Skocz do zawartości

[koło tył] Czy odczuję różnicę?

Hubercik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siema! Mój rower waży 10.8-11.00 kg. Mam pytanie. Czy jak zejde na kole tylnik 200-250 gram czy poczuję róznicę podnosząc rower i jeżdżąc. A i powinno być sztywniej, gdyż mam koło z odstępami 20 cm miedzy szprychami(zobaczcie w galerii mój rower). I chyba poczuję troche więcej sztywności gdyż nowe koło będzie na 32h albo nawet 36h??

Napisano

Również wątpię ;) Chociaż z drugiej strony jeśli bardzo będziesz chciał, to różnicę poczujesz. Głupio się przyznać (nawet przed samym sobą), że wydało się pieniądze, a różnicy nie czuć/nie widać...

Napisano

ja bym wolał lekką dętkę i lekką oponę i ewentualnie przejść na mleczko,

chyba że to już zrobione, bo jak tak? to pewenie odczujesz różnicę,

w innym wypadku bardziej odczuwa się sztywność na plus niż masę rotującą na minus,

Napisano

opona furious fred 304 gram. Ale Ważne że sztywność odczuje... Bo jak ktoś patzrył foto mego rowerku to widzi jakiem ma odstepy miedzy szprychami w tylnym kole i zaden mechanik nie daje rady wycentrowac jakos powalajaco tego kola.,.. bicie widoczne wiec... Powiem ze nie bedzie mnie kosztowac bo 8 szprych dokupic i piaste za 2 dychy uzywana.... Tylko prosze se nie myslec bo ja to przejsciowo montuje bo obecne kolo ma luzne szprychy i jest 0 sztywne... I za miesiac albo predzej kupie albo zloze porzadne kolo 800-900 gram. Obrecz i 28 szprych mam to nie problem kolo złozyć. piasta deore 20 zl uzywana :P ale chce tez wage zbic a koło te co mam waży 1295 gram... więc SORY :P a te jak złoże to 990-1050 gram.

A rower 10.8 kg. Tylko tragedią jest moja korba(patrzcie galerie). Stalowa, zebatka najwieksza 48z, nie pod 9rz, ciezka, na kwadrat,pordzewiały suport z wiezchu,blaty stalowe. O I PYTANIE JESZCZE TAKIE. ILE MOŻE WAŻYĆ TAKA KORBA Z SUPORTEM JAKĄ MAM W ROWERZE NA ZDJĘCIACH ?? TAK OKOŁO. I troche wstyd bo reszta xt.

• Mod Team
Napisano

Ta korba bez suportu waży około kilograma ;) + 250/300g na suport. Trochę to waży. Poczujesz różnicę wymieniając koła i tracąc 250g, będziesz czuł różnicę w jeździe.

Napisano

KOŁO xD nie KOŁA gdyż koło przednie mam na dt hugi. Waga: 595 gram. Myślę że korba Shimano deore 2010 965 gram albo deore FC M590 1050 gram xD(bo 965 wazy FCM-542)

Pixon, też mam klamki SD 7 :)

a hamulce xt najnowsze

• Mod Team
Napisano

Myślę że korba Shimano deore 2010 965 gram albo deore FC M590 1050 gram xD(bo 965 wazy FCM-542)

Pixon, też mam klamki SD 7 :)

a hamulce xt najnowsze

Tylko, że ta korba waży ok. kilograma, ale już z suportem (korba ok. 900g + suport 100g) A u Ciebie sama korba tyle waży! No ja niby mam klamki SD7, ale już wkrótce będzie tam hamulec tarczowy.

Nalej połowę bidonu i będziesz miał 250gram mniej.

Nie kpij bo jeszcze nie tak dawno w klubie Authora byłeś ciekaw co masz wymienić żeby zejść z masy. Także przyganiał kocioł garnkowi :D

Napisano

Oj tam oj tam, już dobrze :icon_redface: Wiadomo że odchudzając koło w masie roweru aż tak bardzo się tego nie odczuje, ale na pewno będzie miało to wpływ na same przyśpieszanie i bardziej efektywną jazdę. Bo na podjazdach to raczej psychologiczna różnica tylko jest. Zależy jaką kwotą kolega dysponuje, ale powiedzmy że sensowne koło można już złożyć za 250-300zł, a resztę kasy przeznaczyć na korbę H2. Jak nic powinno zejść okolo 500gram.:whistling:

Napisano

Oczywiscie wiem ze z suportem 965 gram :P Wiedzialem od poczatku i tez napisales to w czesniej w poscie :P A korba to cos takiego http://iv.pl/images/20101541792312125478.jpg tylko juz taka zjechana ;) dzieki za pomoc Pixon. a jak bym chcial zapyutac z czego moge jeszcze zejsc na masie to zakladac nowy temat czy tujtaj?

też myśle że 500 gr. ALe pisałem ze te 200 gram na kole to przejsciowo... mam zamiar złożyć koło 800-900 gram i wtedy prawie 400 gr bedzie :P Ale żałuje ze od poczatku nie zaczałem od korby

• Mod Team
Napisano

Załóż sobie nowy temat w np. w wasze rowery lub dodaj rower do garażu, wtedy automatycznie utworzy Ci temat w Wasze rowery. Podaj dokładną specyfikację roweru najlepiej z wyszczególnionymi wagami. Chociaż to nie jest konieczne, ponieważ większość z nas (maniaków odchudzania) orientuje się co ile waży. Podaj również ile chcesz wydać. Na pewno coś się doradzi. Co do wagi korby z suportem wiem, że to napisałem w poprzednim poście, ale wolałem powtórzyć, żeby nie było niedomówień.

Napisano

Spoko. Dzięki :P. Tylko nie orientuje się ile może ważyć ta rama która mam wrowerze w galerii.... w tym roku 7 lat kończy. Jest to 17 cali Giant rock se. Dostałem na komunie rower i tak została rama.... Moze też podałbyś jakie okolice jej masy??

założyłem temat i rozpisałem :P

Napisano

250 gram zrobi na kole dużą różnicę, a im dalej od piasty masę zdejmujesz tym lepiej dla przyspieszeń (lżejsza obręcz, opona, dętka). Co do szprych, to koło na cieniowanych jest zauważalnie mniej sztywne niż na prostych. Ale moim zdaniem przy tylnym kole można sobie pozwolić na więcej giętkości niż przy przednim. Różnica będzie odczuwalna głównie przy jeździe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...