szymekDG Napisano 7 Czerwca 2011 Napisano 7 Czerwca 2011 Witam, jestem tu nowy, nawet nie zdążyłem się przywitać a już mam problem . Kupiłem parę dni temu Rockridera 8.1 2011 - nowiutki ze sklepu,na dodatek czekałem ponad tydzień bo ściągany podobno z Francji. Przejechałem nim ok 30 km i oddałem do zewnętrznego serwisu do regulacji przerzutek(nie zawsze "wchodziły" idealnie), sprawdzenia ogólnego stanu,ewentualnego przesmarowania tego co trzeba itp. Zrobiłem tak, bo zaufałem że dając sprzęt do fachowego serwisu rozwieją się moje ewentualne wątpliwości, bo słyszałem że rowery z Decathlonu są źle przygotowane-wiadomo-market,masówka itp. Więc zostawiłem w serwisie rower w którym na moje oko i ucho wystarczyło tylko lekko wyregulować przerzutki.Dzisiaj odbierając rower chciałem sprawdzić wyregulowanie przerzutek,zakręciłem kołem i usłyszałem na tylnej piaście bardzo głośny szum którego wcześniej nie było !Gośc z serwisu dał mi do zrozumienia że badziewie po prostu dają w Decathlonie i tyle . A ja mu mówię ze ok, jestem laikiem - dlatego dałem rower do "specjalistycznego" serwisu, ale bądź co bądź oddałem rower bez żadnych usterek a odbieram moim zdaniem z większymi wadami niż zostawiłem! więc moje pytanie do Was-czy możliwe jest to że ktoś w serwisie podmienił mi piasty podczas "serwisowania" lub je uszkodził?Zostawiając rower serwisant stwierdził tylko że "są lekkie bicia na obręczy - na boki i góra-dół",sam żadnych szumów nie stwierdził, spytał tylko czego ja oczekuję więc mu powiedziałem,że regulacja, przesmarowanie jeśli trzeba i to co on uważa a o czym ja nie wiem. Więc zostawiłem rower wczoraj, umówiliśmy się na środę na 17 po odbiór i jakież było moje zadowolenie gdy dzisiaj zadzwoniono do mnie że rower jest już do odbioru . Radośc jednak po chwili ustąpiła... Wracając do samej piasty- w specyfikacji roweru na stronce decathlonu nic o piastach nawet nie pisze, jest tylko znaczek BTwin'a więc ok może i badziewie te piasty, ale zostawiając rower nie miałem do nich żadnych zastrzeżeń! poradźcie co robić! Bo przez kogoś ewidentnie jestem robiony w bambuko! albo przez serwis albo przez sprzedawcę. Idę teraz sprawdzić rower bo serwisant zasugerował że mogłem nie słyszeć podczas jazdy. Coś mi się nie wydaje,ale idę to sprawdzić. Bardzo proszę o pomoc! podaje link do stronki ze specyfikacja roweru http://www.decathlon.com.pl/PL/8-1-2011-173280586/ . Na koniec - co mi się rzuciło w ostatniej chwili w oczy - u mnie piasta przedniego koła jest biała -a tu na fotkach jest czarna, może to nic, ale ... Będę wdzięczny za pomoc, czekam, pomóżcie zdruzgotanemu i błyskawicznie sprowadzonemu do parteru z kilkudniowej euforii nowemu użytkownikowi upragnionych i wyczekiwanych dwóch kółek
adii22 Napisano 7 Czerwca 2011 Napisano 7 Czerwca 2011 No dobrze, ale co Ci z tą piastą nie tak zrobili?
TomaszW Napisano 7 Czerwca 2011 Napisano 7 Czerwca 2011 Na zdjęciach masz wersję z białymi piastami, wygląda na to, że piasta jest pod kolor klamki- w wersji na 2011 masz elixiry 3 które są białe a rok temu były czarne juicy 3, jeżeli piasty są mniej więcej takie same to pewnie nic zamienili, ale coś przy centrowaniu mogli popsuć, jeśli decathlonu nie masz tak daleko oddaj na gwarancje, do 3 miesięcy przysługuje Ci bezpłatny przegląd. Jak na razie wszystkie naprawy gwarancyjne w moim rr8.2 przeszły po mojej myśli, no może poza koniecznością zostawienia roweru.
Josiv Napisano 7 Czerwca 2011 Napisano 7 Czerwca 2011 No Tak nie wiadomo co źle. Ogólnie mówiąc Decathlon jest pro kliencki więc idzie się dogadać (zakładając że masz podstawy żądań). Dodatkowo mając paragon możesz udać się do innego Decathlonu w okolicy (jak masz) tam też ci przyjmą do naprawy gwarancyjnej a może właśnie w tym drugim decathlonie mają lepszy serwis. Obie sprawy z własnego doświadczenia.
Nathian Napisano 7 Czerwca 2011 Napisano 7 Czerwca 2011 http://flybike.pl/zdjecia/piasta%20nt-f582%20srebrna/1.jpg Nie chcę zakładać nowego tematu, dlatego piszę w tym, jak się nazywa ta złota część piasty? Z góry dziękuję za odpowiedz:)
marky5 Napisano 7 Czerwca 2011 Napisano 7 Czerwca 2011 Czy ten żekomy szum obracającego się koła jest tak irytujący?Czy koło obraca się teraz z większymi oporami,czy też może ma jakieś luzy na piaście,wtedy może tarcza ociera się w hamulcu o okładziny?Kręcąc tylnym kołem słyszymy również terkotanie zapadek w bębenku piasty,czy ten"szum' jest głośniejszy od dżwięku zapadek?Jeśli to tylko szum,to trudno mówić tu o jakiejs wielkiej wadzie.Z opisu na stronie z rowerem wynika,że piasty sa na łożyskach maszynowych powinny się raczej toczyć ciszej niż takie na konusach.Sprecyzuj dokadniej na czym polega ten "szum",a jeszcze lepiej gdybyś nagrał z dżwiękiem to obracające się koło i wrzucił tutaj. http://flybike.pl/zdjecia/piasta%20nt-f582%20srebrna/1.jpg Nie chcę zakładać nowego tematu, dlatego piszę w tym, jak się nazywa ta złota część piasty? Z góry dziękuję za odpowiedz:) Ta część tylnej piasty to bębenek!
szymekDG Napisano 7 Czerwca 2011 Autor Napisano 7 Czerwca 2011 Na zdjęciach masz wersję z białymi piastami, wygląda na to, że piasta jest pod kolor klamki- w wersji na 2011 masz elixiry 3 które są białe a rok temu były czarne juicy 3, jeżeli piasty są mniej więcej takie same to pewnie nic zamienili, ale coś przy centrowaniu mogli popsuć, jeśli decathlonu nie masz tak daleko oddaj na gwarancje, do 3 miesięcy przysługuje Ci bezpłatny przegląd. Jak na razie wszystkie naprawy gwarancyjne w moim rr8.2 przeszły po mojej myśli, no może poza koniecznością zostawienia roweru. Czy ten żekomy szum obracającego się koła jest tak irytujący?Czy koło obraca się teraz z większymi oporami,czy też może ma jakieś luzy na piaście,wtedy może tarcza ociera się w hamulcu o okładziny?Kręcąc tylnym kołem słyszymy również terkotanie zapadek w bębenku piasty,czy ten"szum' jest głośniejszy od dżwięku zapadek?Jeśli to tylko szum,to trudno mówić tu o jakiejs wielkiej wadzie.Z opisu na stronie z rowerem wynika,że piasty sa na łożyskach maszynowych powinny się raczej toczyć ciszej niż takie na konusach.Sprecyzuj dokadniej na czym polega ten "szum",a jeszcze lepiej gdybyś nagrał z dżwiękiem to obracające się koło i wrzucił tutaj. B)Ta część tylnej piasty to bębenek! no nie wiem, włąsnie po to się tu uaktywniam - licząc na bardziej doświadczonych jeśli chodzi o serwis to sprawa jest dość skomplikowana - rower nie kupiłem w decathlonie tylko w koodza - odszczep czy jak to nazwać decathlonu - główna różnica jest w cenie, z tym że nie mają właśnie na miejscu serwisu jak dc i w tym, że np rr 8.1 nie mają "od ręki" tylko na zamówienie - co też wiąże się z dłuższym czasem oczekiwania... Więc - czekając na rower prawie 10 dni - ciekawe ile poczekam na rozpatrzenie reklamacji a ja nie po to kupiłem rower żeby w sezonie woził się po serwisach ... druga sprawa - jeśli oddałem rower do "zewnętrznego" serwisu to bardzo prawdopodobne że ktoś stwierdzi, że naruszyłem warunki gwarancji - ingerencja nieautoryzowanego serwisu itp. wracając jednak do sedna sprawy - zrobiłem dziś kolejne 30 km i w sumie - podczas jazdy muszę przyznac, że rzeczywiście szumu na piaście nie słyszę,może zagłuszają opony,ale może Pan Serwisant miał rację? o irytacji podczas jazdy nie można mówić, ale...dla porównania- wziąłem moją 12 - letnią, wysłużoną meridę kalahari 570(ponad 12.000 km - ok jestem amatorem - może to kogoś śmieszy )- na oryginalnych częściach(bez specjalnego "cackania" się-przez cały żywot - 3 razy serwis, plus swoje smarowania, regulacje, czyszczenia, bez wyniam częsci, oprócz klocków, opon oczyw.) - tam szum jest znacznie mniejszy ... więc może oddać rower na gwarancji ale PO sezonie, kiedy już się nim nacieszę i zrobi swoje? albo pomyśleć o wymianie piasty? warto?
szymekDG Napisano 8 Czerwca 2011 Autor Napisano 8 Czerwca 2011 no nie wiem, włąsnie po to się tu uaktywniam - licząc na bardziej doświadczonych jeśli chodzi o serwis to sprawa jest dość skomplikowana - rower nie kupiłem w decathlonie tylko w koodza - odszczep czy jak to nazwać decathlonu - główna różnica jest w cenie, z tym że nie mają właśnie na miejscu serwisu jak dc i w tym, że np rr 8.1 nie mają "od ręki" tylko na zamówienie - co też wiąże się z dłuższym czasem oczekiwania... Więc - czekając na rower prawie 10 dni - ciekawe ile poczekam na rozpatrzenie reklamacji a ja nie po to kupiłem rower żeby w sezonie woził się po serwisach ... druga sprawa - jeśli oddałem rower do "zewnętrznego" serwisu to bardzo prawdopodobne że ktoś stwierdzi, że naruszyłem warunki gwarancji - ingerencja nieautoryzowanego serwisu itp. wracając jednak do sedna sprawy - zrobiłem dziś kolejne 30 km i w sumie - podczas jazdy muszę przyznac, że rzeczywiście szumu na piaście nie słyszę,może zagłuszają opony,ale może Pan Serwisant miał rację? o irytacji podczas jazdy nie można mówić, ale...dla porównania- wziąłem moją 12 - letnią, wysłużoną meridę kalahari 570(ponad 12.000 km - ok jestem amatorem - może to kogoś śmieszy )- na oryginalnych częściach(bez specjalnego "cackania" się-przez cały żywot - 3 razy serwis, plus swoje smarowania, regulacje, czyszczenia, bez wyniam częsci, oprócz klocków, opon oczyw.) - tam szum jest znacznie mniejszy ... więc może oddać rower na gwarancji ale PO sezonie, kiedy już się nim nacieszę i zrobi swoje? albo pomyśleć o wymianie piasty? warto? aha, jeśli chodzi o luzy na piaście to na szczęście nic takiego nie ma,a jak tu określic ten szum... dla mnie jakby łożysko było uszkodzone
tranzystor82 Napisano 11 Czerwca 2011 Napisano 11 Czerwca 2011 Witam Też mam Rockridera 8.1 co prawda wczesniejsza edycje bo z 2007 ale powiem tylko tyle po pierwsze nie jest to marketówka - te są po 349zł Po drugie są to dobre źle zrobiłeś bo nie trzeba było iśc z tym do serwisu zewnetrznego lecz do serwisu w Decathlonie tam masz dwie regulacje tuż po zakupie, co prawda z tego co widzę trafiłeś poprostu na "buraka", ale fakt faktem trzeba było pojeżdzić zobaczyć co nie tak i poprostu najzwyczajnniej podjechac na regulację. Co do szumu z piasty to prawdopodobnie w decathlonie wymienili by ci koło i nie było by z tym problemu.
szymekDG Napisano 16 Czerwca 2011 Autor Napisano 16 Czerwca 2011 Witam Też mam Rockridera 8.1 co prawda wczesniejsza edycje bo z 2007 ale powiem tylko tyle po pierwsze nie jest to marketówka - te są po 349zł Po drugie są to dobre źle zrobiłeś bo nie trzeba było iśc z tym do serwisu zewnetrznego lecz do serwisu w Decathlonie tam masz dwie regulacje tuż po zakupie, co prawda z tego co widzę trafiłeś poprostu na "buraka", ale fakt faktem trzeba było pojeżdzić zobaczyć co nie tak i poprostu najzwyczajnniej podjechac na regulację. Co do szumu z piasty to prawdopodobnie w decathlonie wymienili by ci koło i nie było by z tym problemu. Witam, dzięki za info, tak właśnie mam zamiar teraz zrobić,tak jak pisałem wcześniej- po prostu nie wiedziałem że w decathlonie przyjmą mi rower kupiony w koodzie bo niestety sprzedawca mnie o tym nie poinformował,ale rzeczywiście byłem w dc i na serwisie powiedzieli że bez problemu, bo to ich marka. No nic,niepotrzebnie wydałem parę dyszek i straciłem trochę nerwów,a le cóż... człowiek uczy się na błędach i faktycznie tez mi powiedzieli że prawdopodobnie wymienią całe koło, teraz wróciłem po kilkudniowym wyjeździe, więc muszę się jeszcze trochę rowerem nacieszyć, ale dam go po weekendzie, powiedzieli że wtedy nawet w 2 dni powinni się z tym uwinąć. Jeszcze raz dzięki za pomoc
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.