psp360 Napisano 17 Grudnia 2010 Autor Napisano 17 Grudnia 2010 Tak jak napisałem, mi 9 biegów potrzebne nie jest oraz wolę klamkomanetki. Jedynym powodem dla którego się waham nad zostawieniem tych manetek do czasu zmiany napędu, bo boję się że będę miał trudności ze zmianą na taki klasy Alivio na 8rzędów. Przewiduję że napęd się zużyje za 1,5 roku.
Sandacz Napisano 17 Grudnia 2010 Napisano 17 Grudnia 2010 Weź także pod uwagę, że z biegiem miesięcy będzie wyraźniej widać, czy podzespoły 8sp. zaczynają znikać z rynku bądź spadać do niskich grup. Ja myślę, że w sprzęcie ze średniej półki, dla amatorów takiej jazdy jak Twoja jeszcze wiele lat ósemka będzie bardzo popularna - i wystarczająca. Jeśli jednak masz parcie na 9sp - choć na mój gust takiego napędu nie potrzebujesz - zajeździj starocie, w międzyczasie wymień amora na coś lepszego i zadecyduj o napędzie za jakiś czas.
psp360 Napisano 17 Grudnia 2010 Autor Napisano 17 Grudnia 2010 uznałem że kupie klamkomanetki alivio, takie jakie podałem w linku, myślę że wystarczą mi do końca żywotu tego roweru, a jeśli za półtorej roku nie dostanę kasety HG-50 (w co wątpię) to wezmę jakąś 8-kę od srama. A co będzie za 5 czy 10 lat to się okaże, póki co 8 biegów mi w zupełności wystarcza.
TocaS Napisano 18 Grudnia 2010 Napisano 18 Grudnia 2010 Jeździsz rekreacyjnie tak ? Bierz klamkomanetki alivio do tego kaseta alivio 8, która jeszcze będzie dostępna prze kolejne 5 lat i ciesz się napędem. Kombinacje typu manetka 9sp z 8sp kasetą to zły pomysł testowałem i przy bardzo dobrej regulacji jedna z koronek jest omijana, a po co kombinować.
Sandacz Napisano 18 Grudnia 2010 Napisano 18 Grudnia 2010 dodatkowo warto się zastanowić, czy zębatka 32T jest faktycznie potrzebna. Np. SRAM PG830 8sp. zestawiana jest w opcji 11...28T, co na lżejsze tereny jest bardziej optymalne.
Mod Team bogus Napisano 18 Grudnia 2010 Mod Team Napisano 18 Grudnia 2010 Według mnie w obecnej sytuacji najlepiej jest zmieniać na napęd 9-biegowy, bo komponenty na 8 będą już powoli zanikały z racji wejścia 10. 9 jest nadal rozwijana, i będzie dostępna w coraz niższych grupach osprzętu. Na twoim miejscu na rok pozostałbym przy starych manetkach, bo zmiana na 8 niewiele ci da, jeśli w ogóle. W kolejnym sezonie wymienisz kasetę, łańcuch i manetki na 9 i na pewno będziesz zadowolony, a tak wyrzucisz kasę w błoto.
TocaS Napisano 18 Grudnia 2010 Napisano 18 Grudnia 2010 Moim zdaniem nie tak szybko, zobacz chociażby teraz można kupić jeszcze CS-HG50-7 czyli kasetę na 7sp.
Sandacz Napisano 18 Grudnia 2010 Napisano 18 Grudnia 2010 rowery 8sp. ze średniej, amatorskiej półki, kupione w ostatnich latach lub kupowane obecnie, będą jeździły jeszcze kilkanaście lat :-). W tym czasie zapotrzebowanie na elementy napędu (kasety, łańcuchy) - które regularnie trzeba wymieniać - będzie się utrzymywało. Skoro jest - i będzie - popyt, będzie także podaż. Z pewnością gros użytkowników, zwłaszcza mniej wymagających, nie będzie zainteresowanych pakowaniem pieniędzy w upgrade do 9sp.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.