chociażby 0,4 mm i nie każdy ekspander będzie pasował.
1415chris Napisano 6 Lipca 2011 Napisano 6 Lipca 2011 Czy wam Panowie przypadkiem nie zaszkodzily nadmierne opady deszczu....? Pogratulowac wbijania gwiazdki w karbonowa sterowke! .... a co tam wrabac jeszcze jedna Kusch poprostu poluzuj srube expandera i go przesun w gore. ...co koledzy juz wyjasnili
M333 Napisano 6 Lipca 2011 Napisano 6 Lipca 2011 Jak nie jesteś w stanie poradzić sobie ze zmianą głębokości osadzenia gwiazdki/expandera to zrób inaczej. Zastąp śrubę. Dokup minimalnie (5-10mm) dłuższą i zamontuj w miejsce starej.
Kusch Napisano 6 Lipca 2011 Autor Napisano 6 Lipca 2011 Dziękuję za zainteresowanie. Niestety mój ekspander nie posiada śruby na inbus. Zrobiłem fotkę tego ekspandera, może jak ktoś zobaczy jak to wygląda to znajdzie jakiś pomysł.
Punkxtr Napisano 6 Lipca 2011 Napisano 6 Lipca 2011 O ile dobrze pamiętam, to jest oryginalny expander RS. Zasada działania jest taka, że przy odkręconym top cap-ie powinieneś móc go wyjąć. Jeśli jednak nie możesz, to wkręć do środka śrubę (ale tak, żeby przeszła najlepiej przez cały gwint korka), po czym popukaj parę razy od góry plastikowym bądź drewnianym młotkiem. Środek powinien wówczas odskoczyć i będziesz mógł wszystko wyciągnąć. Na marginesie stosowanie oryginalnego expandera jest trochę nonsensowne. Na carbonie wzgl. alu rury sterowej zyskujesz c.a. 50 g. (po wydłubaniu ze środka resztek formy, czyli taśmy i plastikowych rurek dodatkowo parę gram więcej ;-)). Ten korek jak dobrze pamiętam wraz z oryginalną śrubą (z którą jest dodatkowo sprężynka) i top capem waży tyle, że różnica w masie staje się pomijalna. Ot, taka ciekawostka :-) Aha i zapomniałbym o jeszcze jednym. Nie pukaj za mocno, bo jak się całość zakleszczyła, do wbijesz sobie korek jeszcze głębiej. Niestety te expandery IMO nie są do końca przemyślane pod kątem przyjaznej obsługi. Niemniej jednak po tej operacji trzymając za śrubę powinno Ci się udać wyciągnąć całość do góry.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.