Skocz do zawartości

[amortyzator przód] Kupno nowego na miejsce SR SUNTOUR XCT V2 DO 600 ZŁ

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, chciałem abyście mi doradzili jaki amor kupić tak do 600 zł (najlepiej firmy ROCK SHOX). Mam rower Giant Rincon (http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/rincon/4738/36538/ -to jest link do trochę nowszego modelu ale podzespoły mam chyba takie same), opony 26" nie jestem pewny co do ramy ale chyba 19" ma. Nowy amor wszedłby na miejsce starego XCT V2. W razie pytań piszcie.

Proszę o pomoc :).

Co do typu jazdy na rowerze to raczej tak w kategoriach cross (dosyć często jeżdżę po lasach lub jakiś "podziurawionych" drogach ale nie jakoś extremalnie i bez większych skoków - dlatego chce taki uniwersalny amor:), żebym mógł też po leśnych drogach jeździć).

Napisano

ROCK SHOX w tej cenie chyba nie możliwe, ja byłem napalony na RECON lub REBA ale kupiłem EPICONA i jestem zadowolony, przy okazji zaoszczędziłem prawie sześc stówek. Ważę setkę a amorek śmiga. Więc dobrze się zastanów.

Napisano

Tylko jeszcze chciałem dodać, że nie mam hamulców tarczowych (a większości tych amorów jest przystosowana do tarczowych...)

Poza tym to rock shox są chyba od 400 zł (np. na allegro)

Napisano

EPICON jakiego ja kupiłem miał piwoty ja kupiłem za 649 zł i dałem do zamontowania w serwisie to tak na wszelki wypadek żeby nie stracić gwarancji.

Jeżeli zaś chodzi o kupno przez internet to obawiałem się kupować z tego samego powodu a tu ma miejscu mi zamówili i na drugi dzień miałem przyjść z rowerem do montażu, ale decyzja należy do Ciebie.

Napisano

Wytłumaczy mi ktoś, po co widelec kosztujący prawie tyle, za ile autor sprzedałby teraz ten rower?

Chcesz dobry amortyzator, ok. Ale niech to będzie np. Raidon. Resztę pieniędzy przeznacz na coś innego.

Napisano

Poza tym to rock shox są chyba od 400 zł (np. na allegro)

Za 400 to Dart będzie :blink: IMO gorszy od XTC albo co najwyżej porównywalny :nuke:

Fanciarz jaki :icon_question:

Chcesz amortyzator czy napis RockShox :icon_question:

Koledzy dobrze proponują Raidona lub ewentualnie Epicona

Obydwa pracują lepiej od XTC i od jakiegokolwiek Darta od RS

Napisano

Za 6 stówek jest teraz na Allegro TORA 318 z tłumieniem MC, tylko jak dobrze wspomniał @Fenthin, lepiej kupić coś tańszego a pozostała kase zainwestować chociażby w napęd który masz bardzo słaby.

Napisano

Wytłumaczy mi ktoś, po co widelec kosztujący prawie tyle, za ile autor sprzedałby teraz ten rower?

Chcesz dobry amortyzator, ok. Ale niech to będzie np. Raidon. Resztę pieniędzy przeznacz na coś innego.

Ten rower nie jest tak bardzo zjechany aby go wyceniać na 400-500zł (jego pierwotna cena to 1300zł...)..... (mam go może 1,5 roku) tylko amor mi padł.....

Ale jak mówicie, że nie opłaca się kupować taniego ROCK SHOX to ok popatrze na Epicona i Raidona..:)

Za 6 stówek jest teraz na Allegro TORA 318 z tłumieniem MC, tylko jak dobrze wspomniał @Fenthin, lepiej kupić coś tańszego a pozostała kase zainwestować chociażby w napęd który masz bardzo słaby.

No dobra to chyba lepiej mi wyjdzie kupienie nowego skoro mam w nim wszystko zmieniać ...:P a dobry napęd też nie jest tani...

Napisano

Koledzy dobrze proponują Raidona lub ewentualnie Epicona

Obydwa pracują lepiej od XTC i od jakiegokolwiek Darta od RS

Co do tego Raidona to jaki model bo wyświetla się kilka (czy obydwa są dobre?)??

Znajdź mi Epicona za 500zł, będę wdzięczny.

700-800zł to maksymalna cena, którą dostaniesz za ten rower. Prawa rynku.

No dobrze ale 800 to nie 400 zł.... :)

Napisano

Panowie, mieliście mu doradzić amortyzator, nie wymianę połowy roweru :) Jeśli mu się dobrze na nim jeździ, to niech go modernizuje, nic tak nie cieszy jak nowe części i ich chrzest bojowy :)

Polecam od siebie Raidona ze stajni SrSuntour - tani, powietrzny. Cud techniki to nie jest, ale będzie działać. Możesz poszukać w tej samej stajni Epicon'a - model wyższy, bardzo przyjemnie działający, lekki.

Spod gwiazdki Rock Shoxa.. hmm.. wychodzi tylko Tora. Bardzo ciężka, pancerna, dobrze wyregulowana zadowoli nieco więcej niż średnio wymagającego amatora :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...