Skocz do zawartości

[pedały] Crank Brothers Candy X - usterka

honor

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam problem z pedałami Candy X, konkretnie z prawym. Sprężyna rusza się na boki, co uniemożliwia wpięcie. Chwilowo pomaga jedynie przesunięcie sprężyny, po kilku wpięciach problem powraca. Chciałbym się dowiedzieć, czy ktoś miał podobną awarię i czy bez odsyłania na gwarancję da radę to naprawić. Link do zdjęć.

• 3 miesiące temu...
Napisano

Ja mam dokładnie tą samą awarię tyle że u mnie skończyła się pęknięciem sprężyny w prawym pedale, jedynie odesłanie na gwarancję może tu pomóc.

• Mod Team
Napisano

@UP: Ale co ma spiłować? Chodzi o to, że cała sprężyna zrobiła wżer na plastikowej obudowie i się przesunęła.

Sam na to raczej nic nie poradzisz, musiałbyś całość rozebrać i wsadzić tam jakiś odpowiednio dopasowany kawałek metalu.

Napisano

nie musi rozbierac calosci, wystarczy, ze odkreci nakretke, wyjmie lozysko, oske i delikatnie wybije tuleje na ktorej zamocowana jest sprezyna tak aby miedzy plastikiem, a "motylkiem" byla mala przerwa. nastepnie trzeba wcisnac tam odpowiednio szeroka podkladke, wbic tuleje, zalozyc oske, lozysko i oslone. pomysl ze spilowaniem... inteligentny inaczej :/

• 2 miesiące temu...
Napisano

Usterkę naprawiłem najpierw grubym drutem, a później opaską zaciskową(!!!) gdy sprężyna zaczęła przesuwać się w drugą stronę. Jeździłem tak do dzisiaj. Tym razem pękła sprężyna w lewym pedale, kończę przygodę z Candy i wracam do pd-m520.

Napisano

Naprawy nic nie pomogą, gdyż CB Candy X jest źle zaprojektowane przez co pęka sprężyna. Ja sam wymieniałem CB Candy X 4 krotnie w serwisie w ciągu 2 miesięcy zawsze pękała sprężyna czy to w lewym czy w prawym pedale-stanowczo odradzam CB Candy X!. :icon_confused:

Napisano

Też zaliczam się do grona tych którym pękła sprężyna w Candy, generalnie to nie jedyny tandetny wyrób CB ;)

Ale do sh*tmano wcześniej straciłem uznanie ...

Napisano
Też zaliczam się do grona tych którym pękła sprężyna w Candy, generalnie to nie jedyny tandetny wyrób CB ;)

Ale do sh*tmano wcześniej straciłem uznanie ...

No to co innego brać?.
Napisano

dlatego lepiej dołożyć do droższych modeli CB. używam Mallet'ow i Candy C. zero problemów. na allegro można czasem kupić pedały po bardzo dobrej cenie.

Napisano

A czym różni się Candy X od Candy C oprócz metalowych wstawek na platformach? Candy X z blokami kosztowały swojego czasu ~75zł, teraz widzę na allegro Candy C za prawie 3 razy drożej. Chyba musiałbym na głowę upaść żeby je zakupić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...