winfor Napisano 2 Lipca 2011 Napisano 2 Lipca 2011 Dzień dobry. Dzisiaj będąc na oficjalnej stronie internetowej firmy Unibike trafiłem na taką wiadomość: UWAGA!. Rowery zakupione drogą wysyłkową nie są objęte gwarancją. Prosimy o zapoznanie się z warunkami gwarancjiWARUNKI GWARANCJI W Warunkach gwarancji czytamy, że chodzi tutaj o tak zwany przegląd zerowy i sprzedaż roweru zamontowanego w całość. Doczytałem także, że można rower zakupiony drogą wysyłkową objąć gwarancją ale trzeba zapłacić 15% ceny roweru za dodatkowy przegląd zerowy. To, że sklep, który nam wysyła paczkę taki przegląd zrobił jest nieważne - musimy zrobić drugi, płatny. Nie orientuję się zbyt dobrze jeżeli chodzi o sprzedaż rowerów ale czy to jest normalne zachowanie? Dla mnie to niepoważne. Zakupię rower w sklepie internetowym i jeszcze muszę płacić 15% ceny roweru żeby mieć gwarancję. Może ktoś z was ma rower Unibike i mógłby się podzielić ze mną informacją jak wygląda sprawa z gwarancją jeżeli zakupimy rower w sklepie internetowym?
mklos1 Napisano 2 Lipca 2011 Napisano 2 Lipca 2011 Producent najprawdopodobniej domniemuje, że rower wysyłany jest dostarczany w formie częściowo zdemontowanej i może być złożony przez osoby nie posiadające stosownej wiedzy i doświadczenia, może dość do uszkodzenia podczas transportu.. Producent określa, że gwarancja jest ważna w momencie, gdy otrzymujesz rower w pełni gotowy do jazdy, czyli nie musisz nic w nim robić, by ruszyć spod sklepu w trasę. Otrzymując rower drogą wysyłkową, nie jest to już tak oczywiste. Dla mnie jest to zrozumiałe.Wniosek - sklep wysyłkowy nie powinien dokonywać przeglądu zerowego. Pytanie czy inny dealer Unibike'a będzie chciał dokonać przeglądu za darmo, skoro nie jest sprzedawcą. Bo jest wyraźnie napisane, że przeglądu zerowego dokonuje sprzedawca na własny koszt.
mklos1 Napisano 2 Lipca 2011 Napisano 2 Lipca 2011 a nie wystarczy wam rękojmia?? W sprzedaży konsumenckiej stosuje się niezgodność towaru z umową. Zastosowanie jak najbardziej ma, ale czasami dochodzenie dochodzenie swoich praw na podstawie gwarancji może być bardziej korzystne niż na podstawie niezgodności z umową.
Norman01 Napisano 6 Lipca 2011 Napisano 6 Lipca 2011 Też przymierzałem się do zakupu roweru UNIBIKE, ale w mojeje bezpośredniej okolicy nie ma sklepu z tymi rowerami, zatem pozostaje kupno poprzez ineternet i tu pojawia się problem związany z zapisem w pkt.4 Cyt"4. Konsument może realizować uprawnienia wynikające z gwarancji producenta poza punktem zakupu, jeżeli w wybranym przez siebie punkcie sprzedaży rowerów UNIBIKE dokona dodatkowego, płatnego przeglądu. Fakt ten musi zostać potwierdzony w karcie gwarancyjnej wraz opisem stanu roweru. Lista dystrybutorów rowerów UNIBIKE znajduje siê na stronie www.unibike.pl" Zzyli na to wychodzi, że nawet przy przeglądzie "0" wykonanym w sklepie internetowym to i tak w najbliższym punkcie autoryzowanym będę musiał dodatkowo zapłacić 15% ceny fabrycznej, aby mi go ewentualne naprawy serwisowe przeprowadzili lub wysyłać w Polskę narażając się na nie uznanie usterki i ponosząc koszty wysyłki. Niestety polityka tej firmy mnie odstraszyła od zakupu pomimo generalnie dobrego stosunku jakości do ceny. Ale serwis tego roweru pozbawi podejrzewam mnie wszelkich oszczędności. I tak wybór padł na Authora Kinetic - trudno Czesi lepiej umieją zadbać serwis swoich rowerów.
mekp Napisano 10 Lipca 2011 Napisano 10 Lipca 2011 Witam. Co do gwarancji to w polskim prawie nie istnieje coś takiego jak "brak gwarancji" lub gwarancji krótsza niż 2lata. / Od pewnego czasu pracuje w jednej z sieci marketów sporowych i tam dowiedziałem się że w Polsce ustawowo KAŻDY produkt ma 2 lata gwarancji. Więc wg mnie Unibike w ten sposób łamie prawo. pozdrawiam xMekpx
mklos1 Napisano 10 Lipca 2011 Napisano 10 Lipca 2011 Polskie prawo (kodeks cywilny) mówi jedynie o obowiązkach producenta/sprzedawcy względem konsumenta. Nie nakłada obowiązku udzielenia gwarancji w sensie dokumentu o którym tutaj mówimy, gdyż istnieje jeszcze niezgodność towaru z umową, więc konsument jest zawsze chroniony. Gwarancja jest oświadczeniem dobrowolnym, więc może zawierać dowolne prawa i obowiązki producenta i konsumenta. UNIBIKE nie łamie prawa tylko dlatego że warunki gwarancji nie są preferencyjne. Warunki są takie jakie są. Ja posiadam rower Krossa (Trans Alp). Po przeczytaniu gwarancji doszedłem do wniosku, że podczas praktycznego użytkowania nie ma szans spełnienia warunków gwarancji udzielonej przez producenta. Rower jest po to, żeby na nim jeździć a nie go pucować i oglądać, więc nie interesuje mnie gwarancja ani przepychanki z dochodzeniem swoich praw, które kosztować mnie będą dużo więcej stresu i straconego czasu aktywności fizycznej niż serwis we własnym zakresie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.