Skocz do zawartości

[Przerzutka] Deore 2010 - problem z regulacją

nedvet

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mam problem z regulacją przerzutki tylnej Deore 2010(zwykła nie shadow) na 8rzędowej kasecie CS-HG50 i kupioną w tamtym roku manetką Alivio. Wszyscy na forum pisali że taka konfiguracja będzie chodzić bez problemu. Jednak u mnie nie da się tej przerzutki wyregulować żeby dobrze działała w obie strony. Jak wyreguluję ją, że dobrze wrzuca na wolniejsze biegi to ma problemu z zrzucaniem. Zrzuca tak jakby o połowę odległości pomiędzy koronkami. Linki i przerzutka są nowe i nasmarowane gdzie się tylko da. Dodam że jak założyłem starą wysłużoną przerzutkę Alivio to wszystko działa tak jak powinno.

Czy ktoś ma pomysł gdzie może być problem?

Napisano

Wydaje mi się ze linka była dobrze naciągnięta bo gdy wrzucałem wolniejszy bieg czyli naciągałęm linke to jeszcze w miare jako tako to szło (chociaż na środkowych koronkach były problemy). Problem pojawiał się przy zrzucaniu czyli gdy manetka zwalniała linke, to przerzutka nie skacze co koronke tylko tak jakby co pół a potem to się już wogóle gubi...

• Mod Team
Napisano

Jeździłeś już czy tylko regulacja na sucho? Mi się nigdy jeszcze chyba nie udało wyregulować tip top na stojaku, zawsze jest tak że jak w jedną stronę dobrze w drugą źle. Jednak z doświadczenia wiem że regulacja na stojaku nie ma większego sensu, tutaj regulujemy żeby mniej więcej chodziło (np. żeby w jedna stronę było dobrze), pamiętamy o tym żeby śrubka regulacyjna przy manetce była wykręcona, najlepiej do połowy gdzieś, no i na rower i w trasę. Za pomocą śrubki przy manetce podczas jazdy bez większych problemów da się idealnie wyregulować, i czuć że każde ćwierć obrotu (skok śruby) ma znaczenie.

Napisano

Wina leży prawdopodobnie po stronie linki a bardziej pancerza(w tanich rowerach często wkładają pancerze hamulcowe zamiast przerzutkowych). Różnica jest w ułożeniu krosna.Lub poprostu jest zatarta

Napisano

Możliwe że to może być wina pancerza bo jeden odcinek mam właśnie z pancerza do linki hamulcowej:P postaram sie szybko wymienić pancerz i dam znać czy jest poprawa. tylko dziwi mnie fakt że przerzutka alivio na tym pancerzu działa bez problemu...

• Mod Team
Napisano

Po pierwsze sprawdź stan linek przerzutkowych bo nie ma prawa to nie dzialać, sprawdź tez czy linke zakrecileś poprawnie do przerzutki.

od siebie dodam ze patrząc na tył roweru dokladnie na wózek a jeszcze dokładniej na koleczko prowadzące lancuch ustawiamy je tak aby lancuch znajdował sie mozliwie na srodku miedzy zebatkami (czyli nie znajdował sie za blisko sąsiednich zebatek).

Jak te zabiegi nic nia dadzą możliweym jest ze przerzutka jesz uszkodzona w jakiś sposob.

Napisano

Rozumiem, że wymieniałeś tylko przerzutkę, a kaseta i manetki są tak jak były? Co to za kaseta, 34-11T? Dobrze wyregulowałeś ustawienie przerzutki śrubkami H i L?

Napisano

Pozostaje jeszcze śruba baryłkowa na przerzutce. Jak coś nie gra, zawsze można "wyprostować" położenie przerzutki względem odpowiedniej zębatki. Kręcąc tą śrubą będziesz widział, że przerzutka przesuwa się w prawo i w lewo.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Witam.

Wszystko już działa. Problemem faktycznie był jeden odcinek z pancerza hamulcowego. Teraz jest już wymieniony i wszystko działa jak potrzeba :)

Dziekuje wszystkim z pomoc

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...