radm3 Napisano 23 Maja 2011 Napisano 23 Maja 2011 Witam, Chcę kupić bardzo wytrzymały suport oraz równie wytrzymałą korbę. Na suport + korbę mogę przeznaczyć max 230zł. Styl jazdy: Jeżdżę głównie po szosie, unikam deszczu chyba że pogoda zaskoczy, nie skaczę na rowerze, lubię szybką jazdę, mam dosyć silne nogi i jeżdżę raczej na niskiej kadencji. Nie zależy mi na wadze. Korba musi mieć 48T (szkoda, że nie da się do mojego trekkinga włożyć 52T) i długość max 170mm. Mam kasetę 11-32 i we wcześniejszym rowerze jeździłem cały czas na blacie 52. Już byłem zdecydowany na ALIVIO FC-M411 + dobry suport np. : BB-UN54, Accent BB-50, VP-BC82. Który z nich najlepszy (wytrzyma najdłuższy przebieg, suport musi mieć długość 122mm)? Czytałem gdzieś, że na korbie Alivio da się zrobić nawet 20 000 km, bo ma stalowe koronki. Jeśli zmienię korbę na Deore fc-m590, to pewnie będę jeździł prawie 95-100% na największej zębatce. Czy do Deore FC-M590 da się dokupić stalowe koronki? Do tej korby dołączony jest chyba suport, czy da się wymienić łożyska na jakieś wytrzymalsze i jaki to jest koszt? Czy eksplatacja Deore FC-M590 + dołączonego do niej suportu polega na wymianie zębatek i łożysk, czy trzeba co jakiś czas kupić nową korbę? Czy aby wymienić łożyska w Deore FC-M590, muszę go wykręcać z mufy suportowej? Zastanawiam się między kwadratem a Hollowtech, innych systemów nie rozważam ze względu na trwałość.
Hetman Napisano 23 Maja 2011 Napisano 23 Maja 2011 Że tak się zapytam: ile zajmie Ci zrobienie takiego przebiegu? Proponuję nie robić takich planów tylko przewidzieć w harmonogramie remonty. Koronki są teraz tanie i dostępne do wszystkiego. Łożyska też. Samej korbie nie ma się co stać. Nie warto kombinować a nikt Ci tego nie zagwarantuje bo to zależy od zbyt wielu czynników. Aha, dlaczego nie założysz 52z?
Schwefel Napisano 23 Maja 2011 Napisano 23 Maja 2011 Na stalową możesz wymienić, nie ma problemu w standardzie 104mm. Ja bym się nie bawił w wymianę od razu tylko dopiero jak się zużyje aluminiowy blat. Łożyska możesz kupić jakie tylko chcesz, ograniczeniem jest tylko kasa. Pod ośkę robią zwykłe maszyny, łożyska hybrydowe i ceramiczne. Teoretycznie nie musisz wykręcać ale praktycznie łatwiej i szybciej będzie wykręcić.
skjaatel Napisano 23 Maja 2011 Napisano 23 Maja 2011 Poszukaj korby FC-M471 + suport BB-ES40. Powinieneś zmieścić się w 180zł i dostaniesz fajną korbę z prawdzimym HT1 oraz mocny suport.
Schwefel Napisano 23 Maja 2011 Napisano 23 Maja 2011 A nie FC-M571 albo FC-M470? Bo FC-M471 to nie znalazłem w katalogu.
radm3 Napisano 23 Maja 2011 Autor Napisano 23 Maja 2011 Że tak się zapytam: ile zajmie Ci zrobienie takiego przebiegu? Proponuję nie robić takich planów tylko przewidzieć w harmonogramie remonty. Koronki są teraz tanie i dostępne do wszystkiego. Łożyska też. Samej korbie nie ma się co stać. Nie warto kombinować a nikt Ci tego nie zagwarantuje bo to zależy od zbyt wielu czynników. Aha, dlaczego nie założysz 52z? Robię około 7000km rocznie. Chciałem dać korbę dwurzędową szosową 52/39 ale z moich obliczeń wynikało że suport na kwadrat musiałby mieć długość około 132 mm dla korby 2 rzędowej może udałoby się wepchnąć na 122 mm ale to tak na styk. Na stalową możesz wymienić, nie ma problemu w standardzie 104mm. Ja bym się nie bawił w wymianę od razu tylko dopiero jak się zużyje aluminiowy blat. Łożyska możesz kupić jakie tylko chcesz, ograniczeniem jest tylko kasa. Pod ośkę robią zwykłe maszyny, łożyska hybrydowe i ceramiczne. Teoretycznie nie musisz wykręcać ale praktycznie łatwiej i szybciej będzie wykręcić. Upewnię się TARCZA FC-M411 ALIVIO NA 4 OTWORY ROZSTAW 104mm 48 ZĘBÓW będzie pasowała do Deore FC-M590? Oryginalnie miałem w rowerze suport na kwadrat długości 122mm czy Deore FC-M590 będzie pasował? Poszukaj korby FC-M471 + suport BB-ES40. Powinieneś zmieścić się w 180zł i dostaniesz fajną korbę z prawdzimym HT1 oraz mocny suport. Wpisywałem w google FC-M471, suport BB-ES40 i nic nie znalazło
Schwefel Napisano 23 Maja 2011 Napisano 23 Maja 2011 Będzie pasowała. To jaki teraz miałeś suport nie ma znaczenia, bo to jest ośka = wszystko dopasowane do siebie. Mufę też możesz mieć dowolną (68/73mm).
Hetman Napisano 24 Maja 2011 Napisano 24 Maja 2011 Noo, trzebaby przymierzyć czy wejdzie większa, skoro takie długie osie masz. Jak przebieg robisz po szosie to nie powinno być tak źle z żywotnością. Tym niemniej musisz się liczyć z wymianą łożysk, jeśli na ośkę, może nawet kilka razy. Koronki zostaw i jeździj aż odmówią posłuszeństwa.
skjaatel Napisano 24 Maja 2011 Napisano 24 Maja 2011 Chodziło o 470, przepraszam za zmyłkę. Z tej korby korzysta moja pani i trwałość rozwiązania bardzo cenimy.
radm3 Napisano 24 Maja 2011 Autor Napisano 24 Maja 2011 Przekonałem się do Deore FC-M590, ale niestety 170mm 48-36-26 jest niedostępna. Poczekam 2 tyg., jak się nie pojawi, to kupię alivio m411 +VP-BC82.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.