Skocz do zawartości

[Rogi] Jakie? Cena do 100 zł

dabrow3k1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam rower CUBE AIM 2010. Mam zamiar kupić do niego rogi, lecz nie za bardzo wiem jakie.

Proszę o pomoc w wyborze. Może być allegro.

CENA - max. 100 zł

Z góry dzięki za odpowiedzi

Napisano

pozwólcie, że się podepnę.

Mam te rogi, i mam pytanie.

Czy są jakieś gripy, przy których nie zostanie szpara między tymi właśnie rogami a gripami?

Bo jak zakładam je na kierownicę, to wchodzą po skosie tak, no i od strony śruby jest szpara między rogiem a gripem. No chyba, że jakoś źle je zakładam? Ma zostać taka "dziura" ?

Chciałbym założyć gripy z obejmami kiedyś, jak to wtedy będzie wyglądało.?

Napisano

Generalnie ta "szpara" to nic niedobrego :) Jeśli ktoś nie chce "szpary" to może tanie chwyty gąbkowe dociąć, może sobie szosową owijkę machnąć zamiast gripa.. co kto chce :) Odrobiny wyobraźni ludzie! :D

Napisano

Jeżeli chodzi o rogi. To bardzo popularne są właśnie te Boplighty - http://allegro.pl/rogi-boplight-czarne-lekkie-59g-wraszawa-i1575675210.html i inne firmówki o wadze ok 60g. Wiele osób takie ma w tym i ja. Prosty lekki, bez żadnych udziwnień, wytłoczeń itp. Nie musisz brać akurat Boplightów bo jest wiele innych firm robiące takie same rogi, o tej samej konstrukcji i tych samych materiałach różniące się tylko napisem po boku. To jedno i to samo czy to będzie PRO czy SMICA czy BOPLIGHT.

viper512 - wydaje mi się że nic z tym nie zrobisz, to normalka przy tego typu rogach i nie tylko. Rogi te są pod skosem, tak jak sam zauważyłeś, a dodatkowo mają lekkie wyżłobienie/wcięcie w miejscu styku z kierownicą. Wątpię że istnieją takie gripy, jeszcze sie z takimi nie spotkałem, musiałyby być specjalnie wyprofilowane pod rogi. Ta szparka przecież taka tragiczna? Nie zwracam na nią uwagi. ;]. Jest jedna opcja jaka przychodzi mi do głowy. Kupić grip z jednej strony skręcany (od wewnętrznej strony) a od strony styku z rogiem żeby był po prostu gumowy. Wtedy można sobie nożykiem odpowiednio wyciąć kawałek i wyprofilować tak żeby idealnie był spasowany z rogiem. Nie było by to takie trudne i wyglądało by dość profesjonalnie, ale czy warto?

Napisano

Hah, wiedziałem że się śmiać będziecie xD

No właśnie nie że mi ta szpara przeszkadza, tylko nie byłem pewny czy tak ma być, czy coś żle robię, ale w sumie jak można by źle założyć rogi.? haha!

Dobra, to dzięki, przynajmniej się upewniłem że wszystko mam z nimi ok :D

Napisano

Co do samych rogów, to oprócz bop'ów są podobne (pewnie ta sama taśma)

http://allegro.pl/rogi-pro-alloy-sl-3d-tylko-62g-od-ss-fv-i1573144331.html

Tylko jest jedna kwestia i dla pewności sprawdzałem, AIM ma giętą kierownicę (no chyba, że sam zamontowałeś prostą) - więc rogi to będzie mały festyn. No i jeszcze kwestia chwytów, jeśli masz bez korka - całe gumowe razem z "bokami" to musisz zainwestować w nowe, albo przyciąć boki.

Napisano

Wg mnie to bluźnierstwo, sam używam w drugim rowerze kierownicy typu "riser" i w życiu bym nie założył do niej rogów. Wiadomo o gustach się nie dyskutuje, ale generalnie większość giętych kierownic nie nadaje się do montażu rogów.

Napisano

Stefan2810 widzę że jesteś z Wrocławia. Znasz jakieś tutaj dobre sklepy rowerowe?

A co do rogów to też dużo osób widziałem z rogami na giętej kierownicy. ETC. Biorę chyba te PRO ;)

Dzięki za pomoc

I też chciałbym się dowiedzieć "Co to znaczy nie nadaje się do montażu rogów" ;)

Napisano

Co do tego dlaczego się nie nadaje - wiele kierownic jest tak ukształtowana, że rogi (trzeba by szukać jakiś mocno giętych do środka) skierowane były na zewnątrz osi roweru. Poza tym gięta kiera jest przeważnie szersza co powoduje to, że montaż rogów nie da zamierzonych efektów.

Z założenia gięta kierownica powstała po to żeby poprawić ergonomię (...oraz zastąpić układ prosta kiera + rogi).

Tak jak wspominałem wcześniej w drugim rowerze mam kierownicę typu "riser" i jeżdżąc w tym układzie nie mam potrzeby zakładania rogów, bo po prostu nie czuję tego żeby były potrzebne.

Ps. Zawsze można jeździć jak Tomac z "barankiem" ;)

Napisano

dabrow3k1 - jak chcesz rogi PRO to ostatnio takie widziałem w PM RIDER na powstańców śląskich 5 (naprzeciwko arkad). Jak chcesz inne sklepy to Harfa Haryson na Robotniczej (drogo), Probike na Pięknej, Robex na Kromera i ostatnio tez otworzyli na Hallera (niedaleko FATu) jakiś sklep rowerowy - Dobry Sklep Rowerowy (między stacją BP a parkiem, w tym nowym budynku). Najlepszy mi się wydaje PM rider, ale nie o tym teraz mowa.

Jeżeli chodzi o rogi + gięta kierownica to wydaje mi się, że wiele pisze że to nie pasuje bo chodzi o względy estetyczne. Tak po prostu też się przyjęło kierownica prosta + rogi lub kierownica gięta. Ja osobiście mam kierownice giętą i rogi. Widziałem wiele osób którzy mają tak samo. Mi jest tak po prostu wygodnie. Mam za co złapać i jeździ się lepiej.

Napisano

Tak po prostu też się przyjęło kierownica prosta + rogi lub kierownica gięta. Ja osobiście mam kierownice giętą i rogi. Widziałem wiele osób którzy mają tak samo. Mi jest tak po prostu wygodnie. Mam za co złapać i jeździ się lepiej.

Dużo zależy od wymiarów samej kierownicy, bo czasami mimo dużego przyzwyczajenia do rogów przy odpowiedniej szerokosci i gieciu, nie są one konieczne. W szczególności przy bardzo szerokich kierownicach, gdzie ułożenie rąk jest inne.

Napisano

stefan2810

Odnośnie wyglądu, to na tej fotce (trafiły się zdjęcia CUBE'a)

http://blog.freeflowbikes.com/wp-content/uploads/2009/09/DSCN0815.JPG

...widać różnicę między prostą kierą z rogami i giętą bez rogów.

Wiadomo jak się ktoś uprze to i może zamontować rogi WCS (skoro producent przewidział do giętych kierownic)

http://ritcheylogic.com/dyn_prod.php?p=29-247-953&k=97997

...ale jeśli gięta kierownica ma 670-680mm szerokości, to gwarantuje ona wystarczająco wygodny - szeroki chwyt i rogi tego nie poprawią. Dodatkowo na wygodę wpływa też wygięcie kierownicy do góry.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...