Skocz do zawartości

[koło] możliwości scentrowania

Acer

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy podczas normalnej jazdy po lesie/małych skałkach koło może ulec scentrowaniu? Czy może trzeba robić niewiadomo co żeby się scentrowało.

Napisano

Jak koło jest nowe, to może się jakaś szprycha odkręcić, koło scentrować. Czasem się tak zdarza, rzadko, ale po pierwszym centrowaniu i przy spokojnej jeździe, jeśli nie ważysz 150kg, to nic się nie powinno dziać.

U mnie po 2ch sezonach startów w maratonach w Górach Świętokrzyskich, lataniu na hopkach itp. tylne koło złapało centrę a przednie jak nowe. Z tym że piasty się zaczęły sypać a koła były takie sobie, więc sprawiłem sobie nowe. W nowym było wszystko ok, ale po pierwszym maratonie kilka szprych się odkręciło. Teraz się docentruje i powinien być spokój na dłuższy czas.

W twoim przypadku raczej bym się o to nie martwił. Ale może się scentrować, jak jakimś marketowym kołem załadujesz w krawężnik, czy korzeń, to może się skrzywić, ale przeciętne koło z przeciętnego niemarketowego roweru nie powinno sprawiać problemów przy rekreacyjnej jeździe.

Napisano

Nie,na makrokeszach nie jeżdże :D Rozsypał by się taki po jednej wycieczce w teren. Felgi mam podwójne Weinmann XTB 26" Double Wall także się raczej chyba nie muszę martwić o centrę przy spokojnej jeździe w lesie. ;)

Napisano

Jak są nowe koła to po jakimś czasie dobrze jest je wycentrować bo łapią luzy, potem to już tylko zależy od użytkowania.

Napisano

Jak się rozcentrują :icon_mrgreen: Np znajdziesz luźną szprychę, lub będziesz widział, że koło jest krzywe. U mnie to nastąpiło po może 200km, bo na startowym rowerze praktycznie nie jeździłem :icon_wink: Równie dobrze możesz przejechać 5000 bez potrzeby centrowania.

W skrócie, jak się rozcentruje, to centruj, a póki proste, to sobie nie zawracaj głowy :icon_mrgreen:

Napisano

Dokładnie tak, ale raz w tygodniu warto sprawdzić czy z rowerem jest wszystko ok szczególnie jak ktoś ostrzej jeździ.

Napisano

Ja się staram nie zarzynać na trasie i ostro nie jeździć bo się później z łóżka nie ruszę nawet jak się przed jazdą rozgrzeję.

Napisano

w takim razie jak spokojnie jeździsz to (jak to mówił mój kolega) spokojna twoja rozczochrana i wiatr we włosy :icon_mrgreen:

//to spokojnie śmigaj w trasy//

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...