DAMIAN24 Napisano 31 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 M albo coś blisko 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal72 Napisano 1 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 dzieki bardzo..;] a jeszcze jedno pytanie;] 17,5 czy 19,5 rama mi bedzi bardziej odpowiadala??? rozumiem ze juz kolega wyzej napisal ze do mnie pasuje 18 ale czy czasem 17,5 nie bedzie za mala.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iras76 Napisano 1 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 zależy od geometrii danego producenta u jednego może być 17,5 akurat a u innego za mała jeździłem dosyć długo na 17,5 Authora Sector mam 176 cm wzrostu i 85 cm dł. nogi i ramka mi pasowała 19,5 stanowczo za dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdzu5 Napisano 1 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Witam. Ja mam poważny dylemat. Mam okazję kupić dobry rowerek Felt Q920. Po długich poszukiwaniach udało mi się odnaleźć w dwóch sklepach po jednym egzemplarzu w rozmiarze 17,5" i 19,5". Nie mam jednak kompletnie możliwości usiąść na tym rowerze. W ogóle nigdy nie siedziałem na żadnym Felcie. Mam 174 cm wzrostu, wewnętrzna długość nogi to 86 cm. Do tej pory jeździłem na Meridzie Kalahari 20" i było ok. Tego Felta chciałbym kupić z przeznaczeniem do turystyki rowereowej + maratony. Siedziałem w ostatnich dniach na kilku rowerach w rozmiarze 17,5" oraz 18" i wydawały mi się wszystkie za małe i niewygodne (może to tylko siła przyzwyczajenia do Meridy 20"?). Ten Felt ma taką geometrię: Geometria (dla rozmiaru 17,5"): Kąt główki (A): 71° Kąt podsiodłowy (: 73° Rura górna ©: 590 mm Rura podsiodłowa (D): 445 mm Rozstaw kół (E): 1059 mm Z przeliczników wychodzi mi, że powinienem mieć ramę ok. 19,3", więc może jednak ta 19,5"? Siedziałem na Haibike'u Edition RC 19,5" i był dla mnie ok. Bardzo proszę o poradę. Dodam, że HaiBike miał taką geometrię: Rahmenhöhe: /cm 40 45 50 55 Oberrohr direkt: /mm Oberrohr horizontal: /mm 570 585 600 615 Steuerrohrlänge: /mm 120 135 135 155 Steuerrohrwinkel °: 70.5 70.5 70.5 70.5 Sitzrohrwinkel °: 72.5 72.5 72.5 72.5 Hinterbaulänge /mm: 425 425 425 425 Radstand /mm: 1046 1062 1077 1092 Siedziałem na 45 i 50. I to właśnie 50-tka była lepsza dla mnie. ALe jak to ma się do tego Felta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GdyniaBiker Napisano 1 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Fundamentalną kwestią jest efektywna długość górnej rury, a nie typowo mierzony rozmiar - długość podsiodłówki, która dodatkowo przez różnych producentów mierzona jest na inne sposoby, o nim możesz zapomnieć Co więcej, są różne przeliczniki, mają mały sens i duży rozrzut wyników. Wzrost i noga to niewiele, a masz rację, że przyzwyczajenie swoje robi, ale ten felt na 17" nie jest krótki, przy tym wzroście myślę w sam raz, może nawet z przykrótkim mostkiem. No właśnie, mamy geo, ale nie wiemy, z jakimi długimi mostkami przymierzałeś te rowery, wysokość kierownicy itp też zmienia odczucia, znaczniej, niż małe wahania dług. rury... Felt 17,5" ma o 1cm krótszą górną rurę od HaiBike'a 50cm, natomiast o 0,5cm dłuższą od HaiBike 45cm.. Po krótkiej przymiarce niestety raczej nie da się ocenić, w którą stronę ten 1cm, czy pół, powinien pójść.. Na szczęście tak nieduże różnice można zniwelować pozycją ustawianą mostkiem itp.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 1 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Hai bike 19,5 " ma taką samą długość jak Felt Q920 19,5" - więc taki powinieneś wziąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdzu5 Napisano 1 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 No nie wiem... Obawiam się mocno tej 17,5". Chciałbym, żeby ten rower zapewniał dość komfortową pozycję na dłuższe turystyczne wypady, a nie np. tylko wysoką zwrotność na maratony. No i nie chcę też znowu mieć zbyt wyprostowanej sylwetki jak to na wielu 17,5" odczuwałem.Rozumiem, że na odczucia ma wpływ wiele czynników i ciężko tak będzie stweirdzic czy rama jest ok bez wsiadania na nią. Jeszcze chciałem zapytać czy kąty w tym Felcie 17,5" pretendują go bardziej do jazdy rekreacyjnej czy sportowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 1 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Felt ma dosyć uniwersalną geometrię, zależnie od ustawienia np. mostka można go stosować turtstycznie jak i sportowo. Jest jeszcze jedna możliwość - Felt RXC w rozmiarze 17,5" : http://www.allegro.pl/item539789874_felt_r...x_317_nowy.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdzu5 Napisano 1 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Po wielu obliczeniach i porównaniach decyduję się wziąć ramę 17,5" tego Felta Q920. Polecam wszystkim, którzy nie mają możliwości przymiarki do roweru, który chcą zamówić oraz tym, którzy sami składają bike'a rozdział z podręcznika Zinna. Znalazłem też w necie ten rozdział, więc daję link: http://infobot.pl/r/13Zt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iras76 Napisano 1 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 dobry wybór 19 byłaby za duża <ok> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
urbanek18 Napisano 9 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 A ja chcę kupić ten rowerek http://allegro.pl/item552104413_rower_kell...s_mongoose.html mam 15 lat i 167 cm wzrostu i nieco ponad 50 kg wagi zbyt dużo już nie urosnę bo w mojej rodzinie wszyscy są tego wzrostu jaką ramę wybrać 17 czy może większą 19 do tej pory jeździłem na tanich roweruch i nawet nie wiem jaką ramę miały i za bardzo się na tym nie znam pomóżcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skiba_TG Napisano 9 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 17, bo 19 byla by za duza na Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
softnet Napisano 1 Marca 2009 Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 Witam:) Zamierzam kupić Kellys Axis 08 i nie wiem jaką wybrać ramę, do wyboru jest 19" i 21" Link do roweru: http://www.allegro.pl/item568442951_nowy_k...per_okazja.html Mam ok 185cm wzrostu i mogę troche jeszcze podskoczyć... Moja noga ma 87cm, mam dość długie ręce. Myślę nad ramą 21" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
onion Napisano 3 Marca 2009 Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Kross Level A6 Wzrost: 185 cm Długość nogi: 87 cm Wiek: 22 lat Wydaje mi się, że 19" będzie szyte na miarę, a urosnąć już raczej mocno nie powinienem. Czy może jednak wybrać 21"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 3 Marca 2009 Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 onion: dla ciebie raczej 19". W klubie Krossa sporo osób wypowiadało się o rozmiarach tych ram względem wzrostu i przeważała opinia, że na wzrost ok. 185 cm odpowiednia jest właśnie rama 19". Jeździłam zresztą na wycieczki z Helevornem, który właśnie mniej więcej tyle mierzy - A4 z ramą 19" wyglądał jak idealnie zrobiony pod jego wzrost. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
onion Napisano 3 Marca 2009 Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Dziękuję za pomoc Ecia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.PaVLo. Napisano 5 Marca 2009 Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Cube Reaction 2009 lub Radon ZR Race Team Edition Wzrost: 179 cm Długość nogi: 82 cm myśle nad 18 w obu przypadkach, chociaż Cube jest mniejszy patrząc na tabele, troche też niepokoi mnie mała główka w Cube 18" RADON CUBE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryke Napisano 11 Marca 2009 Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Witam! Mam taki mały problem... Obecnie jeżdżę na ramie od Kelly's Salamander 21,5", w zeszłym roku ogólnie wszystko było ok. Niedawno wymieniłem amora i w związku z tym mostek poszedł 25mm niżej. Tak po miesiącu przerwy podczas ok. 40 km wycieczki trochę bolały mnie plecy. Teraz zastanawiam się nad zmianą na ramę Kelly's Imagine 19,5". Dodatkowo jeszcze większy przekrok się przyda, bo w obecnej jest na styk. Według Was ta zamiana pomoże? Czy może dać krótszy/o większym wzniosie mostek ? Mój wzrost to 185cm, do krocza ok 87cm. Będę wdzięczny za rady. Oto wymiary ram: Salamander Imagine Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iras76 Napisano 11 Marca 2009 Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Cube Reaction 2009 lub Radon ZR Race Team Edition Wzrost: 179 cm Długość nogi: 82 cm myśle nad 18 w obu przypadkach, chociaż Cube jest mniejszy patrząc na tabele, troche też niepokoi mnie mała główka w Cube 18" RADON CUBE zdecydowanie 18" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gigsa Napisano 14 Marca 2009 Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 Witam wszystkich! Jestem nowa na tym forum..przesledzilam kazda strone a moim dylematem oczywiscie jest wybor ramy.Przyznam ze dzisaj troszke sie pospieszylam gdyz zalezalo mi na czasie i bez wiekszego zastanowienia kupilam rower GIANT BOULDER M/19".(damki nie wchodzily w gre:))Jazde probna jako tako odbylam lecz w domu po wniknieciu w lekture i przerozne fora stwierdzilam ze ten rower jest mi za duzy!! Mam 165 cm, dl.nogi od krocza w dół ok 76 cm wiec chyba S/17" byl by mi zdecydowanie wystarczajacy..czy mam racje?? blagam o pilna odp. moze uda mi sie jeszcze jutro najpozniej w poniedzialek wymienic..szczerze to mam wielka nadzieje ze niebedzie zadnego problemu ..;/ dodam ze majac rame miedzy nogami nie mam zadnego luzu, wrecz mnie nawet uwiera..ale nie planuje jazdy wyczynowej..tylko tak lajcikowo chce zwiedzic okolice i tereny..blagam o pomoc..i z góry dziekuje pozdrawiam GIGSA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.PaVLo. Napisano 14 Marca 2009 Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 stanowczo za duża, dla twojego wzrostu to max 17-18" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gigsa Napisano 14 Marca 2009 Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 dzieki za rade..) w poniedzialek wymieniam na S/19" ..juz nie moge sie doczekac..oby tylko pogoda sie nie zepsla.. ojjj...S/17" oczywiscie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gigsa Napisano 16 Marca 2009 Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 ajjj...bylam dzisaj w sklepie zobaczyc jak sie bede czuc na S..a tu taka wielka roznica..czulam sie jak na rowerze mlodszego brata..no i jestem w kropce..mam czas na wymiane do jutra rana..nie mam pojecia co mam zrobic sprzedawca doradza mi jednak bardziej S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fux Napisano 16 Marca 2009 Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Dzisiaj przejechałem się 17" i 21,5" Różnica na korzyść drugiego powalająca... Mam 186H Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.PaVLo. Napisano 16 Marca 2009 Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 na duzej ramie lepiej sie jeździ po asfalcie i scieżkach, ale w terenie mniejsza jest o niebo lepsza, lepiej manewruje się na ostrych skrętach i wybojach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi