Skocz do zawartości

[siodełko] Selle Italia SLR XC

restonfrets

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Zastanawiam się nad kupnem ww. siodełka. Tylko mam pewien problem. Jest w dość ładnej promocji SLR tylko bez dziury http://www.bikestacja.pl/siodelko-selle-italia-180g-czarne-p-4156.html?osCsid=urvan5rn10vsd46sgkrvj89ql6 . Z dziurą jest droższe i znacznie cięższe http://www.bikestacja.pl/siodelko-selle-italia-flow-225g-czarne-p-4148.html . I zgłupiałem. Różnica w wygodzie będzie wyraźna czy nie?

Dziękuje i pozdrawiam!

• Mod Team
Napisano

Oczywiście że różnica w komforcie będzie wyraźna. Kwestia tylko na ile wyraźna i odczuwalna będzie dla Ciebie, ale tego nikt Ci nie powie. Ja bez chwili zastanowienia brałbym wersję z dziurą.

Napisano

Czyli komfort w tym pierwszym będzie raczej zerowy? A w drugim za to dobry, ale za to waga trochę duża. Jakieś kompromisy? Napisałem do bikestacji może mają wersję XC Gel Flow do sprowadzenia czy coś.

Napisano

Zweryfikuję Twoja nic nie wyszło .

Znajomy jeździ na SLR XC z dziurą i nic mu nie dolega ale jest mniej komfortowe niż SLR XP.

Natomiast na SLR XP nie przejedzie nawet 50km bo pachwiny ma zmasakrowane.

Natomiast ja na tym samym SLR XP ,które winno teoretycznie być mniej komfortowe niż XC, przejechałem już kilkaset kilometrów bez wkładki i uważam je za BARDZO wygodne siodło.

Co tyłek to inna opinia. :-)

Napisano

to co podałeś w linku to jest wersja 2010r( mam identyczną tylko białą )więc jeśli znajdziesz gdzieś jeszcze tą wersje to śmiało bierz. Ja osobiście gdybym teraz był na twoim miejscu to brał bym tą nowszą wersję

Napisano

Znaczy jak przetestować? Pojeździć z tydzień? Chwila na siodełku nie powie Ci nic. Wszystkie SLRy mają bardzo podobne, żeby nie powiedzieć identyczne kształty i dla mnie na przykład jest bardzo mała różnica między zwykłym SLR bez dziury, na którym długo jeździłem, a SLR XC Gel Flow z dziurą, które ostatnio kupiłem, a które jest notabene bardzo lekkie i waży ~170g. Dla mnie SLRy są bardzo wygodne, do tego mają swietny kształt do jazdy terenowej - wąskie, i nie za twardy dziób.

Napisano

Nie no chodzi mi o to, że nigdy nie siedziałem nawet na takiej desce i chciałem zobaczyć jak to wygląda a nie kupować w ciemno. a które byś bardziej polecał, bez dziury czy z dziurą?

Napisano

Chyba chciał napisać jak chcesz sobie wsadzić w czasie jazdy to weź z dziurka :icon_mrgreen::whistling:

A tak na serio, to tez zdecydowanie polecam siodelko z dziurka, zdecydowanie lepszy komfort jazdy i jaka przyjemności :rolleyes::icon_lol:

Napisano

SLR XC bez dziury - mam od początku tego roku i uważam, że wbrew wszelkim pozorom jest to bardzo wygodne siodełko. Stosunkowo lekkie ( moje 183g. ). W spodenkach z wkładką można jeździć i jeździć, po asfalcie i w terenie. Jak dla mnie mogłoby być nawet nieco twardsze :-) Mimo wyglądu przypominającego deskę bardzo ładnie amortyzuje nierówności i "pracuje" pod tyłkiem.

Pzdr

• 3 tygodnie później...
Napisano

Witam.

Wykorzystujac temat siodelka mam pytanie,szukam siodelka dla siebie do tej pory jezdze na całkowicie karbonowym siodelku (twardym) i chcialem zmienic na cos bardziej miekkiego i konfortowego myslalem o siodelku selle Italia SLR XC Flow 2011 tym z dziurka w srodku. Dodam ze szukam siodelka na ktorym spokojnie bez wiekszych problemow przejade 60-80 kilometrow.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...