Rarytas Napisano 2 Maja 2011 Napisano 2 Maja 2011 Witam. Jakie wybrać Manetki i Przerzutki , aby najlepiej ze sobą współpracowały i były ciche ? Mam kasetę z siedmioma rzędami. Maksymalny wydatek to 500 ZŁ. Dobrze gdyby było trochę taniej.
Timon92 Napisano 2 Maja 2011 Napisano 2 Maja 2011 Nie ma się co pchać w 7 rzędowy napęd, dozbieraj jeszcze trochę i wymień wszystko na 9/10 rzędów.
Rarytas Napisano 2 Maja 2011 Autor Napisano 2 Maja 2011 Nie ma się co pchać w 7 rzędowy napęd, dozbieraj jeszcze trochę i wymień wszystko na 9/10 rzędów. Racja jak racja , ale kasy nie ma.
kar268 Napisano 2 Maja 2011 Napisano 2 Maja 2011 Ciężko będzie z manetkami żeby znaleźć cos na 7 lepszego typuXT LX czy coś takiego . Najlepiej by było wymienić tak jak powiedział kolegacos na 9/10
Rarytas Napisano 2 Maja 2011 Autor Napisano 2 Maja 2011 A jaką kasetę polecacie ? Nie może być zbyt droga.
mtbikeer Napisano 2 Maja 2011 Napisano 2 Maja 2011 kaseta sram pg-970 115zł łańcuch pc-951 55zł przerzutka tylna sram x.7 - 200zł manetki sram x.9 obrotowe - 175zł przerzukta przednia sram x.9 - 120zł lub shimano xt- 100zł trochę przekroczy 500zł ale to najlepszy zestaw 9-biegowy w tej cenie, a do napędu 7-biegowego nie masz co "wyrzucać" 500zł
marky5 Napisano 2 Maja 2011 Napisano 2 Maja 2011 Masz tu do rozpatrzenia po dwa komplety manetek i przerzutek firmy Schimano. Manetki Shimano Deore LX SL-T660 3x9 komplet przerzutek SHIMANO Deore LX oraz manetki Shimano Alivio SL-MC40 slmc40 3x7 komplet przerzutek SHIMANO Alivio Te pierwsze 3x9 biegów i lepszej klasy,drugie nieco słabsze i 3x7biegów.Osobiście też polecam te 3x9,szarpnij się jeszcze na kasetę 9 biegów i będziesz biker pełną gębą Natomiast jesli nie chcesz,to bierz te drugie. Upewnij sie jeszcze u sprzedawcy czy średnice obejm przednich przerzutek są odpowiednie do średnicy rury podsiodłowej w twoim rowerze!
Rarytas Napisano 2 Maja 2011 Autor Napisano 2 Maja 2011 Jeszcze jakieś propozycje ? Co powiecie na Shimano SLX ? Nie rozumiem tego : Upewnij sie jeszcze u sprzedawcy czy średnice obejm przednich przerzutek są odpowiednie do średnicy rury podsiodłowej w twoim rowerze!
Fenthin Napisano 2 Maja 2011 Napisano 2 Maja 2011 Zanim zrobisz jakikolwiek ruch, zasadnicze pytanie - to na pewno kaseta? Jeśli tak, piasta pod kasetę 7rzędową, czy 8/9 i dystans?
Timon92 Napisano 2 Maja 2011 Napisano 2 Maja 2011 A zmieści Ci się kaseta 9rz na piastę? Jeśli już zmieniać to na Srama: http://allegro.pl/sram-x-7-model-2011-nowa-tylna-przerzutka-x-7-i1589036337.html http://allegro.pl/dzwignie-przerzutek-sram-esp-x-7-3-9-remar2-okazj-i1576708166.html a do tego kaseta i łańcuch SLX. Jeśli chcesz też przednią przerzutkę to XT/SLX. Razem wyjdzie ok. 600zł
marky5 Napisano 2 Maja 2011 Napisano 2 Maja 2011 Jeszcze jakieś propozycje ? Co powiecie na Shimano SLX ? Nie rozumiem tego : Upewnij sie jeszcze u sprzedawcy czy średnice obejm przednich przerzutek są odpowiednie do średnicy rury podsiodłowej w twoim rowerze! Obejmy przednich przerzutek są różne i średnice rur w rowerach tam gdzie mocujemy te przerzutki też są różne,więc trzeba dobrać odpowiedni rozmiar! Co do zębatek 9 biegowych to u ciebie może być problem,bo możesz mieć piastę na nakręcany wolnobieg,a nie piastę z bębenkiem na który nasuwamy kasetę!A nawet jeśli masz piastę na kasetę,to bębenek od 7 rzędów będzie za krótki na 9 rzędowa kasetę! Więc wymiana na 9 biegów z tyłu wiązała by ci się z wymianą tylnej piasty,a tym samym i pewnie całego koła!
Rarytas Napisano 2 Maja 2011 Autor Napisano 2 Maja 2011 To chyba zostanę przy 7 rz.(z większymi za dużo kłopotu). Więc czekam na propozycje na 7
kubek20 Napisano 2 Maja 2011 Napisano 2 Maja 2011 Jak zostaje przy 7 rzędów to nie ma większego znaczenia. Jednak ja bym poczekał, dozbierał i do kompletu dokupiłbym koło/piastę. Nowe manetki zablokują dalsze inwestycje
Rarytas Napisano 2 Maja 2011 Autor Napisano 2 Maja 2011 Po dłuższym zastanowieniu się zostaje przy siedmiu. Proszę mnie nie pytać dlaczego. Więc jakie manetki i przerzutki na 7 rz. do 500zł ?
PKDeath Napisano 2 Maja 2011 Napisano 2 Maja 2011 1. Przerzutka tył: http://www.cyklotur.com/x_C_I__T_przerzutka-tylna-acera-rd-m360-SHIMANO__P_53176011-53010001__PZTA_1__PD_53010555.html 2. Manetki: http://www.cyklotur.com/x_C_I__T_dzwignia-przerzutki-sl-m310-SHIMANO__P_53189161-53010001__PZTA_1__PD_53010559.html 3. Przerzutka przód: http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2__T_przerzutka-przod-fd-m310-SHIMANO.html?PT=53107309&PZTA=8&HNT=T&PD=53010551&WSZDZ=T Na podstawie informacji jakie podałeś, powinno działać.
Rarytas Napisano 2 Maja 2011 Autor Napisano 2 Maja 2011 Jakieś lepsze ? To jest część wykorzystanej kasy. Myśle że będzie coś lepszego. Wole przerzutki rolkowe.
Fenthin Napisano 2 Maja 2011 Napisano 2 Maja 2011 Co to są przerzutki rolkowe? Bo pierwsze słyszę o czymś takim. A co do sprzętu, możesz wsadzić tam nawet i XTR (pomijając manetki, bo do 7rzędowe kończą się na starszych Alivio, używane pomijam), tylko pytanie czy jest sens? Masz 7rzędowy napęd, oparty na 99% na wolnobiegu, więc rower był tani.
Rarytas Napisano 2 Maja 2011 Autor Napisano 2 Maja 2011 Kurde... myślę że na 7 to nie znajdziesz czegoś lepszego... tyle ze czy masz mocowanie na przerzutke tył na śrube. Moim zdaniem bo mam taką samą sytuacje co Ty ( 7 rz- wolnobieg) nie opłaca się tam pchać super przerzutek po 200zł... Nie ma sensu. Lepiej jest przejść na kasete 9rz. zainwestować w jakieś alivio, może deore.... Wiadomo kasa ale marnowaniem kasy jest tez inwestowanie w 7rz, tak jak ktoś wspomnial tu już zablokujesz inwestycje Wiesz.Nie jestem super obeznany w rowerach.Jestem taki początkujący.Nie znam się na tym.Nie wiem wiele rzeczy np. co to jest wolnobieg i piast. Nie chcem po prostu wymieniać tego bo sie nie znam
PKDeath Napisano 2 Maja 2011 Napisano 2 Maja 2011 Zadałeś konkretne pytanie i Ci na nie odpowiedziałem. Chyba nie do końca wiesz czego chcesz. Zacznijmy od tego: po co zmieniasz przerzutki i manetki?
Rarytas Napisano 2 Maja 2011 Autor Napisano 2 Maja 2011 Zadałeś konkretne pytanie i Ci na nie odpowiedziałem. Chyba nie do końca wiesz czego chcesz. Zacznijmy od tego: po co zmieniasz przerzutki i manetki? Tylna rozwalona , a przednia żle dziala mimo wyregulowania. Manetki chcialbym inne poniewaz te mi zle chodza i obcieraja rece
marky5 Napisano 2 Maja 2011 Napisano 2 Maja 2011 Napisałeś;"Wiesz.Nie jestem super obeznany w rowerach.Jestem taki początkujący.Nie znam się na tym.Nie wiem wiele rzeczy np. co to jest wolnobieg i piast. Nie chcem po prostu wymieniać tego bo sie nie znam" To nie chcesz wymieniać dlatego,że się nie znasz czy dlatego,że nie chcesz lub nie masz więcej kasy na dodatkowe zmiany?Jeśli masz czas i pieniądze to wymień koło tylne na koło z piastą na kasetę 9 biegową,równocześnie dokładasz do tego dobre manetki przerzutki i masz bika lepszej klasy! Natomiast jeśli masz to gdzieś to powtórzę swoją propozycję; manetki Shimano Alivio SL-MC40 komplet przerzutek SHIMANO Alivio Nadmienię,że nie ma raczej lepszych i droższych aktualnie manetek do 7 biegów,bo pozostałe lepsze,są już na 8 albo 9 biegów! Napisz nam jeszcze jakie masz mocowanie tylnej przerzutki,przykręcane do specjalnego wystającego haka czy bezpośrednio do osi koła pod nakrętkę na tej osi? Czy twoja rama posiada hak na mocowanie tylnej przerzutki?
Rarytas Napisano 2 Maja 2011 Autor Napisano 2 Maja 2011 Napisałeś;"Wiesz.Nie jestem super obeznany w rowerach.Jestem taki początkujący.Nie znam się na tym.Nie wiem wiele rzeczy np. co to jest wolnobieg i piast. Nie chcem po prostu wymieniać tego bo sie nie znam" To nie chcesz wymieniać dlatego,że się nie znasz czy dlatego,że nie chcesz lub nie masz więcej kasy na dodatkowe zmiany?Jeśli masz czas i pieniądze to wymień koło tylne na koło z piastą na kasetę 9 biegową,równocześnie dokładasz do tego dobre manetki przerzutki i masz bika lepszej klasy! Natomiast jeśli masz to gdzieś to powtórzę swoją propozycję; manetki Shimano Alivio SL-MC40 komplet przerzutek SHIMANO Alivio Nadmienię,że nie ma raczej lepszych i droższych aktualnie manetek do 7 biegów,bo pozostałe lepsze,są już na 8 albo 9 biegów! Napisz nam jeszcze jakie masz mocowanie tylnej przerzutki,przykręcane do specjalnego wystającego haka czy bezpośrednio do osi koła pod nakrętkę na tej osi? Czy twoja rama posiada hak na mocowanie tylnej przerzutki? Gdzie moge takie kolo znalezc ? Nie wiem jak te mocowanie wygląda więc powiem tak : jest to częśc ramy , taka blaszka z dziurką więc chyba hak. Jak wygląda mniej więcej w załączniku
PKDeath Napisano 2 Maja 2011 Napisano 2 Maja 2011 http://lmgtfy.com/?q=centrum+rowerowe+ko%C5%82o+tylne Drugi wynik. Wybierz sobie jakie chcesz. Możesz jeszcze popatrzeć na bikestacja.pl cyklotour.com albo na starym dobrym allegro.
marky5 Napisano 2 Maja 2011 Napisano 2 Maja 2011 Aha więc mamy hak na przerzutkę czyli jest ok.Możesz zmieniać. Co do koła to wynajdziemy Ci coś na Allegro albo w jakim sklepie internetowym,spoko.Hyba,że sam się pofatygujesz do jakiegoś pożądnego sklepu rowerowego. Czyli co,szukamy całego koła na tył rozmiar 26" pod hamulce szczękowe tzw."V-brejki" tak? KOŁO TYŁ 26 MAVIC XM117+ RM60 POD KASETĘ 8/9 rzędów 129zł albo możeKomplet kół 26 Shimano Deore Alexrims PC19 8/9 rzędów 195zł Do tego oczywiście kaseta od tego samego sprzedawcy z Allegro co pierwsze koło; Kaseta SHIMANO DEORE CS-HG50-9 plus od tego samego sprzedawcy Łańcuch Shimano CN-HG53 9-rzędowy DEORE, albo zestaw od sprzedawcy od wyżej wymienionego kompletu kółZestaw Shimano 9rzęd : Kaseta HG50 + Łańcuch HG53 Do tego oczywiście muszą być manetki i przerzutki może te; Manetki Shimano Deore LX SL-T660 3x9 komplet przerzutek SHIMANO Deore LX albo te; Manetki Shimano SLX 2011 SL-M660 3x9 Przerzutka tylna SHIMANO SLX
Rarytas Napisano 3 Maja 2011 Autor Napisano 3 Maja 2011 Aha więc mamy hak na przerzutkę czyli jest ok.Możesz zmieniać. Co do koła to wynajdziemy Ci coś na Allegro albo w jakim sklepie internetowym,spoko.Hyba,że sam się pofatygujesz do jakiegoś pożądnego sklepu rowerowego. Czyli co,szukamy całego koła na tył rozmiar 26" pod hamulce szczękowe tzw."V-brejki" tak? KOŁO TYŁ 26 MAVIC XM117+ RM60 POD KASETĘ 8/9 rzędów 129zł albo możeKomplet kół 26 Shimano Deore Alexrims PC19 8/9 rzędów 195zł Do tego oczywiście kaseta od tego samego sprzedawcy z Allegro co pierwsze koło; Kaseta SHIMANO DEORE CS-HG50-9 plus od tego samego sprzedawcy Łańcuch Shimano CN-HG53 9-rzędowy DEORE, albo zestaw od sprzedawcy od wyżej wymienionego kompletu kółZestaw Shimano 9rzęd : Kaseta HG50 + Łańcuch HG53 Do tego oczywiście muszą być manetki i przerzutki może te; Manetki Shimano Deore LX SL-T660 3x9 komplet przerzutek SHIMANO Deore LX albo te; Manetki Shimano SLX 2011 SL-M660 3x9 Przerzutka tylna SHIMANO SLX Co powiecie na manetki rolkowe ? Czemu wziąłeś Shimano SLX z długim wózkiem ? Pytam się ponieważ słyszałem że z krótkim wózkiem są lepsze. Sprawdzę jeszcze dzisiaj ilu calowe mam kolo. Chyba jest to ważne ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.