Mod Team sznib Napisano 12 Sierpnia 2011 Mod Team Napisano 12 Sierpnia 2011 Fajnie. Zauważyłem też że nie mam podkładek oznaczonych na schemacie "5" (korbę nabyłem używaną). http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/EV/bikecomponents/FC/EV-FC-M533-K-2680_v1_m56577569830625622.pdf Skręciłem wszystko i kręci się dobrze. Czy może dorobić jakoś te podkładki? Wie ktoś ile one mają szerokości?
M333 Napisano 12 Sierpnia 2011 Napisano 12 Sierpnia 2011 Te "5" to chyba uszczelki. Możesz jeździć bez tego, nic się nie powinno wydarzyć. Co do "zawleczki" to moim zdaniem ma ona zabezpieczyć lewe ramie przed odpadnięciem. Zabezpieczyć w razie poluzowania śrub trzymających całe ramię (tych dwóch śrub pod imbus 5mm). Nie znam sytuacji, żeby to zabezpieczenie komuś rzeczywiście się przydało, uchroniło przed upadkiem. Niemniej szarpnąłbym się i wydał te 3zł, tak dla własnego spokoju.
mariuszpk Napisano 12 Sierpnia 2011 Napisano 12 Sierpnia 2011 Zabezpieczyć to ona dużo nie może. Milimetrowy drut w plastiku nie utrzyma odkręconej korby. Wiem do czego ona jest bo 30 min z nią walczyłem. Ma zabezpieczyć przed pozostawieniem zbyt dużej przerwy między blatami a łożyskiem. Jak tego nie zrobisz to za cholere nie wsadzisz tej podkładki. I oczywiście jest też podkładką ta podkładka. spokojnie ten drucik możesz przykleić kropelką lub wsadzić samą podkładkę. Sent from my HTC Wildfire using Tapatalk
Mod Team sznib Napisano 13 Sierpnia 2011 Mod Team Napisano 13 Sierpnia 2011 Ok, dzięki za odpowiedzi. Na razie będę jeździł jak jest. Raz tylko czytałem o tym że komuś odpadło czy tam przekręciło się lewe ramię korby, ale przyznał się że skręcił tylko plastikową śrubę i zapomniał o imbusowych.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.