skrzypa92 Napisano 20 Kwietnia 2011 Napisano 20 Kwietnia 2011 Witam. Chciałbym wymienić sztycę Kalloy 30.4, którą miałem fabrycznie zamontowaną w rowerze na sztycę BBB 30.2 którą akurat posiadam. Niby to tylko 2/10 mm różnicy, ale jednak jest różnica... Po BARDZO mocnym zaciśnięciu sztyca faktycznie siedzi, no ale na rowerze jeszcze nie jeździłem, tym bardziej w trudnych warunkach, i póki nie kupie nowych manetek nie sprawdzę tego. Typ z Bikershopu powiedział, że będzie siedzieć, no ale co wy o tym sądzicie? Siodełko nie będzie się obracać, będzie to w ogóle bezpieczne?
p3m0 Napisano 20 Kwietnia 2011 Napisano 20 Kwietnia 2011 powinno zdac egzamin , a jak nie to moze obklej tasma np
Killer206 Napisano 20 Kwietnia 2011 Napisano 20 Kwietnia 2011 Będziesz musiał bardzo mocno zakręcić zacisk podsiodłowy a i to nie da Ci gwarancji, że sztyca nie obsunie Ci się w najmniej oczekiwanym momencie. Możesz spróbować na butapren tą sztycę zamontować. Kilka pasków na sztycę, rozsmarować na powierzchni, odczekać trochę, a potem wsunąć 2cm niżej niż potrzebujesz, potem podnieść żeby klej się zrulował i powinno być ok.
skrzypa92 Napisano 20 Kwietnia 2011 Autor Napisano 20 Kwietnia 2011 Zrobiłem tak: wyciąłem tuleję z puszki po piwie i BARDZO mocno zacisnąłem zacisk. Wcześniej jak próbowałem obracać siodełko ze sztycą, to coś tam skrzypiało, teraz w ogóle. Żeby "reduktor" był dłuższy i bezpieczniejszy, spróbuję zrobić to samo z puszki po litrowym Faxe'ie Ale co o tym sądzicie? Dobry patent? Próbowałem taśmą izolacyjną, ale najpierw dałem za grubo, a potem już mi się skończyła. Ale nie wiem czy to dobry pomysł - bałbym się, że po jakimś czasie taśma izolacyjne się jakby "ściśnie" i sztyca się obsunie właśnie w najmniej oczekiwanym momencie.
tiomek Napisano 20 Kwietnia 2011 Napisano 20 Kwietnia 2011 Puszka po piwie to bardzo dobry pomysł - mam tak w 2 rowerach i żadnych problemów.
Mod Team mrmorty Napisano 20 Kwietnia 2011 Mod Team Napisano 20 Kwietnia 2011 Puszka po ret bólu - grubsze ścianki plus butapren między blaszkę a sztycę. I byłbym zapomniał - pasowałoby temat poprawnie założyć
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.