Hanzo Napisano 31 Stycznia 2011 Napisano 31 Stycznia 2011 długość osi czyli długość obecnego suportu który jest włożony w ramę? Wychodzi mi 11cm. a szerokość mufy suportu jak zmierzyć? Dodatkowe pytanie: czy ten stary zużyty suport mogę dać do malowania z ramę a po malowaniu(piaskowanie i proszkowanie) zdjąć i włożyć nowy ? Do piaskowania możesz nie demontować starego suportu. Jeżeli chodzi o malowanie proszkowe, czyli takie gdzie rama idzie do pieca, to ja bym dał bez suportu. Prawdopodobnie te "nakrętki" z wielowypustem w który wchodzi klucz są zrobione z jakiegoś tworzywa sztucznego (plastiku) i w piecu się po prostu rozpłyną. Jeżeli nie masz pewności jaki suport kupić to poczekaj, jak będziesz miał klucz to wykręcisz stary suport a na nim powinien być napisany model i wymiary. Jeżeli chodzi o wybijanie misek sterów, może to nie być takie proste. Dobrze jest oprzeć ramę o coś solidnego i wybijać miskę po całym jej obwodzie tak żeby wychodziła prosto z rury.
pentagramsss Napisano 31 Stycznia 2011 Autor Napisano 31 Stycznia 2011 miski ściągnięte, ale trochę trzeba było uderzać :wallbash: No właśnie. Nie wiadomo z czego zrobione są te nakrętki... Jeśli będzie to plastik to się rozpłynie... ale z drugiej strony to bardzo dobre zabezpieczenie żeby gwintu nie uszkodzili. Co radzicie? Dodam że trochę km mam do tej firmy która zrobi piaskowanie i proszkowanie więc nie pojadę specjalnie po to żeby zdjąć suport
Rulez Napisano 31 Stycznia 2011 Napisano 31 Stycznia 2011 Nakrętki - czyli miski suportu mogą być ze stali, z aluminium, lub z plastiku, z czego są to raczej łatwo sprawdzić metodą manualną (pogrzebać jakimś cienkim śrubokrętem) Suport który znalazłeś będzie pasował, jednak osobiście bym go nie kupił - jak dla mnie tandeta (tzn miałem taki i bardzo szybko padł).
pentagramsss Napisano 31 Stycznia 2011 Autor Napisano 31 Stycznia 2011 a co myślicie o tym http://www.alerower.pl/index.php?p720,suport-shimano-bb-un54-73-110mm-kwadrat ? wydaje mi się że nakrętki są z metalu bądź aluminium. Jeśli to jest plastik to pod ogniem zacznie się topić co można łatwo sprawdzić. Nom ale w środku pewnie też są jakieś gumy? W środku suportu?
Rulez Napisano 31 Stycznia 2011 Napisano 31 Stycznia 2011 W suportach które wrzuciłeś lewa miska jest z tworzywa, prawa stalowa. Podejrzewam, że temperatura w piecu nie zniszczy suportu, jeśli go zniszczy, równie dobrze może rozhartować ramę ...
Hanzo Napisano 31 Stycznia 2011 Napisano 31 Stycznia 2011 Temperatura w piecu waha się od 160 do 200, zależnie od rodzaju farby. Widziałem dolne golenie do amortyzatora (bardzo stary) z których ktoś nie wyjął ślizgów przed włożeniem do pieca, zmieniły kształt na dość abstrakcyjny. Ja bym nie ryzykował z zostawianiem plastikowych elementów w ramie.
pentagramsss Napisano 31 Stycznia 2011 Autor Napisano 31 Stycznia 2011 ale nie wiadomo czy sa plastikowe;/ Dwie skrajności: bardziej zabezpieczona rama bądź mniej zabezpieczona . Co wybrać? Przed chwilą próbowałem przypalać zapalniczką nakrętki-ani drgnęły... Czy w środku suportu są jakieś plastiki?
Rulez Napisano 31 Stycznia 2011 Napisano 31 Stycznia 2011 Ale nie jest powiedziane , że stary suport ma miski plastikowe, widać, że tam coś się srebrzy, więc miski są raczej metalowe, gorzej jeśli z suportu zacznie wypływać rozgrzany smar i upaprze farbę. Najlepiej wykręcić jedną miskę, wybić suport , następnie miskę zakręcić, wtedy będzie osłaniała gwint, a pozostałe problemy znikną.
pentagramsss Napisano 31 Stycznia 2011 Autor Napisano 31 Stycznia 2011 Najlepiej wykręcić jedną miskę, wybić suport , następnie miskę zakręcić, wtedy będzie osłaniała gwint, a pozostałe problemy znikną. czyli mam zostawić tylko te nakrętki z suportu? Da się tak ?
Rulez Napisano 31 Stycznia 2011 Napisano 31 Stycznia 2011 Nakrętki tylko trzymają wkład suportu, nie są z nim połączone na stałe, mogą być w ramie bez wkładu.
Mod Team mrmorty Napisano 31 Stycznia 2011 Mod Team Napisano 31 Stycznia 2011 Kurcze, zaczyna mi się tik w lewym oku a to niedobrze Połącz naszą korespondencję na priva z tym co tu masz napisane i możesz książki pisać, więcej wiedzy nie potrzebujesz! Diabeł nie jest aż taki straszny... Jak już masz klucz a nadal boisz się o gwinty w ramie, to wyjmujesz stary suport, czyścisz ze smaru, przy okazji sprawdzasz z czego są te nakrętki(nożem, zapalniczką, przypiekasz rozgrzaną do czerwoności szprychą (czy co tam jeszcze w podręcznikach dla sadystów piszą) i jeśli nie plastik to skręcasz do kupy i oddajesz fachoffcowi. Po wszystkim, z bananem na twarzy, chwalisz się nam jak to rama pięknie wygląda; co po niektórym wysyłasz piwo za kurs łopatologii(moje dane w profilu ) i stajesz się kolejnym ekspertem w dziale malowania i renowacji ramy
pentagramsss Napisano 3 Lutego 2011 Autor Napisano 3 Lutego 2011 nie idzie suportu odkrecic ;/ na poczatku nie mialem odpowiedniego klucza ale pozniej zawiozlem do mechanika rowerowego i on tylko z jednej strony odkrecil druga strona nie chce ruszyc. Powiedzial ze jedynie mozna szlifierka rozciac ten stary suport albo przyspawac cos.... co radzicie?
pentagramsss Napisano 3 Lutego 2011 Autor Napisano 3 Lutego 2011 zaniosłem do magika który zrobi to za 10 zł tzn odkręci podrzewając czy coś podobnego :>
802220540 Napisano 3 Lutego 2011 Napisano 3 Lutego 2011 ;D to dobry magik skoro miske suportu za dyche odkreca;D Chcialbym zobaczyc to "podgrzewanie" ;D
pentagramsss Napisano 4 Lutego 2011 Autor Napisano 4 Lutego 2011 odkręcił za 2 zł przy użyciu szlifierki Na tym suporcie jest napisane shimano BB-LP30 73, RG BC 1.37x24 ale nigdzie nie ma napisane ile oś ma a jak mierzę linijką to raz mi wychodzi 110 a raz np 111,112
pentagramsss Napisano 4 Lutego 2011 Autor Napisano 4 Lutego 2011 Są osie 110,5 mm skąd wiesz ? A jeśli tak to są takie osie (czy takie kupie)?
Rulez Napisano 4 Lutego 2011 Napisano 4 Lutego 2011 np. taki z osią 110,5 mm tyle że do mufy 68 mm. : http://www.unibike.pl/sklep/product_info.php?products_id=2005
Rulez Napisano 4 Lutego 2011 Napisano 4 Lutego 2011 A co tam jest napisane w opisie ? Tutaj następny : http://allegro.pl/wklad-suportu-neco-bsa910-dl-110-5mm-do-127-5mm-i1430078416.html
pentagramsss Napisano 4 Lutego 2011 Autor Napisano 4 Lutego 2011 BB-LP30 73, RG BC 1.37x24 (jak to pomnoże i dodam do 73 to wychodzi 105,88).
Rulez Napisano 4 Lutego 2011 Napisano 4 Lutego 2011 RG BC 1.37x24 To jest rodzaj gwintu. BB-LP30 73 Szerokość mufy 73 mm. Oś podobno sam zmierzyłeś , i zgodnie z tym co napisałeś oś 110 mm powinna być OK.
pentagramsss Napisano 4 Lutego 2011 Autor Napisano 4 Lutego 2011 a ja wam wszystkim gratuluje cierpliwości, ja Tobie też. Nie wiedziałem co oznaczają te liczby tylko brałem to pod uwagę. Zmierzenie tego też nie jest prostę bo jak pisałem trzeba równo przyjożyć linijkę czy miarę i tak wychodzą róźne liczby. Czy będzie różnica jak dostanę np 73x113 czy 73x110 będzie wtedy dłuższa oś i będzie odstawała?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.