Rondel96 Napisano 1 Stycznia 2011 Napisano 1 Stycznia 2011 Witam! Nie wiem co mogę w tym rowerku odchudzić za rozsądne pieniądze(około 500zł) licze na wasze propozycje:) Bar Ends: (Rogi) GIANT CARBON (130G) Bottle Cage: CARBONOWY NO NAME (14G) Brake (Front): (HAMULEC PRZEDNI) SHIMANO SLX Brake (Rear): (HAMULEC TYLNY) SHIMANO SLX *Cables: (Pancerze i linki) SHIMANO XTR = 70g *Cassette: (Kaseta) SHIMANO XT 11-32 = 261g *Chain: (łanńuch) KCNC Crankset: (Korby) TRUVATIV FIREX 3.3 GXP Derlr (Front): (Przerzutka przednia) SHIMANO XTR = 159g *Derlr (Rear): (Przerzutka tylna) SRAM X-9 GS = 204g Fork: (Widelec) FOX F100RL Frame: (Rama) STEPPENWOLF TAIGA Grips: (Gripy) KCNC BLUE Handlebar: (Kierownica) KELLYS KBIX Headset: (Stery) FSA (nie wiem jakie) Pedals: (Pedały) SHIMANO M520 = 377g Seat: (Siodło) BOPLIGHT (200g) Seatpost: (Sztyca) SMICA LITE (240g) Seatpost clamp: (Zacisk sztycy) SAMORÓBKA = 15g *Shifters: (Manetki) SRAM X-0 TRIGGERY *Skewers: (Zaciski kół) SHIMANO XT Spacers: (Podkładki pod mostek) ZWYKŁE NO NAME Starnut: (Gwiazdka) AMOEBA Stem: (Mostek) BBB Tire (Front): (Opona przednia) MAXXIS FLYWEIGHT 330 Tire (Rear): (Opona tylna) MAXXIS FLYWEIGHT 330 Top Cap: (Top cap) AMOEBA Tubes: (Dętki) FOSS (240g) Wheel Front: (Koło przednie) (PIASTA SHIMANO XT DISC/SZPRYCHY DT REVOLUTION/OBRĘCZ MAVIC X517) Wheel Rear: (Koło tylne) (PIASTA SHIMANO XT DISC/SZPRYCHY DT CHAMPION/OBRĘCZ MAVI P.S podałem wagę tego czego wiedziałem jak Byscie byli tak mili i podali jakieś propozycje na odchudzenie (do 500zł)
Kellysbicycles Napisano 1 Stycznia 2011 Napisano 1 Stycznia 2011 Daj zdjęcie, ciekawy jestem jak rower się będzie komponował.
Mod Team bogus Napisano 2 Stycznia 2011 Mod Team Napisano 2 Stycznia 2011 Proponuję zmiany: - pedały na Crank Brothers (do zrzucenia około 100g), - zaciski kół na Dartmoor Bolt-on, - pomyślałbym następnie nad zmianą korby (np. SLX lub coś wyżej, ale tak czy inaczej na korbę w 500 zł się nie zmieścisz przy zmianie pedałów i zacisków) P.S. Na oponach FW daleko w terenie nie zajedziesz, więc radzę szukać czegoś mocniejszego, a zarazem cięższego.
jasskulainen Napisano 2 Stycznia 2011 Napisano 2 Stycznia 2011 na rogach mozesz zyskac dobre 60g niskim kosztem
olomaster Napisano 2 Stycznia 2011 Napisano 2 Stycznia 2011 w 500 zł ja bym proponował korbe slx, zaciski bolt on, rogi boplight/smica (te co 60 g ważą ), ewentualnie nad kierownica mozna pomyslec (nie wiem jaka waga, ale pewnie ciezka jakas ta jest) - np. http://allegro.pl/kierownica-kcnc-dark-side-25-4-132gr-bikestacja-i1379917288.html
Rondel96 Napisano 2 Stycznia 2011 Autor Napisano 2 Stycznia 2011 kiera to własnie dobrą wagę ma, a foty jak coś to proszę na pw, e-mail podać to wyślę
olomaster Napisano 2 Stycznia 2011 Napisano 2 Stycznia 2011 wrzuć na jakiś serwis najlepiej to bedzie wszystkim łatwiej. (najlepiej na picasse )
Rondel96 Napisano 2 Stycznia 2011 Autor Napisano 2 Stycznia 2011 postaram się wrzócić tylko na razie rowerek rozebrany troszku to najwyżej w częscciach bym mógł zrobić foty, a co do pedałów to czy takie http://allegro.pl/nowe-crank-brothers-egg-beater-c-czarne-wys-0-i1390681846.html pasowały by do butów shimano? chyba MO76 (model butów)
Mod Team bogus Napisano 2 Stycznia 2011 Mod Team Napisano 2 Stycznia 2011 Tak, buty nie mają nic do pedałów, chyba że mowa o pedałach szosowych. Kup sobie od razu podkładki pod bloki, bo inaczej przy Crankach zniszczysz podeszwę.
Rondel96 Napisano 2 Stycznia 2011 Autor Napisano 2 Stycznia 2011 może mi ktoś podać linka do podkładek?! (takich odpowiednich)
kubek20 Napisano 2 Stycznia 2011 Napisano 2 Stycznia 2011 Słyszałem że niektórzy wycinali te podkładki z puszek po piwie i dawały radę, według mnie lepiej tak zrobić (nic to nie kosztuje) bo same podkładki kosztują w granicach 40-50 zł.
Rondel96 Napisano 2 Stycznia 2011 Autor Napisano 2 Stycznia 2011 a jeżeli nie założyłbym tych podkładek to ? http://allegro.pl/crank-brothers-egg-beater-c-bloki-ubijaki-i1362534706.html a te pedałki mają jakieś [ubijaki?] może mi ktoś rozjasnić?! plx
Mod Team bogus Napisano 2 Stycznia 2011 Mod Team Napisano 2 Stycznia 2011 To podeszwa będzie miała wgniecenia. Ubijaki to potoczna nazwa używana w środowisku rowerzystów na pedały firmy Crank Brothers, spowodowane to jest tym, że pedały wyglądem przypominają ubijaczki do jajek.
Rondel96 Napisano 2 Stycznia 2011 Autor Napisano 2 Stycznia 2011 Chyba faktycznie (jak kupię) zrobię te podkładki z puszek:) he he
miskov17 Napisano 2 Stycznia 2011 Napisano 2 Stycznia 2011 Z puszek to słaby pomysł, są po pierwsze za cienkie a po drugie jeśli ich nie przykleisz to będą się podwijały. Teraz chyba będę próbował z puszką ale od dezodorantu, ma znacznie grubsze ścianki. http://velo.pl/produkty/?m=17&pk=%&id=923 podkładki od sidi, cena miła A i jeśli jesteś zainteresowany, to gdzieś za 2tyg będę miał Cranki Candy X na sprzedaż, waga ~300g, cena do dogadania - na pewno taniej niż na allegro po szczegóły zapraszam na pw
Kellysbicycles Napisano 2 Stycznia 2011 Napisano 2 Stycznia 2011 Bogus92 - Fakt, przypominają ubijaki ale nie jest to potoczna nazwa wymyślona przez bikerów. Jest to przetłumaczenie "Egg Beater" (przydomek nazwy modelu np. Crank Brothers Egg Beater C) na język polski.
Rondel96 Napisano 2 Stycznia 2011 Autor Napisano 2 Stycznia 2011 A co uważanie o tej korbie? a jeżeli bez podkładek to będą takie wgniecenia, że nie da sie jezdzić...?
kubek20 Napisano 2 Stycznia 2011 Napisano 2 Stycznia 2011 Nie, po prostu zniszczysz i wytrzesz podeszwę w tych miejscach i obnizysz jej wytrzymałosć w tym miejscu a słyszałem już o wyrwanych blokach razem z kawałkami podeszwy. Ja bym zainwestował lub bym zrobił te podkładki.
Mod Team bogus Napisano 2 Stycznia 2011 Mod Team Napisano 2 Stycznia 2011 Kellysbicycles racja, nie pomyślałem pod tym kątem jak to pisałem. W takim razie jest to właściwie potoczne spolszczenie wyrazu Egg Beater.
Rondel96 Napisano 3 Stycznia 2011 Autor Napisano 3 Stycznia 2011 Zamawiam pedały i zaciski (na razie) jak coś dozbieram to może korba, ale wtedy to już może noir, xt<, stylo itp
Mod Team safian Napisano 3 Stycznia 2011 Mod Team Napisano 3 Stycznia 2011 Przesadzacie z tymi podkładkami. Używam Cranków od początku 2010 (czyli od roku) i używam tych plastikowych podkładek dołączanych do pedałów (służą one do podnesienia bloków w razie wysokiego bieżnika). Podeszwy w Specach Sport MTB są praktycznie nietknięte, jedynie są widoczne ślady na podkładkach.
Rondel96 Napisano 3 Stycznia 2011 Autor Napisano 3 Stycznia 2011 Kolego, a na jakich pedałkach wczesniej jezdziłeś ja teraz mam m520 i nie wiem czy poczuję różnnicę
Mod Team safian Napisano 3 Stycznia 2011 Mod Team Napisano 3 Stycznia 2011 ja teraz mam m520 i nie wiem czy poczuję różnnicę Porównujesz do CB? Poczujesz ogromną różnice chociażby taką, że CB mają luz roboczy (bodajże 6st.), ten system jest zupełnie inny niż SPD, wg mnie lepszy i przede wszystkim zdrowszy dla kolan. No i do tego zamiast 2 masz 4 kąty wpięcia ^^
kubek20 Napisano 3 Stycznia 2011 Napisano 3 Stycznia 2011 Shimano ma około 6 stopni, cranki w zalezności od ułożenia bloków 15-20 stopni.
Mod Team safian Napisano 3 Stycznia 2011 Mod Team Napisano 3 Stycznia 2011 Shimano ma około 6 stopni, cranki w zalezności od ułożenia bloków 15-20 stopni. Chodziło o luz a nie o kąt wypięcia
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.