Wonsky Napisano 28 Maja 2011 Napisano 28 Maja 2011 Witam. W niedawnym wypadku poważnie ucierpiał mój Epicon (na tyle poważnie, że już nic nie da sie z niego zrobić) dlatego stanąłem przed wyborem kolejnego amortyzatora. Zastanawiam się nad Manitou Drake (Tłumienie Absolute, sprężyna ACT Air) a Torą 318 z tłumieniem MotionControl. Oba sztućce moge mieć w podobnej cenie i mam naprawde poważny dylemat. Za Manitou przemawia waga - jest o ładne 300g lżejszy od Tory ale naczytałem sie sporo niezbyt pochlebnych opinii o tłumieniu Absolute, natomiast MC wszyscy wychwalają. Co waszym zdaniem byłoby najrozsądniejszym wyborem? Już prosze nie brać pod uwage wagi, bo to jakoś przeboleje, bardziej zależy mi na kulturze pracy. Teren w jakim jeżdże to powiedzmy 70% teren/30% asfalt. Może znajdzie sie osoba która miała okazje jeździć na Drake'u? Nie znalazłem na forum żadnych informacji stricte o nim, na stronie producenta również go nie widze. Z góry dziękuje za podpowiedzi i pozdrawiam.
Grand231 Napisano 28 Maja 2011 Napisano 28 Maja 2011 A może coś z Marzocchi np od siebie polecam model 33 Pro, kultura pracy jest wysoka jakość wykonania również.
Wonsky Napisano 28 Maja 2011 Autor Napisano 28 Maja 2011 Interesują mnie tylko i wyłącznie amortyzatory powietrzne i właściwie tylko te opisane w temacie, chyba że gdzieś złapałbym któregoś RSa z Dual-Air za 700zł w co wątpie, ewentualnie Recona.
Mod Team durnykot Napisano 28 Maja 2011 Mod Team Napisano 28 Maja 2011 Coś źle szukałeś http://www.forumrowerowe.org/topic/59109-amortyzator-przedni-1500-zl/ Niepochlebne opinie o Absolute? IMO tłumienie Absolute , a szczególnie Absolute Plus dorównuje jeśli nie przebija MC. BTW- obecnie Drake występuje pod nazwą Manitou Minute Expert.
Lumperator Napisano 28 Maja 2011 Napisano 28 Maja 2011 Aboslute to super tłumiki. Miałem okazję przejechać się na R7 z ABS+ i dla mnie to działa super. Dla porównania powiem, że miałem w swoim rowerze Torę 318 Solo Air. zastosowany tłumi MC również sprawuje się bardzo dobrze. Nie wiem jak Drake, ale sądzę, że podobnie do R7 - inna praca w stosunku do RS. Ponadto widelce Manitou są nieco wyższe (0,7~10mm) Miej to na uwadze.
Wonsky Napisano 28 Maja 2011 Autor Napisano 28 Maja 2011 Cały szkpuł w tym, że właśnie o Absolute + jest bardzo wiele dobrych opinii a o jego poprzedniku Absolute już niestety troche gorzej. Dzięki @durnykot za tą recenzje, chyba przechyla szale na korzyść Drake'a i jeżeli do poniedziałku nie znajde jakiejś innej wybitnej okazji to właśnie na niego sie zdecyduje. @Lumperator, z wysokością nie będzie problemu - do tej pory jeździłem na skoku 100mm, Drake ma 80
miskov17 Napisano 28 Maja 2011 Napisano 28 Maja 2011 Z Absolute był w sumie tylko jeden problem - stukający górny tłumik, 15zł kosztuje kit naprawczy Ja śmigam na R7 Absolute od końca 2008 roku, widziała dużo, nic się z nią nie dzieje
Mod Team durnykot Napisano 29 Maja 2011 Mod Team Napisano 29 Maja 2011 Mój Drake fabrycznie został wyposażony w tłumik Absolute, po pół roku zastąpił go Absolute Plus. Poniżej różnice zauważone po zmianie na ABS+: - zwiększony zakres platformy o jedną pozycję - większa czułość na mniejsze nierówności - nieco bardziej liniowa charakterystyka ugięcia ( ale to może być moje odczucie ) - zawór blow off ( działanie sprawdzone empirycznie ) - możliwość dowolnej zmiany charakterystyki szybkiej kompresji ( niestety w przypadku cięższych rowerzystów będzie to nieco utrudnione - brak dostępu do podkładek- angielska nazwa "shim") - zmniejszona tendencja do nurkowania przy hamowaniu - pierwsze trzy lub cztery pozycje ( zależnie od ciśnienia w komorze) zmniejszają tendencję do bujania ,ale nie zmieniają w zauważalny sposób czułości amortyzatora Generalnie zmiana tłumika znacząco poprawiła pracę amorka. Mój tłumik Absolute nie stukał- z moich informacji wynika,że na tą przypadłość cierpiały tłumiki z pierwszej serii ( czyli przed zmianą iglicy ) oraz Drake 80 mm w wersji OEM montowane w Meridach i Cube ( w Cube pod nazwą Minute LTD)
Wonsky Napisano 29 Maja 2011 Autor Napisano 29 Maja 2011 Jeszcze raz wielkie dzięki za odpowiedzi, temat chyba wyczerpany.
tobo Napisano 29 Maja 2011 Napisano 29 Maja 2011 Absolute to nie jest tak po prostu tylko absolute. Wg mnie jest absolute mrd potem....... dłuuugo nic a następnie cała reszta Miałem trzy manitacze z absolutem, minute super, minute mrd 2008 i minute mrd 2009. Zwykłego absoluta nie polecam. Abs mrd mimo że nigdzie nie ma na ten temat informacji różni się pracą wobec modelu podstawowego. Wg mnie zwykły abs ma np mały zakres regulacji tłumienia powrotu przez co widelec nawet maksymalnie "rozkręcony" pracował za wolno przy wymaganym przeze mnie ciśnieniu powietrza.
Lumperator Napisano 30 Maja 2011 Napisano 30 Maja 2011 Tobo Można w tej sytuacji spróbować nieco rzadszego oleju. W tłumiku dają 5W, można by spróbować z 3.5W. Aczkolwiek nie jest to pierwszorzędna metoda na poprawę szybkości kompresji i tłumienia.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.