Skocz do zawartości

[stery] Co jest nie tak ?

seker1995

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przecież dałem zdjęcie sterów :P Normalne kulki :P

Racja na gwarancji by wymienili, tylko nie chce mi się rozbierać roweru, pakować i wysyłać do Warszawy :P i jeszcze płacić za przesyłkę.

Napisano

Sprawdzałem dzisiaj rower i doszedłem do wniosku, że u mnie nie strzelają stery, ale mocowanie tarczy przedniego hamulca. Jest w nim lekki luz, tarcze można obrócić minimalnie względem koła. Można do jakoś naprawić/dokręcić samodzielnie, bez interwencji serwisu?

Napisano

Też tak miałem :) Tarczę, po zdjęciu kontr z ośki, dokręcasz kluczem do kaset/wolnobiegu :) Są tam takie zazębienia, więc nie zrób tego za mocno, bo później jak będziesz chciał odkręcić, to będzie ciężko, albo obrobisz te zęby :)

Napisano

wiem, wiem ;D

I tak planuje małe zakupy w cykloturze, żeby wyposażyć mój rower do końca. Koszyk, na bido, bidon, chwyty, to jeszcze taki klucz do listy dodam ;)

• 2 tygodnie później...
Napisano

seker1995 i jak sprawa ze sterami, naprawione ?

dołączam fotkę dolnej miski

ze zdjęć wynika że są identycznie złożone

dystans między elementami taki sam i nic nie strzela

stery.jpg

Napisano

Smaru jest na pewno wystarczająco bo nie żałowałem, kulki w nim pływały. Nie wiadomo, czy jak oddam do serwisu, to czy naprawią, a kasę wezmą i co z tego będę miał ??

:EDIT: Skręcone nie są zbyt lekko, ponieważ teraz mi się wydaje, że są nawet za mocno, bo tak jakby czuć trochę jakby za ciężko chodziły.

Za mocno nie możesz skręcać sterów bo za szybko bieżnie uszkodzisz. Ja w starych sterach zrobiłem,a później koszyk od wianka rozkraczył się w środku i bieżnia sterów trwale uszkodzona. Ja z podobnym problemem się borykałem, ale to była wina drobinek piasku między podkładkami dystansowymi między mostkiem a górną bieżnią. Strzelało tylko przy jeździe na stojaka kiedy bujałem ostro na boki rowerem. A może to łączenie mostka z kierownicą?

Napisano

Szczerze mówiąc, to jeszcze roweru nie rozbierałem, ponieważ jeździłem nim do tej pory 3 razy w tym sezonie....

:UP: Wiem, że nie mogą być za mocno. Skręciłem je tylko mocno, żeby nie było, że strzela przez luzy, a później poluzowałem z powrotem. Raczej to nie jest mocowanie mostka, bo stukanie było słyszalne po zdjęciu koła i ruszaniu widelcem.

Napisano

Stery A41AC, maja lozyska jakby zamkniete na stale w miskach tak w ogole:) wiec z tymi cos nie tak raczej... chyba ze zmienili konstrukcje:)

Panowie to w końcu jak to jest z tymi łożyskami? Pierwszy post tego tematu chyba zaprzecza temu co napisał PoleK. Tak więc ktoś tutaj pisze pierdoły, ale nie wiem kto...

Również chciałbym sam zrobić mały przegląd swoich sterów (Cane Creek A41AC), ale nie specjalnie wiem jak się za to zabrać(teorie znam) z tymże więcej pewnie jest strachu niż filozofii :P

Jakieś porady co i jak? Jak wyjąć łożyska żeby je przesmarować etc? Trzeba w ogóle wyjmować wianki, żeby jest przesmarować? Jak sprawdzić stan kulek?

0216t.png

0213.png

Napisano

Konserwacja sterów to żadna filozofia. Ja zawsze sam to robiłem. Najlepiej narysować sobie schemat kolejności rozbierania, a nawet porobi kilka zdjęć telefonem i nic nie ma prawa pójść źle. Wianki lub kulki dobrze wymyć ze starego smaru i sprawdzić czy miski kulki nie mają wżerów. Jak są dobre to dajesz z powrotem te same, a jak nie to nic innego tylko kupić nowe wianki. Ważne aby przy składaniu dobrze założyć uszczelnienia.

Napisano

Stery, o które Ci chodzi (Artro), a zarazem i mi, mają zwykłe wianki, nie łożyska maszynowe. Żeby je zdjąć, musisz:

1. Odkręcić śrubę, która jest od góry, ta co trzyma gwiazdkę.

2. Odkręcić i zdjąć mostek wraz z podkładkami.

I już praktycznie gotowe :P Teraz wyjmujesz widelec. Kulki same nie wypadną, więc nie ma się co martwić. Po wyjęciu widelca, aby dostać się do kulek, musisz podważyć śrubokrętem płaskim, taką plastikową opaskę/o-ringa, który chroni kulki przed wypadnięciem. Nie bój się, że może pęknąć, ponieważ jest giętkie i to raczej niemożliwe.

Napisano

Spoko etapy 1 i 2 mam już daaawno za sobą, jak demontowałem amor do serwisu :) Nie wiedziałem jak się dobrać do samych wianków :P

Tak BTW jakby ktoś nie wiedział

Model A45AC od A41AC różni się tym, że 45 są na łożyskach maszynowych a tym samym są bardziej bezobsługowe. Do kulek należy co jakiś czas zaglądać. Serwis sterów powinno się zrobić co najmniej raz w roku

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...