HiFi Napisano 7 Marca 2011 Napisano 7 Marca 2011 Witam Jest to mój pierwszy temat/post na forum. Zamierzam zmienić cały układ kierowniczy w rowerze Kellys Result 2008. Z racji tego że jest to rower trekkingowy/cross, chcę postawić na wygodę. Rower będzie używany po szosie, czasami szutrowa droga (naprawdę rzadko). Chcę wymienić mostek, stery, kierownicę (prosta) i dokupić jakieś rogi. Zastanawiam się czy kupić komplet z jednej firmy, czy poskładać z różnych marek. Podoba mi się Ritchey WCS, ale patrząc na używane aukcje często widuje napisy pozdzierane. Waga ma raczej drugo planowe znaczenie, chodzi mi o wytrzymałość, ale żeby nie była za bardzo ciężka Pozdrawiam
sEs Napisano 7 Marca 2011 Napisano 7 Marca 2011 A dlaczego chcesz zmienić kokpit, skoro nie dla wagi to dlaczego ? Dlaczego sprzęt ma być wytrzymały (obecny nie jest) ? Katujesz tego crossa na szosie ?
HiFi Napisano 7 Marca 2011 Autor Napisano 7 Marca 2011 Nie, crossa nie katuje, potrzebuje sprzętu na lata. Źle się wyraziłem, kokpit obecny jest ze stalu, a Ja potrzebuje aluminium które przy byle naciśnięciu nie zostanie mi w rekach
DragonBike Napisano 7 Marca 2011 Napisano 7 Marca 2011 napisz co dokładnie chcesz zmienić i ile jesteś w stanie wydać.
HiFi Napisano 7 Marca 2011 Autor Napisano 7 Marca 2011 Chcę zmienić mostek, kierownice i stery, modernizuje cały rower. Może za sezon za ramę sie wezmę. Do wydania mam ok 400zł ale im mniej tym lepiej
MichalW1994 Napisano 7 Marca 2011 Napisano 7 Marca 2011 A stery źle Ci chodzą? Jak dobrze to może zamiast nich kupisz sztycę. Mógłbyś zobić komplet: kierownica, mostek i sztyca jednej firmy Sprawdź Boplight, Amoeba i Ritchey PRO. WSC według mnie jest do Crossa trochę za drogi jeśli nie chodzi o masę Ale to tylko takie moje odczucie ;D
HiFi Napisano 7 Marca 2011 Autor Napisano 7 Marca 2011 Tak, musiałem je do końca dokręcić (śruby w sterach) z powodu luzu przy hamowaniu (stukanie w środku). I kręcenie kierownicą jest ciężkie. Przejechałem na nich cały sezon, a na następny postanowiłem sobie zbierać na części. Między PRO a WCS jest duża różnica wagowa i wytrzymałościowa, czy płacimy za znaczek WCS? Sory za post pod postem. Czyli bez problemu zmienie cały układ w tym rowerze? Jeśli chciałbym coś z Ritchey'a to wybrać wersje matową czy połyskującą? Nie znam się na rowerach, 31,8mm będzie dobrą grubością kierownicy? Jak z napisami Ritchey'a? Czy scierają się od tak dotykając powierzchni czy przy upadkach? A jakie stery mam kupić by to jakoś jeździło? A może Boplight czy Easton będzie lepszym wyborem? Proszę o pomoc w wyborze konkretnego modelu.
zeflo Napisano 8 Marca 2011 Napisano 8 Marca 2011 Średnio widze sens zmieniana teraz sterów na nowe,skoro za rok chcesz kupić nową ramę. Chyba że masz już upatrzoną ramę,i może będą pasować
Klosiu Napisano 8 Marca 2011 Napisano 8 Marca 2011 Rok to rok, co, ma sie przez rok meczyc ze stukajacymi i ciezko chodzacymi sterami? Bez przesady . WCS jest zdecydowanie lzejszy od PRO, ale konkretnych liczb niestety nie podam. Ale czuje sie w rece, wiec roznica jest spora. Ja bym radzil kierownice 25.4mm, wbrew mitom o wiekszej sztywnosci standardu 31.8 mm roznica jest w praktyce nieodczuwalna. Glownie te kierownice roznia sie wygladem i tym, ze na kierownicy 31.8 jest zwyczajnie mniej miejsca, jesli przychodzi do instalacji lampki, licznika, pulsometru czy na przyklad piszczacych gumowych zwierzatek . Mam sztyce WCS mat, napisy sie troche wytarly po sezonie w blotnych maratonach, ale mam tez w szosowce PRO, i tam sie nic nie przytarlo. W rowerze uzytkowanym na szosie nie ma raczej szans zeby cos sie wytarlo, trzeba do tego trzec o sztyce ubloconymi portkami przez dluzszy okres czasu .
zeflo Napisano 8 Marca 2011 Napisano 8 Marca 2011 Nie o to mi chodziło, żeby męczyć się rok z tymi sterami. Bardziej o to (przynajmniej ja tak to widze), zacząłbym modernizację wlaśnie od wymiany ramy. Choć nie wiem jaka ramą zainteresowany jest autor , być może jest to droższa rama na którą musialby dlużej odkladać. Co do średnicy 25,4mm , używam kierownice i mostek pod tą średnicą. Nie narzekam.
HiFi Napisano 8 Marca 2011 Autor Napisano 8 Marca 2011 Zmiana ramy będzie polegać na użyciu innego tworzywa aluminium, chyba że tańszy carbon i troszkę większa, mam 19" ale może na jakąś 21". Czy "wejścia" na ramie są różne że mam poczekać do wymiany ramy? Sam niewiem czy będe na pewno zmieniać ją bo niewiem ile waży ta moja i czy to opłacalny biznes. Jeszcze posiadam sprzęt Shimano Tourney który sprawdził sie przez pierwszy sezon, ale teraz odmawia mi licznie posłuszeństwa w postaci spadania łańcucha, nie zaskakiwania biegów na tylnej przerzutce, mimo licznych prób (wielkokrotna regulacja). Chciałbym zmienić układ + napęd a na ramę raczej mi już nie wystarczy. Nie od razu Rzym zbudowano Sory za offtop, ale jak ma sie np. przerzutka Shimano 105 + Kaseta szosowa + Mantetka Shimano XT/SLX?
Epic89 Napisano 8 Marca 2011 Napisano 8 Marca 2011 polecacie wcs a to się gnie jak plastelina. weź lepiej eastona, ciężki ale solidny albo modele firmy PRO. Sama grupa PRO ritcheya ma sens bo jest tania.
Klosiu Napisano 8 Marca 2011 Napisano 8 Marca 2011 Epic --> co ci sie gnie w WCS? Porownujac WCS do Eastona nie widze wiekszych roznic. Tyle ze kiere Eastona pogialem w dzwonie, a WCS nie, ale to kwestia pecha. Hifi --> ile masz wzrostu? Moze 19 cali wystarczy, rama jak rama, chyba ze chcesz koniecznie amortyzator, bo do sterow klasycznych nic ciekawego nie dostaniesz. Lepiej pieniadze wydac na nowa korbe, przerzutki, manetki i kasete. W zasadzie powinienes wymienic cale tylne kolo bo ten model ma zdaje sie wolnobieg. Hmm, tak sobie zgrubnie policzylem ze upgrade do poziomu deore troche pokosztuje, wraz z kolem z 800-1000zl. Juz nie licze nawet kierownicy i sztycy. Moze faktycznie lepiej sprzedac gdzies ten rower i wziac jakiegos nowego crossa za 1500-1700zl?
HiFi Napisano 9 Marca 2011 Autor Napisano 9 Marca 2011 Tak, uzbierałem taką sumę na napęd. Wiem że to nie ten dział, ale co myślicie o: - Manetka XT/SLX - Przerzutka tylnia: 105 - Przerzutka przednia: 105 - Kaseta 9 rzędowa, ale jakaś szosowa. Niepotrzebuje tych najwiekszych zębatek, w moim Tourney raz/dwa użyłem tego. - Korba np. Truvativ, bądź Shimano ale niewiem jaki model na trzy przełożenia. Ze sprzedaży np. mam 800zł, wezmę za rower ok. 400zł (choć nie wiem czy nawet tyle) i mam ok. 1200zł. Kupie podobny rower z Acera/Alivio (mówię tu o nowym). Używany rower za tą cenę jest faktycznie na lepszych podzespołach, lecz za używanymi nie przepadam, nawet z niby 500km przebiegu. Co do ramy, mam 176cm wzrostu. Powinienem jeszcze urosnąć. 19" to wygodna rama, sztyca nawet na max nie jest wyciągnięta. Więc raczej będzie dobra.
Klosiu Napisano 9 Marca 2011 Napisano 9 Marca 2011 Wlicz tez koszt nowego kola, musisz miec tylne kolo z piasta pod kasete 9 rzedow. Bo teraz masz kolo pod wolnobieg i kasety nie zalozysz. Ja bym jednak szukal przerzutek gorskich, klasy Deore, glownie na asfalt nie potrzebujesz nic lepszego. Przy okazji tansze niz 105, a przy tym przerzutka przednia 105 obsluguje dwutarczowe korby, a nie trzytarczowe. Kaseta faktycznie moze byc szosowa. Korba Alivio na octalink (trwalsza) albo Deore na Hollowtech (wiekszy wspolczynnik czadu ). Manetki tez Deore. XT i SLX sa lepsze, ale tez sporo drozsze, a ich "lepszosc" wychodzi glownie przy jezdzie w terenie, na szosie nie potrzebujesz az tak szybkich i lekkich zmian biegow jak w terenie. Nie ma sensu pakowac kasy w osprzet de facto do jazdy sportowej na maratonach, gdy jezdzi sie glownie po szosie.
MichalW1994 Napisano 9 Marca 2011 Napisano 9 Marca 2011 za 120 to może być problem z alivio albo deore... Te grupy się chyba pojawiają tak od około 1500zł Ale skoro będziesz go używał głównie na szosie i szutrze, to może sprawdź Kross Scraper. Tylko z wygodą może być średnio, bo ma sportową geometrię i nie ma amortyzatora... Ale to zależy od tego jak kto rozumie wygodę mnie się na nim jeździ świetnie http://allegro.pl/kross-street-scraper-8-mega-wyprzedaz-44-i1484487819.html
HiFi Napisano 9 Marca 2011 Autor Napisano 9 Marca 2011 A nie mogę zmienić poprostu tylniej piasty a zostawić tą samą obręcz i szprychy?
Fenthin Napisano 9 Marca 2011 Napisano 9 Marca 2011 Moment, moment. Result to rower z klasycznymi sterami, marnym osprzętem i bardzo budżetową stalową ramą. A Ty planujesz założenie tam WCS i XT? Gra nie warta świeczki. Kręgosłup roweru jest zbyt marny, by ładować w niego takie pieniądze.
HiFi Napisano 9 Marca 2011 Autor Napisano 9 Marca 2011 Tak teraz pomyślałem że faktycznie jednak nie warto . Chcę rower do spokojnego jeżdżenia, czyli Deore/Slx mi wystarczy? Będzie duża różnica między Tourney'ami? Te komponenty w rowerze miały mi wystarczyć do jednego sezonu, mniej wydam będzie więcej w kieszeni.
Klosiu Napisano 9 Marca 2011 Napisano 9 Marca 2011 Od osprzetu Tourney Deore bedzie sie roznic poteznie. Mozesz wymienic sama piaste, ale to moim zdaniem gra niewarta swieczki. Nowe kolo na piascie Deore, zwyklych szprychach 2mm i niedrogiej obreczy bedzie cie kosztowac z 200 zl albo i nie to. A wymiana piasty z ponownym zaplotem ze 100zl, a i tak bedziesz mial stare kolo, na starych szprychach, tylko z nowa piasta. Zdecydowanie lepiej troche oszczedzic np na manetkach XT i kupic cale kolo .
HiFi Napisano 9 Marca 2011 Autor Napisano 9 Marca 2011 Prosiłbym o wymienienie modeli z poszczególnych części napędowej roweru. By to wszystko fajnie jeździło.
HiFi Napisano 10 Marca 2011 Autor Napisano 10 Marca 2011 Chciałem tylko zapytać jak z przerzutką 105 wkońcu jest http://allegro.pl/przerzutka-przednia-105-fd-5603-ciclo-sport-jj-i1468514043.html http://allegro.pl/przerzutka-przednia-shimano-105-fd-5504-na-obejme-i1491599361.html Obsługują czy nie? Zrobiłbym sobie taki system napędowy bardziej szosowy.
HiFi Napisano 11 Marca 2011 Autor Napisano 11 Marca 2011 to którą przerzutkę wybrać? Korba Shimano Deore fc-m590 będzie dobrym rozwiązaniem?
JaniszMTB Napisano 11 Marca 2011 Napisano 11 Marca 2011 Czytam tak i czytam ten wątek, i nie wiem czy ty składasz rower czy modernizujesz i składać go chcesz na częściach jak do xc, chodź to rower crossowy...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.