Skocz do zawartości

[przerzutka]wygięta?

aVee

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

słuchajcie ostatnimi czasy na przerzutce 1/8 i 2/8 zaczęło ,,przeskakiwać" pomyślałem że zęby na ostatniej przerzutce padły ale dzieje się tylko tak na 1/8 i 2/8 na 3/8 jest już wszystko ok. Mam zdjęcia jak wygląda przekładnia na 1/8 moim zdaniem jest ona za bardzo cofnięta

1. zdjęcia 1

2 foto 2

zdjęcia zębatki sami oceńcie czy jest zużyta

1 foto 3

2 foto 4

Napisano

łańcuch jest oryginalny i zawsze na nim było wszystko ok :/

a zębatki uważasz że są jeszcze nie zużyte ?

Napisano

Kaseta jest ok. Łańcuch faktycznie trochę za długi, ale chyba nie jeździsz na takim przekosie, jak na fotce? Jeśli tak to znaczy, że nie lubisz swojego bicykla :-) Profilaktycznie skróć go tak, by na tym przełożeniu nie dotykał górnego kółka przerzutki (jedno, dwa ogniwa)

Napisano

Jak nie pomoże skrócenie to może opasanie kasety jest zbyt małe. Możesz to wyregulować śrubą przy mocowaniu przerzutki w haku. Trzeba to zrobić tak żeby łańcuch bardziej oplatał zębatki.

Napisano

Zęby kasety są w porządku, ale łańcuch na pewno jest za długi. Mimo sporego przekosu odpowiednio dopasowany łańcuch troszkę powinien ściągać wózek w dół.

• Mod Team
Napisano

Skróć sobie łańcuch o jedno maksymalnie dwa ogniwa. Przejedź się i daj znać czy się poprawiło.

BTW. Nie jeździj na takich przekosach, bo napęd doprowadzisz do ruiny w niespełna sezon.

Napisano

Zęby kasety są w porządku, ale łańcuch na pewno jest za długi. Mimo sporego przekosu odpowiednio dopasowany łańcuch troszkę powinien ściągać wózek w dół.

słuchajcie łańcuch jest oryginalny i na takim zawsze było ok :/

jak wyregulować tą przerzutkę ? tzn śrubę przy haku ?

Napisano

Wiemy że jest oryginalny, po prostu się już rozciągnął jak każdy łańcuch. Skróć i powinno być lepiej. Trzeba wkręcić bardziej śrubę przy samym haku przerzutki.:thumbsup:

Napisano

Wiemy że jest oryginalny, po prostu się już rozciągnął jak każdy łańcuch. Skróć i powinno być lepiej. Trzeba wkręcić bardziej śrubę przy samym haku przerzutki.:thumbsup:

słuchajcie możliwe jest żeby łańcuch nie miał zawleczki ? nie ma nigdzie tej p*** zapinki

Napisano

Foto numer 1

którą śrubę dokręci ?

nr 1 czy nr 2? zaznaczyłem na foto

dokręcałem tą nr 2 i nic nie dało ( 1 wczesniej sie bawiłem i nie wiem czy nic nie zje**)

Napisano

Czyli wykręcając 1 zwiększa się kąt opasania. To niekoniecznie musi pomóc. Najlepiej (obok skrócenia łańcucha) zmienić technikę wykorzystania przełożeń, czyli zrezygnować z jazdy na przekosach :-)

• 3 miesiące temu...
Napisano

Witam. Podepnę się pod temat, po ostatnim upadku na prawą stronę i uderzeniu przerzutki Shimano SLX o asfalt, nie mogę wrzucić łańcucha na dwa najlżejsze biegi. Gdy wrzucam bieg na drugi od lewej tryb, tylny, to łańcucha spada między dwie największe zębatki, a gdy wrzucam bieg na najlżejszy to łańcuch wychodzi poza kasetę. Regulacja nic nie pomogła. Zauważyłem też wygięcie wózka w stronę koła i wygięcia haka (tak mi się przynajmniej wydaje) widoczne na foto:

https://picasaweb.google.com/115954709951902832180/Shi

Czy przyczyną jest ten hak?

Napisano

Panowie mam pytanie odnośnie szosówki bo nie moge dojść do ładu z przerzutką przednią a mianowicie łańcuch obciera mi o boki prowadnika. Zaobserowałem że najprawdopodobniej mam coś skrzywione na korbie bo jak kręce bo łańcuch chodzi od lewej do prawej strony :/ jak zdiagnozować co jest krzywe ? Zdejmowałem duża tarcze i wygląda spoko wydaje mi sie że coś w korbie jest skrzywione ale nie wiem jak zdjąć pedały ??

Zgóry dzięki za pomoc !

Napisano

Witam. Podepnę się pod temat, po ostatnim upadku na prawą stronę i uderzeniu przerzutki Shimano SLX o asfalt, nie mogę wrzucić łańcucha na dwa najlżejsze biegi. Gdy wrzucam bieg na drugi od lewej tryb, tylny, to łańcucha spada między dwie największe zębatki, a gdy wrzucam bieg na najlżejszy to łańcuch wychodzi poza kasetę. Regulacja nic nie pomogła. Zauważyłem też wygięcie wózka w stronę koła i wygięcia haka (tak mi się przynajmniej wydaje) widoczne na foto:

https://picasaweb.google.com/115954709951902832180/Shi

Czy przyczyną jest ten hak?

Z pewnością wygięty jest hak,więc bierz się za klepanie! :icon_mrgreen: Natomiast spadanie łańcucha z kasety zapobiega ogranicznik czyli śrubka w przerzutce,jeśli ustawisz ją odpowiednio nie ma mowy o spadnięciu łańcucha! B)

Panowie mam pytanie odnośnie szosówki bo nie moge dojść do ładu z przerzutką przednią a mianowicie łańcuch obciera mi o boki prowadnika. Zaobserowałem że najprawdopodobniej mam coś skrzywione na korbie bo jak kręce bo łańcuch chodzi od lewej do prawej strony :/ jak zdiagnozować co jest krzywe ? Zdejmowałem duża tarcze i wygląda spoko wydaje mi sie że coś w korbie jest skrzywione ale nie wiem jak zdjąć pedały ??

Zgóry dzięki za pomoc !

Być może masz luzy na osi suportu,więc należało by pożądnie to podokręcać!Nie wiem po co masz odkręcać pedały,ale jakbyś zapomniał to prawy odkręcamy normalnie czyli w lewo przeciwnie do ruchu wswkazówek zegara,natomiast lewy odkręcamy odwrotnie czyli w prawo zgodnie ze wskazówkami zegara. B)

Napisano

Chodziło mi o zdjęcie korb :D Polukałem i widze że potrzebuje klusz do zdejmowania korb i klucz do odkręcania suportu. Podjade do rowerowego i zapytam czy mają a jak nie to allegro.

Suport odkręca się normalnie w lewo ??

Pozdro

Napisano

Też się podepnę mam taki sam problem jak Marcin13 dzisiaj nawet przy zmianie biegu na 3/8 wózek wszedł mi w szprychę co robić ? Kupić nową przerzutkę czy próbować ją naprostować ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...