Skocz do zawartości

[chwyty] jakie chwyty do cięższych zastosowań?

Bialcus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Niewiem czy w ogóle jest coś takiego jak chwyty do cięższych zastosowań, chwyty to chwyty, ja bym polecił od siebie Dartmoor Race. Jeżdzę XC/szosa, w rękawiczkach i są super, jedyny minus to to, że się dość szybko ścierają, ale to też chyba zalezy od egzemplarza.

Napisano

dartmoor'y race są trochę za długie.. 145mm. a poza tym to ogólnie dartmoor się szybko ściera. słyszałem to od wielu osób. chwyty do cięższych zastosowań mam na myśli wytrzymałe. ale chyba te answer za 90zł to przegięcie cenowe...

Napisano

Chwyty nie będą wytrzymałe/słabe, poprostu będą ;) te answery to rzeczywiście przegięcie, najlepiej objedź sklepy w okolicy, podotykaj różne chwyty i sprawdź jakie będą dla Ciebie wygodne ;)

Napisano

i tutaj się niestety nie zgodzę. chwyty dartmoor z tego co słyszałem od znajomych bardzo słabo się trzymają w porównaniu do innych marek..

• Mod Team
Napisano

Ja mam chwyty na jedną obejmę (Pro Koryak)i trzymają bardzo dobrze. Wcześniej miałem Authory, też na jedna obejmę i różnie bywało. Zależy wiec od konkretnych gripów.

Napisano

i tutaj się niestety nie zgodzę. chwyty dartmoor z tego co słyszałem od znajomych bardzo słabo się trzymają w porównaniu do innych marek..

Jeśli chodzi Ci o to, że szybko się zużywają to potwierdzam - tak ok. sezonu, dwóch z przekręcaniem na drugą stronę.

Jeśli chodzi o trzymanie dłoni i kierownicy to wypadają bardzo dobrze (miałem model Shadow), nie pamiętam aby mi się ślizgały.

Napisano

Witam,

te answery wcale nie są przegięciem. Śmiało można polecić.

W ciemno polecam przede wszystkim chwyty ODI i Lizard Skins.

Mają zupełnie inny materiał niż tanie chwyty za 25-35zł i wytrzymują kilka razy dłużej a przy tym czujesz jakbyś miał rękawiczki posmarowane klejem.

Dodatkowo są bardziej elastyczne i tłumią drgania które przy twardych gripach (typu dartmoor) przenoszą się na ręce. I różnica jest naprawdę duża.

Zprawdzone empirycznie - sam używam Lizard Skins Northshore, wcześniej miałem Dartmoory w których zużycie widoczne było po dwóch miesiącach mało intensywnej jazdy.

image_url-128030-1302352239.jpg

Polecam i pozdrawiam

Napisano

Z dartmoorem jest tak, że jak się trafi... race są wygodnymi i wbrew pozorom MIĘKKIMI chwytami przez cieniutkie paski, co do wytrzymałości i trwałości jest to na dobrym poziome, sezon prześmigają spokojnie. I uważam że są godne polecenia i swojej ceny.

Napisano

Nie chciałbym zostać zrozumianym w ten sposób że uważam Dartmoora i podobne gripy za złe.

Absolutnie nie.

Jeździłem na gripach dartmoor - dokładnie tych: http://www.forumrowerowe.org/uploads/garage_images/image_url-128030-1277667763.jpg

I byłem z tej jazdy całkiem zadowolony.

Teraz jeżdżąc na Lizardach, ważam jednak że ODI czy Lizard Skins (z tego co wiem, gripy dla Answera produkuje ODI) są trzykrotnie droższe nie bez powodu.

I moim osobistym zdaniem są rzeczywiście trzykrotnie lepsze. Jeśli chodzi o kwestię wygody jazdy i pewności uchwytu - to zupełnie inna klasa. Pierwsze wrażenie jakby ktoś naprawdę klejem rękawiczki posmarował.

Jeśli chodzi o trwałość - z własnego doświadczenia powiedzieć nic nie mogę jeszcze, ale kumpel katuje w DH gripy ODI trzeci rok i nic nie wskazuje na to, żeby musiał je w dającym się przewidzieć okresie wymieniać.

Jeśli więc wytrzymają trzykrotnie tyle co Dartmoor (czy inne podobne), to biorąc pod uwagę pewność uchwytu, uważam że cena za nie jest jak najbardziej rozsądna.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...