Skocz do zawartości

[chwyty] jakie wybrać

detonator

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

P3NNY już obadałem tą stronę jakiś czas temu, niemniej jednak dziękuje za zainteresowanie. Cena wydaje się okazyjna i chyba po weekendzie zamówię.

Na allegro kilka razy były te chwyty, jednak właśnie w cenie powyżej 40 zł.

EDIT:

No i jeszcze z opisu na stronie wynika, że przesyłka jest darmowa. Napisałem już do sklepu w tej sprawie.

Napisano

Sprawa się wyjaśniła-darmowa przesyłka nie dotyczy tego produktu. Sprzedawca wyjaśnił mi to tak:

"przesylka gratis jest tylko w przypadku okreslonych produktów ale nie chywtow"

Zaproponowałem więc cenę 40 zł z kosztami przesyłki i sprzedawca się zgodził.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Gripy WTB 4front dotarły do mnie dzisiaj.

Nie testowałem ich, tylko założyłem na kierownicę.

Chwyty prezentują się TAK

Pod koniec przyszłego roku pewnie napiszę jakąś recenzję :)

Napisano

Tak teraz mi na myśl przyszło, że bardzo dupiaty w tych gripach jest, system mocowania- obejmę skręca się za pomocą dwóch kluczy imbusowych na zasadzie kontrowania.

Moim zdaniem bez sensu pomysł...

Napisano

Mi to bez znaczenia ;) Jedną śrubkę trzymam palcem i tez jest git. Szczerze mówiąc to w ogóle nie zwróciłem uwagi na tę kwestię :P Znacznie ważniejszy był dla mnie komfort i możliwość pewnego chwytu - pod tym względem był to strzał w dziesiątkę.

Napisano

No na pewno ergonomia jest najważniejsza, jednak czasami może zdarzyć się sytuacja, że chwyt podczas wyprawy się poluzuję a z reguły nie wozimy dwóch kluczy imbusowych 3mm ;)

Napisano

A jaką masz długość kierownicy? Ja mam giętą 620 i tak myślę że 14,5cm chwytu to może być nieco za dużo- obawy uzasadnione?

Napisano

Długość kierownicy to 685mm.

Starą kierownice mam o długości 640mm, więc jak chcesz to mogę zrobić Ci fotkę, z tym, że dopiero pojutrze.

Cały czas obmacuje sobie te chwyty i muszę powiedzieć, że naprawdę są ergonomiczne. Mają specyficzną, miękką jak dla mnie gumę.

Jak dla mnie, to mogły by być, troszkę krótsze, tak ze 135mm.

Napisano

W takim razie czekam na zdjęcie tym bardziej że Ty mając 685 mówisz że mogłyby być krótsze o 1cm.

Bardzo proszę:

Pierwsza FOTA przedstawia stare gripy ( 130mm )

DRUGA i TRZECIA nowe chwyty WTB.

Moim zdaniem, nie wygląda to źle, nawet na kierownicy 640mm.

Szansa na to, że obejmy same się odkręcą jest minimalna :P MI przez rok się nie odkręciły ;)

No dokładnie. Szansa jest minimalna.

Ewentualny problem jest przy ściąganiu manetek/hamulców.

Ja i tak będę miał wszystko na Matchmaker, więc tego problemu nie zaznam :)

Napisano

jak dla mnie to tylko gąbki boplighta lub KCNC tanie wygodne i przede wszystkim lekkie ;) nie wyobrażam sobie mieć na kiery dodatkowe 90 g

Napisano

jak dla mnie to tylko gąbki boplighta lub KCNC tanie wygodne i przede wszystkim lekkie ;) nie wyobrażam sobie mieć na kiery dodatkowe 90 g

Każdy ma tam jakiś swój priorytet ;)

Napisano

Jak to mówią: szczęśliwi gramów nie liczą :)

Święte słowa.

To ma działać, a nie potargać się w ręku.

Napisano

Hmm.. Wiadomo, że samych 90g na kierownicy nikt nie odczuje, ale ze wszystkiego warto po trochę zrzucić :thumbsup: Tym bardziej, że bez problemu można znaleźć lekkie i wygodne chwyty. U siebie założyłem KCNC. Dość twarde jak na pianki (ale mi to akurat pasuje) i całkiem wygodne. Jedyny minut to to, że kolorowe ślicznie wyglądają, ale potwornie się brudzą. Polecam jednak czarne.. ;x

Napisano

Kurde blacha widzisz detonator ja tam w poważaniu mam te 90g ale 14,5cm to za dużo na 620mm. Tak przymierzałem sobie miarką 14,5 to zostaje mi do zgrubienia ok 2 cm miejsca :( trochę mało więc chyba wybiorę te kcnc bo to zawsze 1,5 cm mniej. Niemniej uważam kcnc za przeciętne a te wtb strrrasznie mi się podobają :-( no nic nie można mieć wszystkiego.

Chyba że potraficie zaproponować coś równie fajnego a max no 13cm- najlepiej 12.

Napisano

Boplight pianki 12.5 mają, KCNC 12 - więcej chwytów nie posiadam w domu więc Ci nie powiem. Od biedy jeżeli lubisz miększe pianki to te Boplighta też ujdą :(

Napisano

P3NNY może zerknij na TE chwyty WTB

Polecam WTB, mimo, że sam ich jeszcze nie stosowałem, ale wierzę, że można je kupować w ciemno, gdyż w moim mniemaniu- WTB jest firmą, która robi dobre rzeczy o co najważniejsze- wygodne, a o to w przypadku chwytów chodzi :(

W Twoim przypadku, przy kierownicy 620mm, to faktycznie te gripy 4front o długości 145mm, mogą być za długie.

Mój komplet chwytów waży 140 gram :blink:

Napisano

Już nawet myślałem żeby obciąć kawałek ale wtedy znacząco bym oszpecił ten chwyt więc też kiszka.

Eh muszę jeszcze popatrzeć co i jak bo i tak muszę dokupić tylny hampel i dopiero wtedy zainstaluję chwyt.

Co do wtb to to samo mówię- podobno wygodne że ho ho ho dlatego tak chciałem te chwyty :(

Miękkie pianki odpadają dlatego też kcnc jest chyba najodpowiedniejszym rozwiązaniem...

Napisano

Przeglądam nowy Magazyn Rowerowy, na okładce mała wzmianka o teście chwytów, a w środku naprawdę miło się zaskoczyłem. Naprawdę porównali bardzo dużo chwytów, skręcanych i nieskręcanych. W tym nawet nowe KCNC B)

Dodatkowo podali jeszcze dla każdego średnicę i długość.

Może to Was zainteresuje, poniżej zrobiłem zdjęcia tych stron (jakość trochę średnia, robione aparatem, ale da radę odczytać):

EDIT

Skany dostępne u kolegi Patryke na priv.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...