Skocz do zawartości

[stery] zamiennik do łożyska 6906-2rs

berkas97

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

w moich sterach FSA The Pig DH Pro prawdopodobnie zużyły się łożyska. Na stronie FSA znalazłem że jedno z tych łożysk to 6906-2RS. Czy zamiennikiem tego łożyska nie jest przypadkiem 61906-2RS?

Pozdrawiam

Napisano

Przypadkiem nie jest. Wszystkie cyferki muszą się zgadzać, reszta to uszczelnienie.

Tylko to nie jest łożysko do sterów raczej, jesteś pewnien, że tam takie są? Prędzej bym jakiś suport podejrzewał...

Napisano

Nie trzeba wierzyć tylko zajrzeć do manuala -> http://www.fullspeedahead.com/storage/insidetech/items/EN_55ee8f3b-2e23-4f3a-88c9-c124ee4a5258_The%20Pig%20DH%20Pro.pdf

Dolne łożysko 6906-2RS, górne 872-2RS.

Zamienników nie ma, musi być takie same. Z tego co znalazłem to wcale nie jest takie tanie http://www.agromirex.nazwa.pl/index.php?p=productsMore&iProduct=49307

Racja, znalazłem wcześniej w katalogu igiełkowe, które miało podobne oznaczenie i to mnie zmyliło...

Tym niemniej takie łożysko w tym miejscu to nie jest najszczęśliwszy pomysł. Ile na nim przejechałeś, jeśli można spytać?

Napisano

Hmm nie wiem, ciężko powiedzieć bo nie mam licznika. Z 1,5k powinno mieć (montowane stery na jesień). Na pewno czynnikiem który nie wpływa dobrze na łożysko jest fakt że często dobijam "tjuningowanego" XCM'a ;)

Napisano

Dzięki za info. Widać to potwierdza trafność mojej oceny :( i jednocześnie bezmyślność projektanta. Niby nośność łożyska dużo większa i w obliczeniach jest dupochron ale przebieg mizerny, mimo dobijania.

Kiedyś to się, Panocku, na sztywniakach jeździło i stery dłużej żyły...

• Mod Team
Napisano

To jest typowe łożysko a chyba powinno być skośne ,takie które przenosi obciążenia promieniowe i osiowe. Jak dowalisz gwiazdką za mocno to ono nie pracuje tak jak jego przeznaczenie przewiduje i duża nośność niewiele daje No chyba że się mylę.

Napisano

Jakoś zlikwidowałem luz dokręceniem gwiazdki, ale pojawiły się małe opory. Zacząłem się przyglądać temu luzowi po tym jak znajomy kupił stery Accent za 85 zł które od samego początku mimo niedużego postarania się ze skręceniem leciutko się kręcą, i nie ma luzu.

Jeszcze mi jedna rzecz przyszła do głowy. Zanim nabiłem bieżnie na widelec, próbowałem ją troche nieudolnie nabić młotkiem i śrubokrętem, i wydaje mi się że minimalnie ją skrzywiłem. Ale w sumie wydaje mi się że jakby to miało coś zmieniać to wyczułbym to od razu, albo po paru dniach jazy a nie po paru miesiącach ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...