lukiopo Napisano 6 Kwietnia 2011 Napisano 6 Kwietnia 2011 witam wymieniłem kasete i łańcuch. Po tej wymianie łańcuch na korbie przy mocniejszym nacisku na pedala sie zacina. Nie chce zejsc. Czy musze wymienić korbe??Czy jest jakies innej wyjscie z tej sytuacji??
lukiopo Napisano 6 Kwietnia 2011 Autor Napisano 6 Kwietnia 2011 na najmniejszej. w rowerowym powiedzial mi gosciu ze zeby sie starly i trzeba zmienic korbe. Na starym łancuchu i wolnobiegu chodzilo elegancko
Mod Team Puklus Napisano 6 Kwietnia 2011 Mod Team Napisano 6 Kwietnia 2011 Domniemam z wypowiedzi ze chodzi o podwieszanie sie lańcucha na korbie. Jeżeli o to, to praktycznie nic sie z tym nie da zrobić albo wymienić zębatki albo lancuch. Możliwe ze z czasem problem sam zniknie jak sie wszystko do siebie dopasuje.
lukiopo Napisano 6 Kwietnia 2011 Autor Napisano 6 Kwietnia 2011 cos w tym stylu o podwieszanie sie lańcucha na korbie . jak pedałuje i mocniej depne np przy jezdzie na tylnym kole;) to łancuch nachodzi na łańcuch. Na dole powinien schodzic wedrowac do tylnej przerzutki i znowu na korbe. A on sie zawiesza na korbie i lancuch na łancuch sie zaklada i lipa... Wiec Puklus powinienem wymienic korbe?? Czy poczekać az sie wszystko ułoży?? Jak czekać to jak powinienem jezdzic by sie wszystko dobrze ułozyło??
Sandacz Napisano 6 Kwietnia 2011 Napisano 6 Kwietnia 2011 Jeśli to w różnych miejscach łańcucha, to raczej nie jest zbyt mocno skuty. Być może czoła zębów koronek korby są tak mocno "rozwalcowane" na boki, że klinują się między blaszkami ogniw. Wiadomo - nówka łańcuch jest mało tolerancyjny - do czasu, aż się "urobi" :-). Spróbuj delikatnie, bez szaleństw pojeździć - może się wzajemnie dotrze. Jak nie, pozostaje wymienić albo korbę, albo konkretną zębatkę korby...
lukiopo Napisano 6 Kwietnia 2011 Autor Napisano 6 Kwietnia 2011 zeby sa proste. zauwazyłem po zdjeciu korby że zebatka najmniejsza jest bardzie starta od tej srodkowej i najwyższej. Jak jezdze to na sredniej i najwyzszej sie nie zawiesza. Moze z biegiem czasu i km zrobiony sie wszysko pouklada... mam taka nadzieje:P.
adriansocho Napisano 6 Kwietnia 2011 Napisano 6 Kwietnia 2011 Zaciąganie łańcucha może być powodowane przez materiał zębatki, który zalega na zboczach ząbków, zwiększając jej szerokość. Przez to, że jest szerzej, to łańcuch się klinuje. Zdjąć zębatkę, pilnik w rękę i wyrównać zadziory. Albo zmienić najmniejszą zębatkę, u większości osób ona się bardzo mało zużywa.
Sandacz Napisano 6 Kwietnia 2011 Napisano 6 Kwietnia 2011 No właśnie - to się nazywa wlacowanie na zimno, a walcem są tulejki sworzni :-). Materiał z czół zębów "rozłazi" się nieco na boki przy kontakcie z tulejkami (bo gdzieś musi). Swoją drogą takie zużycie najmniejszej zębatki korby jest zaskakujące...:-)
lukiopo Napisano 6 Kwietnia 2011 Autor Napisano 6 Kwietnia 2011 duzo jezdze na tej zebatce. i sie zuzyla. jutro powalcze z pilnikiem moze cos zadziala. chociaz po przeczyszczeniu jej juz tak bardzo sie nie zawiesza no ale jeszcze od czasu do czesu zdarza sie.
Mod Team Puklus Napisano 7 Kwietnia 2011 Mod Team Napisano 7 Kwietnia 2011 Jak już będziesz tańczący z pilnikami to wyrównaj zbocza zębów w korbie, oszczędzisz w ten sposób łańcuch i dłużej ci posłuzy, podobnie jak i kaseta. Gorzej jak nie masz odkręcanych zębatek, wtedy tez sie da ale to już skomplikowany zabieg
lukiopo Napisano 7 Kwietnia 2011 Autor Napisano 7 Kwietnia 2011 niestety jeszcze sie nie dorobiłem korby z odkrecanymi zebatkami. a tak przyokazji jaka korbe byscie polecili??
Mod Team mrmorty Napisano 7 Kwietnia 2011 Mod Team Napisano 7 Kwietnia 2011 Pobaw się pilnikiem a powyższe pytanie zadasz za kilka tysięcy km A jak już będziesz chciał go zadać, to zajrzyj do właściwego działu.
lukiopo Napisano 7 Kwietnia 2011 Autor Napisano 7 Kwietnia 2011 dzisiaj powalczyłem i jak na razie chodzi nieźle. Dzieki za pomoc. Temat można zamknąć i usunąć
Mod Team mrmorty Napisano 7 Kwietnia 2011 Mod Team Napisano 7 Kwietnia 2011 Zamknąć to go zamknę ale nie usunę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.