Skocz do zawartości

[Amortyzator]SR SUNTOUR XCM V3 RL - czy jest cos zle?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Otoz moj amortyzator SR SUNTOUR XCM V3 RL, ma tak ze jak przytrzymam kolo i pocagne kierownica do gory to on sie troszke do gory cofa, czy to zle? I jeszcze czy moze pokretlo PRELOAD ma cos z tym wspolnego?

Napisano

U mnie w powietrznej Rebie i sprężynowym RST to norma :) Po przejażdżce faktycznie amortyzator nie ma siły wyprostować się w 100% i można go wyciągnąć o te 2-3mm i nie ma nic tu do tego ugięcie wstępne pod pustym rowerkiem bo jak już się go wyciągnie to tak stoi. Możesz spać spokojnie :icon_mrgreen:

• Mod Team
Napisano

Otoz moj amortyzator SR SUNTOUR XCM V3 RL, ma tak ze jak przytrzymam kolo i pocagne kierownica do gory to on sie troszke do gory cofa, czy to zle? I jeszcze czy moze pokretlo PRELOAD ma cos z tym wspolnego?

Ogolnie bym to nazwał SAGiem ale to sie dzieje jak sie siedzi, jak rower jest "pusty" to takie zachowanie zwiastować moze konieczność serwisowania amora.

Co do REBY i innych z Dual Air to sie zgodze ale tam jest wlasnie dual air i to jest jego normalne zachowanie jak sie w komoze - da wiecej jak w +.

Napisano

wg mnie to wynika z faktu ze tarcie miedzy wszystkimi elementami w amorze jest na tyle duze ze sprezyna nei ma sily go wypchnąc do gory, natomiast to samo tarcie powoduje ze sprezyna nie musi "utrzymywac" ciezaru na sobie.

dla tego tez jak stoi sam to nie jest do konca wysuniety ale kiedy go wyjmiesz "recznie" to sie nei zapadnie znow w dol..

innymi slowy - zrob serwis:)

Napisano

To znaczy, jest tak ze ja moge go wyciagnac i potem on sie zapada normalnie do stanu poczatkowego.

Dodam ze tarcie raczej duze nie jest, amortyzator ladnie tlumi nierownosci.

Napisano

hmm myslalem ze jak wyciagniesz to juz zostaje - to normalne zjawisko.

a musisz uzyc duzo sily zeby go wyjac o ten centymetr w gore? moze po prostu sciskasz sprezyne negatywna i ot co? to tez poprawne zachowanie wtedy ;)

Napisano

Jeśli byłoby to tak z 2-3mm to jeszcze spoko ale 1cm. to już dużo. A bawiłeś się regulacją naprężenia wstępnego? Pobaw się i zobacz czy są jakieś zmiany.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...