Skocz do zawartości

[suport i stery] Montaż sterów a-head zamiast klasycznych

berkas97

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

1. W moim rowerze "skończyły" się łożyska w supporcie, na razie nie mam kasy na nową korbę, więc uznałem że wymienię sam suport. Korba to suntour XCC, montowana seryjnie w giancie rock. Jakiej szerokości suport kupić?

2. Kolega postanowił zmienić w swoim rowerze stery, amora itp., nie wiemy czy można zamontować tam a-head. Poniżej zdjęcia.

07052011443.jpg07052011444.jpg

07052011445.jpg

Dzięki za pomoc, pozdro.

Napisano
2. Kolega postanowił zmienić w swoim rowerze stery, amora itp., nie wiemy czy można zamontować tam a-head. Poniżej zdjęcia.

Może zmienić gdyż obecnie posiada stery klasyczne na gwint, ze zdjęcia wnioskuje że sterówka ma 1 i 1/8 cala więc może zamontować tam a-heady(tylko do sterówki 1 i 1/8)

1. W moim rowerze "skończyły" się łożyska w supporcie, na razie nie mam kasy na nową korbę, więc uznałem że wymienię sam suport. Korba to suntour XCC, montowana seryjnie w giancie rock. Jakiej szerokości suport kupić?

suport będzie pasował w rozmiarze 122 mm - link oczywiście na kwadrat.

Napisano

Na pewno 122? Gdzies na stronie sunotura widziałem innego XCC ale z osią 122,5. Jest jakis sposob na sprawdzenie?

Napisano

1. Zdejmij korbę i zmierz?

2. Są co prawda stery 1" ahead, ale i tak to nic nie da, bo sterówki lepszych widelców pod stery ahead mają średnicę 1 1/8".

Napisano
2. Są co prawda stery 1" ahead, ale i tak to nic nie da, bo sterówki lepszych widelców pod stery ahead mają średnicę 1 1/8".

Tyle że to jest główka ramy 1 i 1/8 cala więc ahead może montować bez problemu.

Napisano

No taki jak ci podałem jeżeli w aukcji allegro pisze że jest 122 to kup taki, te 0.5 mm nie będzie robiło większej różnicy.

Napisano

Jeżeli aktualnie używane stery są sprawne, a mają iść w piach, to proponuję na początek eksperyment z szlifowaniem gwintu na dolnej nakrętce (po zeszlifowaniu gwintu bezproblemowo nasunie się na niegwintowaną rurę sterową). Do tego podkładki, gwiazdka z kapslem, mostek i będzie działać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...