Skocz do zawartości

[rower]Jak zdjąc łożysko napędu roweru?

pentagramsss

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

długość osi czyli długość obecnego suportu który jest włożony w ramę? Wychodzi mi 11cm.

a szerokość mufy suportu jak zmierzyć?

Dodatkowe pytanie: czy ten stary zużyty suport mogę dać do malowania z ramę a po malowaniu(piaskowanie i proszkowanie) zdjąć i włożyć nowy ?

Do piaskowania możesz nie demontować starego suportu. Jeżeli chodzi o malowanie proszkowe, czyli takie gdzie rama idzie do pieca, to ja bym dał bez suportu. Prawdopodobnie te "nakrętki" z wielowypustem w który wchodzi klucz są zrobione z jakiegoś tworzywa sztucznego (plastiku) i w piecu się po prostu rozpłyną.

Jeżeli nie masz pewności jaki suport kupić to poczekaj, jak będziesz miał klucz to wykręcisz stary suport a na nim powinien być napisany model i wymiary.

Jeżeli chodzi o wybijanie misek sterów, może to nie być takie proste. Dobrze jest oprzeć ramę o coś solidnego i wybijać miskę po całym jej obwodzie tak żeby wychodziła prosto z rury.

Napisano

miski ściągnięte, ale trochę trzeba było uderzać :):wallbash: :wallbash: :wallbash:

No właśnie. Nie wiadomo z czego zrobione są te nakrętki... Jeśli będzie to plastik to się rozpłynie... ale z drugiej strony to bardzo dobre zabezpieczenie żeby gwintu nie uszkodzili. Co radzicie? Dodam że trochę km mam do tej firmy która zrobi piaskowanie i proszkowanie więc nie pojadę specjalnie po to żeby zdjąć suport :(

Napisano

Nakrętki - czyli miski suportu mogą być ze stali, z aluminium, lub z plastiku, z czego są to raczej łatwo sprawdzić metodą manualną (pogrzebać jakimś cienkim śrubokrętem)

Suport który znalazłeś będzie pasował, jednak osobiście bym go nie kupił - jak dla mnie tandeta (tzn miałem taki i bardzo szybko padł).

Napisano

W suportach które wrzuciłeś lewa miska jest z tworzywa, prawa stalowa.

Podejrzewam, że temperatura w piecu nie zniszczy suportu, jeśli go zniszczy, równie dobrze może rozhartować ramę ...

Napisano

Temperatura w piecu waha się od 160 do 200, zależnie od rodzaju farby. Widziałem dolne golenie do amortyzatora (bardzo stary) z których ktoś nie wyjął ślizgów przed włożeniem do pieca, zmieniły kształt na dość abstrakcyjny. Ja bym nie ryzykował z zostawianiem plastikowych elementów w ramie.

Napisano

ale nie wiadomo czy sa plastikowe;/ :wallbash:

Dwie skrajności: bardziej zabezpieczona rama bądź mniej zabezpieczona :P. Co wybrać? Przed chwilą próbowałem przypalać zapalniczką nakrętki-ani drgnęły... Czy w środku suportu są jakieś plastiki?

:rolleyes:

Napisano

Ale nie jest powiedziane , że stary suport ma miski plastikowe, widać, że tam coś się srebrzy, więc miski są raczej metalowe, gorzej jeśli z suportu zacznie wypływać rozgrzany smar i upaprze farbę.

Najlepiej wykręcić jedną miskę, wybić suport , następnie miskę zakręcić, wtedy będzie osłaniała gwint, a pozostałe problemy znikną.

Napisano

Najlepiej wykręcić jedną miskę, wybić suport , następnie miskę zakręcić, wtedy będzie osłaniała gwint, a pozostałe problemy znikną.

czyli mam zostawić tylko te nakrętki z suportu? Da się tak :)?

:icon_lol:

• Mod Team
Napisano

Kurcze, zaczyna mi się tik w lewym oku a to niedobrze :036:

Połącz naszą korespondencję na priva z tym co tu masz napisane i możesz książki pisać, więcej wiedzy nie potrzebujesz!

Diabeł nie jest aż taki straszny... Jak już masz klucz a nadal boisz się o gwinty w ramie, to wyjmujesz stary suport, czyścisz ze smaru, przy okazji sprawdzasz z czego są te nakrętki(nożem, zapalniczką, przypiekasz rozgrzaną do czerwoności szprychą (czy co tam jeszcze w podręcznikach dla sadystów piszą) i jeśli nie plastik to skręcasz do kupy i oddajesz fachoffcowi. Po wszystkim, z bananem na twarzy, chwalisz się nam jak to rama pięknie wygląda; co po niektórym wysyłasz piwo za kurs łopatologii(moje dane w profilu B)) i stajesz się kolejnym ekspertem w dziale malowania i renowacji ramy :devil:

Napisano

nie idzie suportu odkrecic ;/ na poczatku nie mialem odpowiedniego klucza ale pozniej zawiozlem do mechanika rowerowego i on tylko z jednej strony odkrecil druga strona nie chce ruszyc. Powiedzial ze jedynie mozna szlifierka rozciac ten stary suport albo przyspawac cos.... co radzicie?

Napisano

odkręcił za 2 zł :) przy użyciu szlifierki :)

Na tym suporcie jest napisane shimano BB-LP30 73, RG BC 1.37x24 ale nigdzie nie ma napisane ile oś ma a jak mierzę linijką to raz mi wychodzi 110 a raz np 111,112 :(

Napisano
RG BC 1.37x24

To jest rodzaj gwintu.

BB-LP30 73

Szerokość mufy 73 mm.

Oś podobno sam zmierzyłeś , i zgodnie z tym co napisałeś oś 110 mm powinna być OK.

Napisano

a ja wam wszystkim gratuluje cierpliwości,

ja Tobie też.

Nie wiedziałem co oznaczają te liczby :) tylko brałem to pod uwagę. Zmierzenie tego też nie jest prostę bo jak pisałem trzeba równo przyjożyć linijkę czy miarę i tak wychodzą róźne liczby. Czy będzie różnica jak dostanę np 73x113 czy 73x110 będzie wtedy dłuższa oś i będzie odstawała?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...