Skocz do zawartości

[kaptur] i kask

ingaas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Planuje w końcu kupić kask. Jak radzicie sobie z nim w czasie deszczu? Czy da się założyć jakiś kaptur na głowę? W sklepie oglądałem jakaś kurtkę chroniąca przed deszczem/wiatrem i nie było kaptura. Sprzedawca twierdził, że nie używa się go z kaskiem.

Jak Wy sobie z tym radzicie? Czy po prostu głowa chroniona jest tylko tym kaskiem?

Napisano

Kaptur ogranicza widoczność często, wiec uważaj, żeby nie zasłaniał Ci boków. Możesz założyć go pod kask. Ja w zimę czasami sobie mieściłem kominiarkę i kaptur z bluzy pod kask, także kwestia rozmiaru helmeta.

Napisano

Kaptur ogranicza widoczność często, wiec uważaj, żeby nie zasłaniał Ci boków. Możesz założyć go pod kask. Ja w zimę czasami sobie mieściłem kominiarkę i kaptur z bluzy pod kask, także kwestia rozmiaru helmeta.

W sumie, racja. Kaptur pod kask ( o ile zmieści się) i woda po karku nie będzie spływała. Co do ograniczenia widoczności- wiadomo, trzeba bardziej uważać.

Na marginesie - teraz zimą nie jeżdżę. Rozeznaję temat pod kątem wiosny i lata :-)

Napisano

Ja uzywam kurtki accent lumina, jest głównie na deszcz i nie przepusza powietrza ale całą zimie w niej daje rade. w kazdym razie ma katur specjalnie na kask (większy i fajne ściągacze) i jest sówak - ja sie zastanawiam czy można też osobno kupić mniejszy kaptur:P

Napisano

Ja uzywam kurtki accent lumina, jest głównie na deszcz i nie przepusza powietrza ale całą zimie w niej daje rade. w każdym razie ma kaptur specjalnie na kask (większy i fajne ściągacze) i jest sówak - ja sie zastanawiam czy można też osobno kupić mniejszy kaptur:P

Dzięki za głos w sprawie. Wezmę to pod uwagę. Póki co Myślę nad "ciuchami" z Endury (ma razie nad katalogiem) i wstępnie wybrałem model Rebound- ale on nie ma kaptura. Może w sklepie podpytam o coś podobnego z kapturem.

Napisano

Ja uzywam kurtki accent lumina, jest głównie na deszcz i nie przepusza powietrza ale całą zimie w niej daje rade. w kazdym razie ma katur specjalnie na kask (większy i fajne ściągacze) i jest sówak - ja sie zastanawiam czy można też osobno kupić mniejszy kaptur:P

Też zastanawiałem się nad tą kurteczką ale ze względu na jej neonowy kolor żeby być lepiej widocznym. Co do oddychalności to jeździłem w kurteczce Accenta Aqua i jak było zimno to jakoś strasznie się nie pociłem, więc myślę że w przypadku Luminy powinno być lepiej bo jest ona z lepszego materiału wykonana. Ja ostatecznie się szarpnąłem i kupiłem na ebayu Gore Bike Wear Cosmo :thumbsup:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...