Skocz do zawartości

[manetki] 9-biegowe do 7 czy lepiej gripshifty?

Puma [JFK]

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przymierzam sie do kupna manetek ale wszystko co widze do kupienia jest na 9 przełożeń. Da sie to tak wyregulować żeby dobrze działało z przerzutką STX RC z tyłu na 7 przełożeniach? Czy lepiej kupić gripshifty ze SRAM'a na 7 przełożeń?

Napisano
]Da sie to tak wyregulować żeby dobrze działało z przerzutką STX RC z tyłu na 7 przełożeniach?

nie da sie manetki na 9 bieow musza wspolpracowac z kaseta na 9 rzedow.

Jedyna mozliwosc to mieszanie manetek i kaset 6,7,8 biegowych

]Czy lepiej kupić gripshifty ze SRAM'a na 7 przełożeń?

zdecydowanie lepiej ale pamietaj ze te musa dzialac w systemie 1:2(takie sa wspolpracujace z przerzutkami shimano)a nie w systemie esp1:1 ktory dziala tylko w obrebie sramowskich przerzutek(i suntoura na przyklad ale na pewno nie shimano stxrc)

Napisano

moje zdanie ostatecznie po doglebnej analizie jest takie ze kup pod 8 biegow manetki albo alivio jesli wolisz cyngle....no chyba ze uda Ci sie dorwac stary model np xt...w krakowie niedawno gosc przy mnie taki kupil,albo cos ze srama z gripow-dowolny wybor bez mala prawie kazde sa w wersji pod 8 biegow a z tych ktore pasuja pod shimano to chyba wszystkie...choc pewny nie ejstem jakby cos to na stronie harfy sprawdz sobie.

Dlaczego manetki na 8?bo na razie masz kasete na 7 ale moze kiedys bedziesz mial na 8 a puki co takie manetki beda sprawnie dzialac z Twoja kaseta umozliwiajac pozniejszy taniutki upgrade :grin:

Napisano

Tak się nie da. To znaczy da się, ale nie do końca.

Jeżeli kupisz teraz manetki Alivio (albo SRAMa pod SH), to żeby potem korzystać z przerzutki SRAMa będziesz musiał kupić do niej nowe manetki.

Te Alivio będą chodzić z STX RC, z Alivio, Acerą i wszelkim innym SH na mniej niż 9 biegów, ale ze SRAMem już nie.

Dlatego jeżeli nie chcesz dwa razy wydawać kasy na manetki, powinieneś zdecydować się na jedną z opcji:

1. Kupujesz manetki Alivio i jak będziesz zmieniał kiedyś przerzutkę, to będzie to musiało być Shimano na 8 lub mniej biegów.

2. Jeśli marzy Ci się SRAM (SRAM rulezzz :) ), kup manetki i przerzutkę od razu.

Jeśli chodzi o kasetę, to nie ma problemu. Kupuj ze SRAMa lub Sh, będzie działać.

Napisano

Manetka 9 biegowa z 8 bedzie dziala wiec z 7 pewnie tez , nadal przy tym obstaje :)

Swego czasu mialem dosc dziwny zestaw : kaseta 7.0 ( 9 ) + Sora ( 8 ) + manetka Deore ( 9 ) , calosc dziala bdb ( jedyne co sie dzialo to spadal lancuch z koleczek od czasu do czasu no ale to wina przerzutki - duze kolka i ona jest zdecydowanie pod lancuch na 8 )

Ja Srama manetek w ogole nie trawie , o wiele wygodniejsze sa cynglowe ;]

Napisano

Ale kasete i manetki miales na 9. Kasety 8 czy 7 biegowej nie obsluzy poprawnie manetka przeznaczona do 9. Przerzutka w tym wypadku ma najmniejsze znaczenie byleby miala odpowiedni zasieg.

Ja Srama manetek w ogole nie trawie , o wiele wygodniejsze sa cynglowe ;]

Przeciez sram tez ma 'cynglowane' Triggery i sa wygodniejsze od rapidfajrow.

Napisano
Te Alivio będą chodzić z STX RC, z Alivio, Acerą i wszelkim innym SH na mniej niż 9 biegów, ale ze SRAMem już nie.

Alivio beda chodzic z kazda przerzutka shimano nawet z deore lx xt i xtr.Sam rozwazalem kupujac nowy naped dokupienie do moich manetek sram 5.0 8b nowej tylniej x-9 albo tanszej xt i manetek alivio zostajac tak czy inacej przy kasecie 5.0 8b(wybralem srama jednak)

Napisano

Tak wiem ze sa ale mialem na mysli obrotowe :)

Kasete mialem 9 i manetke 9 ale jak juz w jakims watku dyskutowalem przez jakis okrez mialem tez manetke 9 a kasete 8 i tez dzialalo dobrze , jak dla mnie to kwestia odpowiednie regulacji.

pzdr

Napisano

a mi sie wydaje ze to nie mialo prawa dzialac ok no chyba ze tylnia rpzerzutka miala duuuuze luzy i bledy manetki jej nei przeszkadzaly bo sama sie ustawiala w maire prosto pod trybkami a przy manetce 9 i kasecie 8 czesto kilka przelozen wypada tak ze manetka ustawia przerzutke pomiedzy trybkami kasety

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...