Skocz do zawartości

[Korba] jak zmierzyć długość ramienia?

Kellysbicycles

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pytałem już czym się różni 170mm od 175mm. Przeglądałem fora i znalazłem nawet tabelki wzrost/dł. ramienia korby. Tabelka mówi mi 170mm. Ale zastanawiam się ile ma moja obecna truvativ isoFlow? Jeśli by miała 175mm to spoko. Myślicie że przy ramie 19,5 jest inna długość niż 17,5? Bo jak jest taka sama to mówiłoby to że moja ma raczej 175mm. No ale żeby nie było to może spytam jak zmierzyć długość ramienia korby? Z góry :blink:

Napisano

Powinno pisać na korbie od wewnętrznej strony. Jeżeli nie, to bierzesz miarkę i mierzysz od środka osi pedałów do środka osi suportu.

Napisano
  W dniu 14.12.2010 o 20:54, Matti95 napisał:

Ja tak się zawsze zastanawiam.. co ma te 0.5cm?

Ma i to dużo. Gdyby Ci ktoś podmienił korbę np. o 5mm krótszą, to od razu poczuł byś różnicę.

Napisano

Krótsz powinna być lepsza, to też chyba zależy, jak lubisz jeździć - siłowo, czy może z większą kadencją. Krótszą będziesz szybciej kręcił.

Napisano
  W dniu 14.12.2010 o 20:54, Matti95 napisał:

Ja tak się zawsze zastanawiam.. co ma te 0.5cm?

Jak to co, większy moment siły. Ale też trudniej utrzymać kadencję jak w przypadku krótszych ramion.

Napisano
  W dniu 14.12.2010 o 21:48, Kellysbicycles napisał:

No ja jeżdżę XC także teoretycznie dłuższe ramie = lepsza dźwignia = lepsze wyniki

Teoretycznie tak jest, jednak najlepiej byłoby samemu pojeździć z różnymi korbami i wtedy zdecydować. Wiele zależy też od indywidualnych preferencji, pewnie też od tego, jak do tej pory jeździłeś, tzn. z jakimi korbami. Czasami nie ma sensu przestawiać się na siłę na jakąś inną długość korb tylko dlatego, że tak teoretycznie powinno być.

Napisano
  W dniu 15.12.2010 o 11:03, Kysu napisał:

Jak to co, większy moment siły. Ale też trudniej utrzymać kadencję jak w przypadku krótszych ramion.

Ja w rowerze AM mam 175mm, a w hardtailu XC, którym głównie jeżdżę po szosie lub w łatwym terenie mam 170mm. Odpowiada mi takie rozwiązanie, bo na AM spędzam czasem wiele godzin i podjazdy robię wolniej i na bardziej miękkich przełożeniach niż na rowerze XC. Na XC średnią kadencję na pewną mam wyższą niż na fullu AM.

Napisano
  W dniu 15.12.2010 o 15:41, Kellysbicycles napisał:

No to 175mm dla jeźdźca 165cm mogło by mieć negatywne skutki?

Trudno powiedzieć czy negatywne, ale 170mm chyba będą bardziej odpowiednie.

Od wzrostu ważniejsza jest długość nogi, bo nie każdy ma takie same proporcje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.